HEXTAR: “Doomsayer”

ALBUM

Είδος: Power Metal
Εταιρεία: Dying Victims Productions
Ημ. Κυκλοφορίας: 24 Μαΐου 2024

Γεννημένοι στο πρόσφορο έδαφος του παραδοσιακού metal της Ιταλίας, οι Hextar σχηματίστηκαν το Νοέμβριο του 2018 από τους Marco Scattolin (κιθάρα), Emiliano Zinà (μπάσο, φωνητικά) και Andrea Feltrin (τύμπανα). Λίγο αργότερα, ο Edoardo Loreggian μπήκε στο συγκρότημα και ανέλαβε τα φωνητικά στο ομώνυμο ντεμπούτο EP τους, που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2020 εν μέσω του πρώτου lockdown της πανδημίας. Ο Edoardo αποχώρησε το καλοκαίρι του 2020 λόγω καλλιτεχνικών διαφωνιών, και με τον Emiliano να αναλαμβάνει πλέον τα φωνητικά, η μπάντα κυκλοφόρησε το single “Keep Our Flame Alive” τον Φεβρουάριο του 2021. Ο τίτλος αποδείχθηκε προφητικός, καθώς οι Hextar συνέχισαν ακατάπαυστα να συνθέτουν το πρώτο τους full-length άλμπουμ, το τότε Doomsayer, η παραγωγή του οποίου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022. Λίγο μετά τις ηχογραφήσεις των τυμπάνων, η μπάντα αναγκάστηκε να αποχωριστεί τον Andrea λόγω προσωπικών θεμάτων. Συνέχισαν όμως να δουλεύουν το άλμπουμ στο παρασκήνιο, αναζητώντας ταυτόχρονα αντικαταστάτη, που τελικά βρήκαν στο πρόσωπο του Amedeo Paolini, ο οποίος εντάχθηκε στην μπάντα τον Μάρτιο του 2023. Η παραγωγή του άλμπουμ ολοκληρώθηκε τελικά τον Οκτώβριο του 2023, την ίδια περίοδο που οι Hextar υποδέχτηκαν και τον πολυπόθητο δεύτερο κιθαρίστα τους, Niccolò Giacometti.

Τώρα επιτέλους φτάνει στα χέρια μας το Doomsayer, μια δυναμική έκρηξη κλασικού heavy metal ηρωισμού. Από την ίδρυσή τους, οι Hextar είχαν ως στόχο να γράψουν power metal που θα θύμιζε τις πρώτες ημέρες του είδους. Από τους πρώιμους Helloween μέχρι και τους πρώιμους Blind Guardian, οι επιρροές τους είναι εμφανείς σε όλο το Doomsayer, ωστόσο οι Hextar δεν είναι απλά απομιμητές. Εγχέουν στη μουσική τους μια νεανική ενέργεια και μια γνήσια αγάπη για το είδος, κάνοντας το Doomsayer να ακούγεται φρέσκο και συναρπαστικό.

Συνεχίζοντας το ιστορικό της μπάντας, το Doomsayer δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της δουλειάς της τρέχουσας σύνθεσης. Πίσω του βρίσκεται και η συμβολή του ιδρυτικού ντράμερ Andrea Feltrin και του πρώην τραγουδιστή Edoardo Loreggian. Όλοι τους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ήχου των Hextar και αξίζουν την αναγνώριση.

Ας επιστρέψουμε όμως στο ίδιο το άλμπουμ. Το Doomsayer δεν είναι τέλειο. Ορισμένα κομμάτια ίσως να αφήνουν την αίσθηση ότι τους λείπει κάτι για να φτάσουν σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη. Ωστόσο, το “Crestfallen Hunter’s Tale” δίνει μια γεύση από τις δυνατότητες της μπάντας για ακόμα καλύτερα πράγματα. Οι οπαδοί του παραδοσιακού power metal πιθανότατα θα το καταβροχθίσουν ολόκληρο, ενώ όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το είδος ίσως χρειαστούν μερικές ακροάσεις για να εκτιμήσουν πλήρως.Σ’ αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθούμε και στην εξαιρετική παραγωγή του άλμπουμ. Έχει έναν ήχο ζεστό και αναλογικό, που θυμίζει τις κλασικές heavy metal ηχογραφήσεις. Τα τύμπανα του Amedeo Paolini ηχούν δυναμικά και με ακρίβεια, το μπάσο του Emiliano Zinà ακούγεται σαν βροντερό κύμα και οι κιθάρες των Marco Scattolin και Niccolò Giacometti κόβουν τον αέρα με κοφτερά riffs και μελωδικά leads. Τα φωνητικά του Zinà, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς. Με μια ευρεία γκάμα εκφράσεων, ο Zinà μπορεί να μεταβεί αβίαστα από επιβλητικούς ορυγμούς σε μελωδικές γραμμές, αφηγούμενος τις ιστορίες του άλμπουμ με πάθος και δυναμισμό.

Συνοψίζοντας, το Doomsayer των Hextar είναι μια σημαντική στιγμή για τους οπαδούς του power metal και για όσους αγαπούν το κλασικό heavy metal γενικότερα. Είναι ένα δισκογραφικό επίτευγμα που τιμά τις ρίζες του είδους, ενώ παράλληλα προσφέρει μια σύγχρονη και δυναμική ακρόαση. Οι Hextar έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα άλμπουμ που είναι ταυτόχρονα οικείο και συναρπαστικό, γεμάτο ενέργεια και μελωδίες που θα μείνουν αξέχαστες.

Bandcamp: https://dyingvictimsproductions.bandcamp.com/album/doomsayer
Facebook: https://www.facebook.com/hextarband/

167

Avatar photo
About Δημήτρης Γαλάνης 42 Articles
Από μικρή ηλικία ένας metalhead. Έκτοτε, έχει βουτήξει σε κάθε υποείδος του metal, από thrash μέχρι black μέχρι doom μέχρι power, πάντα αναζητώντας νέα ηχητικά ερεθίσματα που θα ακουμπήσουν στην ψυχή του. To πάθος του για τη μουσική δεν έχει όρια και είναι πάντα ανοιχτός να ανακαλύψει φρέσκιες φωνές και καινοτόμες μπάντες που εξερευνούν τα όρια της heavy μουσικής.