GATEKEEPER: “From Western Shores”

ALBUM

Είδος: Epic heavy metal
Εταιρεία: Cruz Del Sur Music
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Μαρτίου 2023

Τον Καναδά τον εκτιμώ πάρα πολύ για όσα έχει προσφέρει στη rock & metal (και όχι μόνο) μουσική. Οπότε, μια θετική προδιάθεση την έχω πάντα όταν πρόκειται για μπάντες με καταγωγή από εκείνα τα μέρη του πλανήτη. Ακόμα και όσον αφορά τον παραδοσιακό heavy metal ήχο, που δεν μου ασκεί πλέον τόση έλξη όσο άλλοτε, παρατηρώ εσχάτως να κινείται κάτι καλό εκεί πάνω. Έτσι, όταν έπεσε στα χέρια μου το promo υλικό για την επερχόμενη δισκογραφική δουλειά των Gatekeeper είχα μια περιέργεια να δω αν η ακρόασή του θα λειτουργούσε προς επίρρωση της καναδόφιλης προκατάληψής μου.

Αν και οι Gatekeeper υπάρχουν αρκετά χρόνια, έχουν μόλις ένα full-length στο ενεργητικό τους (“East of the Sun”, 2018). Με φυσικό του ηγέτη των κιθαρίστα Jeff Black, ο οποίος λίγους μήνες νωρίτερα προσχώρησε στις τάξεις των πολυαγαπημένων μου Spell, το συγκρότημα επιδίδεται στο παίξιμο traditional heavy metal με ισχυρό epic χαρακτήρα. Έχοντας πλέον πίσω από το μικρόφωνο τον Tyler “Tex” Anderson, που αντικατέστησε τον πρώην τραγουδιστή Jean-Pierre Abboud, ανανεωμένοι και πιο φιλόδοξοι από ποτέ, κυκλοφορούν φέτος το “From Western Shores” και επιχειρούν να ανεβάσουν τον πήχη.

Σε κάτι λιγότερο από 50 λεπτά, οι οκτώ συνθέσεις του album προσφέρουν απλόχερα αυτό ακριβώς που υποθέτω ότι αποζητά το κοινό του genre: κιθαριστικά θέματα που στάζουν λιωμένο ατσάλι, ρυθμικούς καλπασμούς, υμνικά ηρωικές μελωδίες, καλογραμμένα solos για air guitaring, φωνακλάδικα και ευκολομνημόνευτα ρεφρέν με γνώμονα τα singalongs, υψίσυχνα battle cries, ομαδικές πολεμικές ιαχές και, προφανώς, τον απαραίτητο φόρο τιμής στα προγονικά μουσικά σχήματα και τους αρμούς με τη σύγχρονη σκηνή συγγενικών συγκροτημάτων, αλλά με σεβασμό και με πρόθεση να διαφανεί μια διακριτή (στο μέτρο του εφικτού, σαφώς) προσωπικότητα.

Το πρώτα τέσσερα tracks του “From Western Shores” συγκροτούν ένα καθηλωτικό α’ μισό, αφού κάθε τραγούδι είναι εξαιρετικά καλοφτιαγμένο, εμπνευσμένο και πωρωτικό, κάνοντας πολύ δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο, να γλυτώσεις το σιδηρούν γράπωμα του μεταλλικού γαντιού των Gatekeeper και οπωσδήποτε θα νιώσεις την παρόρμηση να σφίξεις τη γροθιά σου στο ύψος του στέρνου και συνθλίψεις τα άλατα που έχει πιάσει ο σβέρκος σου. Ξεχωριστής μνείας, κατ’ εμέ, χρήζει το σαρωτικό “Death on Black Wings”, όπου δεσπόζει ένα πανέμορφο chorus (από αυτά που δεν γράφονται κάθε μέρα) και θα σου κολλήσει το δάχτυλο στο repeat. Το β’ μισό του δίσκου, μολονότι περιέχει επίσης μια-δυο όμορφες συνθέσεις, δυσκολεύτηκα να το βρω εξίσου ενδιαφέρον, επειδή συνθετικά δεν είναι πολύ στιβαρό και σε αυτό βρίσκονται και οι πιο αδύναμες στιγμές του album.

Χωρίς να μπορώ να πω ότι οι Gatekeeper έχουν φτάσει στο επίπεδο να μπορούν να φυλάξουν τις πύλες του epic heavy metal των ημερών μας, μου φαίνεται ότι έχουν ό,τι απαιτείται για να κρατήσουν, τουλάχιστον, την πρώτη γραμμή άμυνας στις ακτές του Ατσάλινου Βασιλείου έναντι των πορθητών που κατά καιρούς λυμαίνονται το φαντασιακό της τόσο… ιδιαίτερης και ρομαντικής κοινότητας εντός της οποίας οχυρώνονται οι υπήκοοί του.

Facebook: https://www.facebook.com/GatekeeperBand/ 
Instagram: https://www.instagram.com/gatekeeper_metal/ 
Bandcamp: https://gatekeeper.bandcamp.com/album/from-western-shores 

563

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.