GIÖBIA/THE COSMIC DEAD: “The Intergalactic Connection:Exploring the Sideral Remote Hyperspace”

SPLIT EP

Είδος: Psych rock, Acid rock
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 29 Οκτωβρίου 2021

Όταν οι Giöbia συναντούν τους The Cosmic Dead, το αποτέλεσμα δε μπορεί παρά να είναι εκρηκτικό, εμφατικό, κοσμογονικό. Η σύμπραξη των δύο σχημάτων από το Βορρά και το Νότο της Ευρώπης (Ιταλία και Σκωτία αντίστοιχα) σ’ ένα split EP τεσσάρων συνθέσεων είναι σα να παίζεις το pre realease demo από το αγαπημένο σου παιχνίδι και αδημονείς να κυκλοφορήσει η κανονική έκδοση.

Δύο νέες συνθέσεις συν μία διασκευή για τους Ιταλούς και μια νέα σύνθεση από τους Σκότους (ή Σκοτσέζους αν προτιμάτε), συνθέτουν ένα απολαυστικό EP, για τους οπαδούς της acid/psych rock και του ευρύτερου χώρου. Δυο συγκροτήματα κοινής μουσικής καταγωγής σμπαραλιάζουν τις προσδοκίες και ανεβάζουν τον πήχη ακόμα ψηλότερα. Οι μεν Giöbia, προέρχονται από το εμφατικό “Plasmatic Idol” (2020), ίσως το έως τώρα ανώτερο σημείο του δημιουργικού τους οίστρου (διευρύνοντας το κοινό τους ακόμα περισσότερο) και οι The Cosmic Dead, από την άλλη, κυκλοφόρησαν προ διετίας το Scottish Space Race (2019), μια από τις κορυφαίες κυκλοφορίες στο psych στερέωμα, ίσως και για την προηγούμενη δεκαετία.

Όλα ξεκινούν με το “Canyon Moon”, ένα καταπληκτικό space-psych ορχηστρικό θέμα, με μια κλιμακούμενη κι επεκτεινόμενη σε κυκλικά σχήματα riff-ογραμμή, έναν up-tempo σταθερό κορμό, που τείνει να ακουμπήσει ανατολίτικα ηχοτοπία, αλλά στο τσακ καταφέρνει να μη προσομοιάσει σε Hawkwind, αλλά σε περισσότερο σε Goblin. Ακολουθεί η ευφάνταστη και χορταστική διασκευή του “Julia Dream” των Pink Floyd, η οποία είναι δοσμένη με περίσσια ατμοσφαιρικότητα, επιφορτισμένη με έξτρα ψυχεδέλεια και πανέμορφα ακουστικά κιθαριστικά περάσματα (ιδιαίτερα σε αρχή και φινάλε), που θα έβαζε άνετα ο Syd Barrett, αν ήταν εκείνη την περίοδο στο Βρετανικό σχήμα.

Το “Meshes Of The Afternoon” είναι ένα acid υποτονικό αργόσυρτο πέρασμα, για να επέλθει το 20λεπτο “Crater Creator” των The Cosmic Dead, ενός απόκοσμου ψυχεδελικού θέματος, που ξεκινά με μια ανελέητη μπασογραμμή και κλιμακώνεται με ένα ορυμαγδό από ψυχεδελικά κιθαριστικά τζαμαρίσματα, που στροβιλίζονται δίχως έλεος στο κεφάλι του ακροατή. Μετρ οι Σκοτζέζοι σ’ αυτό το είδος!

Δεν είχα αμφιβολία ότι κάτι πολύ καλό «ψήνεται» εδώ, το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε στο έπακρον τις προσδοκίες μου και τώρα αδημονώ για περισσότερα από τους κυρίους, και σύντομα!

THE COSMIC DEAD
Facebook: https://www.facebook.com/thecosmicdead
Bandcamp: https://thecosmicdead.bandcamp.com
Website: http://cosmicdead.com
Spotify: https://open.spotify.com/artist/19IfNSUIDUoz5OA5c2POvE

GIÖBIA
Facebook: https://www.facebook.com/giobiaband
Bandcamp: https://giobiagiobia.bandcamp.com
Website: http://www.giobia.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/4pKR1QNX7EW2uRlMWEOMRF

479

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.