GATEKEEPER

INTERVIEW

Μπορεί πλέον να χρησιμοποιούμε με αρνητικές συνδηλώσεις τη λέξη “gatekeeper”στις μεταξύ μας κουβέντες και να την εκτοξεύουμε ως μομφή στους τσακωμούς μας, αλλά έρχεται ένα πολύ αξιόλογο μουσικό σχήμα από τον Καναδά για να προσφέρει μια κάποια λύτρωση στον όρο και να τον επανεισαγάγει στο λεξιλόγιό μας με θετικό τρόπο.

Και πιστεύω ότι πολύς κόσμος θα αρχίσει να μιλάει φέτος για τους epic metallers Gatekeeper με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου full-length τους “From Western Shores” (album review). Το Rockway σέλωσε ένα άλογο για τον Πέτρο Μπεϊμανάβη, τον εφοδίασε με όλα τα απαραίτητα –ξίφος, πανοπλία, κράνος, το μαντίλι μιας παρθένου, ταμπλέτες Lacteeze– και τον εξαπέστειλε στον αμερικανικό Βορρά για να φέρει πίσω πολύτιμα χεβιμεταλλάδικα λάφυρα υπό τη μορφή συνέντευξης με τον Jeff Black, ιδρυτή και κιθαρίστα της μπάντας.

-Γεια σου, Jeff! Ελπίζω να είσαι καλά. Σε καλωσορίζω στις ηλεκτρονικές μας σελίδες. Εφόσον και είναι η πρώτη φορά που φιλοξενούμε τους Gatekeeper στο Rockway, θα μπορούσες να μας συστήσεις το συγκρότημα και να μας πεις δυο λόγια για την έως τώρα πορεία σας;
Γεια σου, Rockway. Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία. Εγώ παίζω κιθάρα και είμαι το ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος. Το ξεκίνησα σας solo project, αλλά τελικά εξελίχθηκε κανονική μπάντα και αρχίσαμε να κυκλοφορούμε EPs και albums, καθώς και να περιοδεύουμε στον Καναδά και στις ΗΠΑ. Το 2018, βγάλαμε το “East of Sun” και καταφέραμε να παίξουμε και στην Ευρώπη, σε κάποια τρομερά φεστιβάλ, όπως τα Keep It True, Up The Hammers και Hell Over Hammaburg. Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσουμε τον δεύτερο δίσκο μας!

-Πρέπει οπωσδήποτε να σας συγχαρώ για το “From Western Shores”! Είναι ένα καλοφτιαγμένο album και περιέχει δεξιοτεχνικά τραγούδια επικού heavy metal. Ως προς τι θα έλεγες ότι έχετε εξελιχθεί συγκριτικά με τις προηγούμενες δουλειές σας;
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, το εκτιμώ. Το σημαντικότερο είναι αυτός ο δίσκος προέκυψε πιο συνεργατικά από τον προηγούμενο. Στο “East of Sun” κατέληξαν πολλά παλιότερα τραγούδια που επανηχογραφήσαμε. Τώρα, όμως, όλες οι συνθέσεις είναι καινούργιες και ελάχιστες έχουν γραφτεί από ένα μέλος της μπάντας. Και, ασφαλώς, βρήκαμε νέο τραγουδιστή και lead κιθαρίστα για αυτό το album.

-Από πού προήλθε η έμπνευση για τη μουσική και τους στίχους του “From Western Shores”;
Οι επιρροές μας προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από το κλασικό metal, το US power metal και το επικό doom metal. Οπότε, έχουμε πολλά στοιχεία από Savatage, Omen και Judas Priest, όπως και από Solstice, Candlemass, Scald και τα λοιπά. Επίσης, εγώ είμαι μεγάλος οπαδός των Queensrÿche και των Blind Guardian, άρα όλο και κάτι από όλα αυτά υπάρχει στη μουσική μας. Στιχουργικά, συνήθως δανειζόμαστε στοιχεία από τη λογοτεχνία του φανταστικού, από τη μυθολογία και από την ιστορία των Βίκινγκ. Ο τραγουδιστής μας, ο Tyler, γράφει πλέον τους περισσότερους στίχους, και γνωρίζω ότι για κάποια τραγούδια βασίστηκε στο Dragonlance, το Lord of the Rings, το The Last Viking και κάτι τέτοια.

-Αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ στο “From Western Shores” είναι η ποικιλομορφία του. Σχεδόν κανένα τραγούδι δεν μοιάζει με κάποιο άλλο. Τα πάντα έχουν να κάνουν με το επικό heavy μεν, αλλά κάθε σύνθεση προσεγγίζει το είδος με διαφορετικό τρόπο. Αυτό έχει να κάνει με τη συνθετική σας μέθοδο ή οφείλεται σε άλλους λόγους, π.χ. λόγω διαφορετικών περιόδων κατά τις οποίες τα γράψατε;
Αυτό είναι γαμάτο! Μου αρέσει να το ακούω! Σκέφτομαι πολύ προσεκτικά τι θέλει να πετύχει κάθε τραγούδι όταν το γράφω ή όταν ακούω τις ιδέες των άλλων παιδιών. Είναι γρήγορο και λυσσαλέο; Είναι ένας mid-tempo δυναμίτης που θα σε κάνει να νιώθεις τουμπανέλι όταν σηκώνεις βάρη; Είναι ένα ατμοσφαιρικό, βραδυφλεγές κομμάτι; Τα βαριέμαι, μωρέ, τα ίδια και τα ίδια.
Πράγματι, όμως, κάποια τραγούδια γράφτηκαν σε διαφορετικές περιόδους. Κάποια το 2019-20, ενώ άλλα υπήρχαν από το 2015 ή το 2016. Στάνταρ και αυτό έπαιξε έναν ρόλο. Επίσης, κάθε μέλος συνεισφέρει συνθετικά, πράγμα που πιστεύω ότι αποφέρει πιο πλούσιο αποτέλεσμα.

-Νέος δίσκος, νέος τραγουδιστής. Τι παίχτηκε με τον Jean-Pierre; Και τι θα έλεγες ότι έφερε ο Tyler στους Gatekeeper;
Το νέο album το ετοιμάζαμε μαζί με τον Jean-Pierre, και αυτός αποφάσισε να αποχωρήσει από το συγκρότημα. Ήταν ζόρικη η φάση το 2020, με την πανδημία και τα λοκντάουν. Είχαμε κάτι διαφωνίες για κάποια τραγούδια, για τις φωνητικές μελωδίες και για τους στίχους, και τελικά αποφάσισε ότι δεν ψηνόταν άλλο.
Είχαν σπάσει τα νεύρα μας τότε, αλλά έπειτα από μερικές οντισιόν, βρήκαμε τον Tyler Anderson. Μας τράβηξε την προσοχή με μια γαμάτη ερμηνεία που έκανε στο “Blade of Cimmeria” και μετά μας εντυπωσίασε ακόμη παραπάνω με τον τρόπο που είπε κάποια από τα πιο μελωδικά μας τραγούδια. Έχει πολύ καλή στάση και μεγάλο όραμα αναφορικά με το πώς πρέπει να ακούγεται η μπάντα μας, και αυτό είναι ανεκτίμητο.

-Άλλο ένα όμορφο εξώφυλλο από τον Duncan Storr. Φαντάζομαι, θα είστε πολύ περήφανοι. Πώς ήταν η πρώτη φορά που ήρθατε σε επαφή; Και πώς δουλεύει το πράγμα; Έχει το ελεύθερο να σχεδιάσει ό,τι θέλει βάσει κάποιων τίτλων και demo ή ζητάτε από αυτόν συγκεκριμένα πράγματα;
Για το “East of Sun”, είχαμε καταλήξει σε μια μικρή λίστα καλλιτεχνών που κάνουν εξώφυλλα και ο Duncan Storr συμπεριλαμβανόταν. Μας απάντησε αμέσως και τον ενδιέφερε πάρα πολύ να συνεργαστούμε. Από τότε, συνεχίζει να φτιάχνει πράγματα για εμάς. Είναι τρομερός άνθρωπος. Σπανίως του στέλνουμε ιδέες. Του δίνουμε demos, λίγους στίχους ή κάτι γενικό για τη θεματική των τραγουδιών, κι ύστερα εκείνος μας στέλνει τις καλύτερες ζωγραφιές που έχουμε δει. Ποτέ δεν χρειάστηκε να του ζητήσουμε να αλλάξει τίποτα.

