HELFRÓ: “Helfró”

ALBUM

Είδος: Black Metal
Δισκογραφική: Season of Mist
Ημ. Κυκλοφορίας: 24 Απριλίου 2020

Αν και η Ισλανδία είναι μια μικρή, σε πληθυσμό νησιωτική χώρα, πράγμα που της επιτρέπει να εξετάσει την πλειοψηφία των κατοίκων της για κορονοϊό, καταφέρνει να δημιουργήσει ικανή ποσότητα εξαγώγιμων μουσικών προϊόντων.

Αρχής γενομένης από την super star Björk, τους post-rockers Sigur Ros και τους εξαιρετικούς Sόlstafir, η Ισλανδία καλύπτει ηχητικά πολλά από τα ιδιώματα της σκληρής μουσικής. Το παρόν album όμως, παρουσιάζει την παρθενική δισκογραφική εμφάνιση των blacksters Helffrό, οι οποίοι αν και δεν εκπλήσσουν/ενθουσιάζουν με την ακρόαση του ομώνυμου album τους καταφέρνουν, με την ακρίβεια τους να μπουν στη λίστα με τους Svartidaudi και Misþyrming.

Το ντουέτο των Ragnar S. (τύμπανα, φωνή) και Simon Þ. (κιθάρα, μπάσο, φωνή), με τον Gisli S. να συμπληρώνει στα καθαρά φωνητικά, αναβιώνει τρόπον τινά, τις μαγικές εποχές των Emperor, έχοντας όμως και την απαραίτητη μοντέρνα προσέγγιση των Behemoth (σκέψου “Demigod”) και μια μυρωδιά από την ατμόσφαιρα των Carach Angren (ή των παλαιών Cradle of Filth).

Σύμφωνα με τους ίδιους, το album ηχογραφήθηκε για επικοινωνηθούν τα χωρίς ελπίδα, άδεια συναισθήματα που πηγάζουν από τα παγωμένα τοπία από όπου προέρχονται οι Helfrό.

Οι στριμμένες κιθάρες που έχουν γίνει σήμα κατατεθέν του black metal, μαζί με την αισθητή παρουσία αλλεπάλληλων blast beats είναι το resumé του ντεμπούτου των Ισλανδών, οι οποίοι δεν ξεχνούν να μεταβάλλουν μελωδικά το ηχοτοπίο τους για να μας γλιτώνουν από την επιβεβλημένη ανία που αφήνουν άλλες μπάντες να μας καταβάλλει. Όπως και οι περισσότεροι, συμπατριώτες τους τιμούν ιδιαίτερα την πατρίδα τους, έχοντας στίχους και τίτλους στην μητρική τους γλώσσα και δίνοντας γεύση σκανδιναβικής folk όταν το κρίνουν απαραίτητο (στο “Ávöxtur af rotnu tré” γίνεται με κάποια φωνητικά). Σε τραγούδια σαν το “Eldhjarta” (μάλλον μεταφράζεται ως η καρδιά της φωτιάς), φαίνεται η απόγνωση που γεννά η μοναξιά του τοπίου που υποθέτω, έχει εμπνεύσει τους μουσικούς, που θεωρούν το υλικό μια ηχητική επαναπαρουσίαση του ατελείωτου αρκτικού σκότους.

Η παραγωγή είναι σε υψηλό επίπεδο και το “Helfrό” είναι απαραίτητο να βρίσκεται στα shoplists εκείνων που περιμένουν σωστές μελωδικές black metal δουλειές που δεν είναι πνιγμένες σε πλήκτρα και συμφωνικότητες και τεχνιέντως αποφεύγουν την μονοτονία που κυριεύει το ιδίωμα.

Με τη βοήθεια των Helfrό, το σύννεφο του ηφαιστειακού καπνού του Eyjafjallajökull (για προσπαθήστε να το προφέρετε) θα καλύψει και πάλι τον ορίζοντα μας!

Facebook: https://www.facebook.com/HelfroIce/
Instagram: https://www.instagram.com/helfromusic/
Bandcamp: https://helfroofficial.bandcamp.com/

715

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.