GEEZER: “Stoned Blues Machine”

ALBUM

Είδος: Blues/Desert Rock
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημ. Κυκλοφορίας: 20 Μαίου 2022

“Κατά μάνα, κατά κύρη, κατά υιό και θυγατέρα”. H λαϊκή ρήση (μέσα σε ένα ευρύτερο και μεταφορικό πλαίσιο) χαρακτηρίζει πλήρως τη διαχρονικότητα του μουσικού χαρακτήρα και της ανάλογης σχέσης και ομοιότητας μεταξύ τίτλου και αποτελέσματος όσον αφορά τους Νεοϋορκέζους Geezer με τις εκάστοτε κυκλοφορίες τους. Μία μικρή αναδρομή στον μουσικό κατάλογο της μπάντας είναι αρκετή για την επιβεβαίωση της προαναφερθείσας υπόθεσης, η έκβαση της οποίας έρχεται τελεσίδικα με τον καινούριο δίσκο “Stoned Blues Machine”.

Η Blues τριπλέτα από το Kingston της Μητρόπολης των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται πως “κυριολεκτεί” με την ονοματοδοσία των δίσκων της, και κάπως έτσι δύο χρόνια λοιπόν μετά το άλμπουμ “Groovy”, με τον Patt Harrington να βροντοφωνάζει “I Wanna Groove” και με τη ρυθμικότητα να “ξεχειλίζει” από τις συνθέσεις και να είναι σήμα κατατεθέν για την ολότητα του δίσκου, επιστρέφουν και μας καλωσορίζουν στην καινούρια τους “μηχανή”.

“Welcome my friends……to the Blues Stoned Machine”, με την κάθε λέξη να αποκτά ενδιαφέρον και ιδιαίτερο βάρος για το ηχητικό αποτέλεσμα. Το stoned τρίο μετατρέπεται σε μία eco friendly μουσική μηχανή, την συντήρηση της οποίας αφήνεις σε λιπαντικό έλαιο βιολογικής καλλιέργειας με υψηλή περιεκτικότητα σε THC, ενώ για καύσιμη ύλη την φουλάρεις με αυθιλική αλκοόλη πολλαπλής απόσταξης, το αποτέλεσμα της οποίας είναι “μεθυστικό”, “εθιστικό” και άκρως απολαυστικό και “καλυμμένο” από μια essense πράσινης επίγευσης.

Παρότι προέρχονται από την Νέα Υόρκη, όπως προαναφέραμε, η μπάντα έχει καταφέρει να αποτάξει τον αστικό χαρακτήρα από πάνω της, σημείο αναφοράς για τα περισσότερα συγκροτήματα, και μας ταξιδεύει προς άλλες πιο “ζεστές” πολιτείες. Η μουσική επιρροή του αιώνιου έφηβου και πρωτεργάτη του “coolness”, “θείου” Brant( Bjork) έχει ποτίσει μέσα τους και είναι πανταχού παρούσα στις συνθέσεις. Ακόμα και εκεί που φαινομενικά ακούς κάτι διαφορετικό, γυρίζει άρδην η κατάσταση και επανέρχεται με τις chill out, stoned to desert και desert to stoned μελωδίες να σε “ακολουθούν” και να σε “συντροφεύουν”.

Οι τρείς πυλώνες της μουσικής τους “Heavy..Trippy…Groovy” βρίσκονται για άλλη μία φορά εδώ, με την ειδοποιό διαφορά ότι πλέον έχουν προσθέσει άλλον έναν περισσότερο Bluesy, ώστε να δημιουργήσουν αφενός αδιάσειστα θεμέλια για το μέλλον και αφετέρου να επεκτείνουν το μουσικό τους όραμα. Αν έπρεπε να αλλάξουμε με συγκροτήματα τις παραπάνω λέξεις, τότε τα ονόματα των Fu Manchu…Nebula…Lenny Kravitz και αδιαμφησβήτητα Brant Bjork θα ήταν από τα πιο προφανή, με αρκετούς ακόμα μνηστήρες να διεκδικούν μία θέση.

Σημείο αναφοράς πάντως για τον γράφοντα αποτελεί ο heavy rock ύμνος “Logans Run”, σύνθεση αφιερωμένη σε μία δυστοπική 70s ταινία όπου οι Αμερικανοί έχουν προσθέσει το Σαμπαθικό στοιχείο καθώς και πολλών μετέπειτα “αυλικών” του μεγαλείου των Βρετανών όπως η Witch, Orange Goblin και CoC καλή ώρα , με μία dark αισθητική, πάνω σε μία διαδρομή στην Iommi-κη ταστιέρα.

Το “Stoned BluesMachine” αποτελεί ένα οδοιπορικό εκεί όπου συναντώνται ένας southern παράνομος moonshiner και ένας pellegrinos της τετράφυλλης θεάς από την Καλιφόρνια όπου έπειτα από ανταλλαγές προϊόντων, απόψεων και ιδεών, συνευρίσκονται μουσικά και αράζουν κοιτάζοντας με τις ώρες ψηλά τον αχανή ουρανό, καθώς αναπαριστούν το λογοτεχνικό αριστούργημα του Μενέλαου Λουντέμη “Ένα παιδί μετράει τα άστρα”.

Το σίγουρο είναι ότι στην επόμενη ηχητική αναζήτησή τους, δεν θα μας προκαλούσε εντύπωση αν αποφάσιζαν να εξερευνήσουν το διάστημα, με τα διάφορα space δείγματα που έχουν περίτεχνα προσάψει στον δίσκο να ανοίγουν νέους δρόμους για ανεξερεύνητα μονοπάτια.
Εν ευθέτω χρόνο λοιπόν…

Facebook: https://web.facebook.com/geezerNY
Bandcamp: https://geezertown.bandcamp.com/

783

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 270 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...