-Είμαι μεγάλος fan όσων έχει προσφέρει ο Καναδάς στη rock και metal μουσική ανά τα χρόνια: από τους Rush και τους The Tea Party μέχρι τους Voivod και τον Devin Townsend. Δεν ξέρω τι κάνετε εκεί πάνω, αλλά εξάγετε πολύ φτασμένη μουσική. Οι νεότερες μπάντες νιώθετε το βάρος αυτής της κληρονομιάς; Σας προσθέτει έξτρα πίεση;
Ναι, υπάρχουν κάποιοι σπουδαίοι Καναδοί καλλιτέχνες. Οι Triumph, οι 3 Inches of Blood και οι Unleash The Archers είναι οι δικοί μου αγαπημένοι. Προσπαθώ να μην ασχολούμαι με εθνικές κληρονομιές και άλλα παρόμοια, επειδή ο κόσμος της μουσικής και των ΜΜΕ είναι παγκοσμιοποιημένος επί του παρόντος. Σίγουρα μας έχουν εμπνεύσει πολλές από αυτές τις μπάντες, αλλά δεν το βάζω και άγχος. Έχω τα παλιά συγκροτήματα που αγαπώ, όμως πιο πολύ με νοιάζει τι κάνουν οι μπάντες τώρα, όχι 30 ή 40 χρόνια πριν.

-Μου φαίνεται ότι οι Gatekeeper βρίσκονται σε καλό δρόμο, όμως πώς πάει το πράγμα για τις άλλες μπάντες της καναδικής σκηνής του παραδοσιακού heavy metal; Επίσης, κατά τη γνώμη σου, ποια συγκροτήματα ξεχωρίζουν και πρέπει να τσεκάρουμε οπωσδήποτε;
Από το την πόλη μας, το Βανκούβερ, εγώ γουστάρω τρελά Iron Kingdom και Spell. Είναι πάρα πολύ καλοί. Και οι Smoulder είναι πολύ καλή μπάντα, αν και τώρα πια είναι διεθνές σχήμα. Υπάρχει μια παλιότερη μπάντα, οι Antiquus, που έπαιζαν US power από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, δηλαδή τότε που δεν ήταν cool. Και, φυσικά, οι Striker από το Έντμοντον, που είναι από τις καλύτερες μπάντες!

-Jeff, πρόσφατα μπήκες στους Spell και, μάλιστα, ετοιμάζεστεγια ευρωπαϊκή περιοδεία. Πώς βρέθηκες στην μπάντα τους; Είσαι full-time μέλος των Spell; Ανυπομονείς να γράψεις και να ηχογραφήσεις μουσική με τον Cam και τον Al στο μέλλον;
Ο Cam και Al είναι πολύ καλοί φίλοι μου και μου γνώρισαν πολύ κόσμο όταν πρωτοπήγα να μείνω στο Βανκούβερ. Ξαφνιάστηκα όταν ο Cam μού πρότεινε να αναλάβω την κιθάρα για τις επερχόμενες συναυλίες τους. Ήταν πρόκληση, αλλά πολύ διασκεδαστική, να γίνω ο κιθαρίστας ενός καθιερωμένου συγκροτήματος που έχει ήδη βγάλει τέσσερις δίσκους. Τα παιδιά τώρα βρίσκονται σε φάση προώθησης της δουλειάς τους, κι έτσι δεν μου έχουν πει τίποτα για να γράψουμε νέα τραγούδια μαζί. Άρα, δεν ξέρω πώς το βλέπουν όλο αυτό. Θα ήταν ενδιαφέρουσα εμπειρία, αλλά θα μου προκαλούσε ένα δέος, μια και χτίζουν τον δικό τους ήχο εδώ και καιρό.

-Ετοιμάζεστε να βγάλετε το “From Western Shores” στις 24 του Μάρτη. Πια είναι τα επόμενα βήματα για τουςGatekeeper; Σχεδιάζετε να κάνετε μεμονωμένες συναυλίες, περιοδεία ή να παίξετε σε φεστιβάλ;
Θα παίξουμε στο πολύ γαμάτο Hell’s Heroes Festival στις 24 Μαρτίου, που θα είναι πολύ δυνατή εμπειρία. Ο Tyler περιμένει το πρώτο του παιδί σε λίγες εβδομάδες, οπότε θα χαλαρώσουμε για λίγο, αλλά αισίως θα δώσουμε κι άλλες συναυλίες μέσα στη χρονιά. Παράλληλα, ετοιμάζομαι πολλά και διάφορα ωραία πραγματάκια. Πολλά videos, για παράδειγμα.

-Σε ευχαριστώ πολύ, Jeff, για τον χρόνο σου. Σας εύχομαι τα καλύτερα. Για το τέλος, πρόσθεσε ό,τι θέλεις εσύ.
Σας ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία! Η Ελλάδα έχει από τους καλύτερους μεταλλάδες που υπάρχουν, οπότε ήταν μεγάλη μου χαρά να σας γνωρίσω.

Bandcamp: https://gatekeeper.bandcamp.com/album/from-western-shores
Facebook: https://www.facebook.com/GatekeeperBand/

238

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.