GosT : “Valediction”

ALBUM

Ποια θα είναι εξέλιξη της μουσικής; Υπάρχει; Εάν ναι, ποια είναι τα όριά της; Είναι κάτι που σίγουρα απασχολεί, αν και πολλοί λένε ότι τα πάντα έχουν δοκιμαστεί και τα είδη έχουν διασταυρωθεί με κάθε τρόπο.

Εδώ είναι ίσως το σημείο που θα πρέπει να σταθούμε και να δούμε εάν ο Frankenstein ήταν πραγματικό ή όχι πρόσωπο. Οι Gost είναι σίγουρα η “τερατογένεση” της μουσικής. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να αντιληφθούμε την έμπνευση και την πρωτοπορία, αφού το “Valediction” είναι το soundtrack που έχει βγει από ταινία τρόμου, με σκηνές αποκάλυψης που κόβουν την ανάσα. Είναι το “Stranger Things” σε black-synthwave έκδοση, με πλήκτρα άκρως εθιστικά, κάτι μεταξύ John Carpenter και Perbulator. Ο συνδυασμός των blast και black metal ήχων, σε συνάρτηση με την emo αισθητική σε στιχουργικό επίπεδο, με θέματα που πραγματεύονται την άρνηση και την απόρριψη, έχουν κατασκευάσει ένα υβρίδιο της dark και electro pop μουσικής με ενδιαφέρουσα ηχοτόπια, όλα παρουσιασμένα υπό το πρίσμα των Cradle of Filth, καθώς και ορισμένες Ministry πινελιές.

Πραγματικά αναφερόμαστε σε ένα ερεβώδες αποτέλεσμα, με “σκοτεινές” πτυχές που ατενίζουν την άβυσσο της ψυχής μας. Το “Valediction” χαρακτηρίζεται από “σκοτεινά”, πέραν του δέοντος, χορευτικά vibes, παντρεύοντας πολλά ανομοιογενή στοιχεία, όπως τις πρώιμες δουλειές των Marilyn Manson την δεκαετία του ’80 και την electro dark χορευτική μουσική του σήμερα. Οι Depeche Mode καθορίζουν τις μελωδίες, ενώ οι Igoor δίνουν το έναυσμα για ανελέητο headbanging, ιδίως στα πιο “κάφρικα” περάσματά του.

Οι Gost έχουν κατορθώσει μέσα από το τελευταίο τους πόνημα, να δημιουργήσουν κάτι τόσο “όμορφα άσχημο”. Το crossover που έχουν πετύχει δεν έχει όμοιό του. Εκτιμώ ότι η Century Media έχει εντάξει ένα κρυφό όπλο στις κατακόμβες, που είναι έτοιμο να δει το φως του ήλιου και να καταστρέψει τα πάντα στο διάβα του. Το λασπώδες corpsepaint και ο χορός των ήχων, δίνει το έναυσμα για εξερεύνηση, σε άγνωστα ηχητικά τοπία.

Συνοψίζοντας, οι Gost με την “τερατογένεση” του ”Valediction” κατόρθωσαν να μου κεντρίσουν το ενδιαφέρον, το καλοπαιγμένο τους υβρίδιο είναι σίγουρα ελκυστικό, αλλά μάλλον το αποτέλεσμα θα διχάσει, γιατί ακροβατεί ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους, του black και του dark-cyberpunk, είναι ένα γνήσιο αποπαίδι, εξορισμένο από τις φόρμες της μουσικής, με σαφή όμως περιθώρια βελτίωσης και εξέλιξης. Άλλωστε ο James Lollar έχει οργανώσει τα πάντα με άναρχο τρόπο. Πραγματικά θέλω να δω την εξέλιξή τους. Μία ενδιαφέρουσα μπάντα που εξερευνά ένα νέο είδος; Σίγουρα τολμούν, η έμπνευση δεδομένη και οι πρωτοπόρες ιδέες τους φέρνουν μπροστά σε νέους δρόμους. Προσωπικά γούσταρα τρελά και σίγουρα ανυπομονώ για περισσότερο υλικό τους, γιατί το μπλέξιμο φαίνεται μεγάλο……

Tracklisting :
Relentless Passing
Wrapped in Wax
Dreadfully Pious
Timeless Turmoil
Bloody Roses
The Call of the Faithful (Faithless)
She Lives in Red Light (Devine)
Ligature Marks
Push
Severance

Facebook : https://www.facebook.com/gost1980s/
Instagram : https://www.instagram.com/gost1980s/

419

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».