GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR: “G_d’ s Pee AT STATE’S END!”

ALBUM

Είδος: Post rock, experimental rock
Δισκογραφική: Constellation records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 2 Απριλίου 2021

Με το λυκαυγές της νέας δεκαετίας, η οποία επιφέρει κοσμοϊστορικές αλλαγές σε κάθε επίπεδο δραστηριότητας, το εμβληματικό σχήμα των Godspeed You! Black Emperor, κυκλοφορεί το έβδομο album του, υπό τον τίτλο “G_d’s Pee AT STATE’S END!”, δίχως βέβαια την αφορμή των τελευταίων παγκόσμιων εξελίξεων. Η πορεία των πραγμάτων και της ιστορίας δε χαράσσεται από το κύμα της επικαιρότητας για τους ίδιους, μα ακολουθεί το δρόμο της.

Είναι τελείως απροσδιόριστο για ποιο μακρινό μέλλον ή φθαρμένο παρελθόν πηγάζει η αναγεννησιακή προοπτική των συνθέσεών τους. Άνθρωποι «έξω από το κουτί», που βιώνουν διαφορετικά τους υφιστάμενους καιρούς, δεν προσπαθούν να ερμηνεύσουν το παρόν και το εφήμερο ή το βραχυπρόθεσμο γίγνεσθαι, μα το σημείο αναφοράς τους ξεπερνά τις τρέχουσες και υποκείμενες καταστάσεις· διανοίγουν ένα παράθυρο σε μια διαφορετική εναλλακτική.


…this record is about all of us waiting for the end.
All current forms of governance are failed.
This record is about all of us waiting for the beginning.


Ο ζόφος, η καταστροφή, η σκοτεινιά, έφτασαν στο απόγειό τους και φάνηκαν εν τέλει να καταρρέουν και να κατακρημνίζονται όπως τρομακτικά υψώθηκαν σχεδόν προφητικά στους “Luciferian Towers” (2017), με μια ακτίδα ελπίδας να φαντάζει λυτρωτική. Ο λυρισμός και η ενορχηστρωτική τάξη, φαντάζουν αλλότρια για την έως τώρα πορεία των Καναδών, όμως συνταιριάζονται άψογα στην αναγγελία της επόμενης μέρας. Την επόμενη μέρα από αυτή της νίκης; Μπορεί.

Πολλά ερωτηματικά στροβιλίζουν το μυαλό του ακροατή, ειδικά αν είναι οικείος με τα πεπραγμένα της κολεκτίβας των GY!BE., κι ακολουθούν πολλές περισσότερες πιθανές απαντήσεις ως είναι συνεπακόλουθο, οι οποίες εγείρονται μέτρο με το μέτρο, λούπα με τη λούπα, στροφή με τη στροφή ώστε να καταλήξει ατέρμων αυτός ο κύκλος. Παρά την ωμότητα μέσω της οποίας γίνεται η μουσική τους αντιπαράθεση και στην οποία παραμένουν πιστοί, ο ήχος τους είναι πιο «σμιλεμένος», πιο εξελιγμένος και πιο «στρογγυλεμένος» από ποτέ, προκειμένου να επικοινωνήσουν το κοινωνικό–πολιτικό τους πρίσμα.

Έπειτα από το “’Allelujah! Don’ t Bend! Ascend!” του 2012 και τη νέα εποχή που χάραξε για την πορεία τους, πορεύονται με ένα ακαταμάχητο και πρωτοποριακό μείγμα τραχύτητας και εκλεπτυσμένης προοπτικής συνθετικής, που διαμορφώνει και ανυψώνει το συμφωνικό punk που επέλεξαν ως το απόλυτο μουσικό τους όχημα. Στο “G_d’s Pee AT STATE’S END!” η εξέλιξη αυτή βρίσκεται στο απόγειό της.

Τα 20άλεπτα “A Military Alphabet (five eyes all blind) (4521.0kHz 6730.0kHz 4109.09kHz)/Job’ s Lament/First of the Last Glaciers/where we break how we shine (Rockets for Mary)” και “Government Came (9980.0kHz 3617.1kHz 4521.0 kHz)/Cliffs Gaze/cliffs’ gaze at empty waters’ rise/Ashes to Sea or Nearer to Thee” διαπνέονται δίχως αμφιβολία από τα χαρακτηριστικά μέρη της κλασικής συμφωνικής σουίτας (πρελούδιο, πασακάλια, φαντασίες κλπ.), «σμιλεύοντας ένα ηχοτοπίο» που εγκολπώνονται όλες επαναστατικές (για άλλους εξτρεμιστικές) τους ελπίδες (για άλλους φαντασιώσεις).

Στο ενδιάμεσο, το εμβατηριακό “Fire At Static Valley” αποτελεί το δρόμο προς τη μετάβαση, με τη νίκη να φαντάζει προδιαγεγραμμένη/μοιραία, ενώ το (απόλυτο) φινάλε με το “Our Side Has to Win (for D.H.)” παρασύρει για άλλη μια φορά (όπως και στο “Luciferian Towers”) στο μονοπάτι του εξαγνισμού και της λύτρωσης, μέσω μιας ελεγειακής/πένθιμης στιγμής, ίσως της πλέον «σκοτεινής» των GY!BE διαχρονικά.

Όσοι στη δεκαετία του ’90 τους παρομοίασαν με Κασσάνδρες δικαιώθηκαν. Άραγε η νέα αυτή διάσταση που ευαγγελίζονται την τελευταία δεκαετία θα λειτουργήσει εν είδει Αποκάλυψης; Δεν ξέρω αν θα προλάβουμε να το μάθουμε, όπως επίσης και ποιου το κεφαλάκι θα περιμένουμε στην ουρά να χαϊδέψουμε: Του Χριστού ή του Μαρξ; Μέχρι τότε το διαχρονικό (κι όχι επίκαιρο) “G_d’ s Pee AT STATE’S END!” θα αποτελεί σημείο αναφοράς για το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα και όχι μόνο για την post–rock σκηνή. Πρόκειται για αριστούργημα!

Facebook: https://web.facebook.com/profile.php?id=100044315892195
Bandcamp: https://godspeedyoublackemperor.bandcamp.com/
YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCDhKhucVT-9sNQExgHPcabg
Website: https://brainwashed.com/godspeed/

970

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.