ELDER: “Omens”

ALBUM

Είδος: Psychedelic/Heavy Rock
Δισκογραφική: Stickman Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Απριλίου 2020

Οι γηραιοί επέστρεψαν “σοφότεροι” και πιο “προοδευτικοί” από ποτέ. Τρία χρόνια μετά την τελευταία τους full length δισκογραφική δουλειά και έχοντας υποστεί το απαραίτητο “facelift”, τόσο από πλευράς σύνθεσης, όσο και από πλευράς ήχου, δηλώνουν παρόν (και πολύ μέλλον) με το, όπως όλα δείχνουν, “magnum opus” της δισκογραφίας τους.

Οι Βοστονέζοι στο πέμπτο άλμπουμ τους, εν μέσω αναδιάρθρωσης και νέας ηχητικής κατεύθυνσης, από stoner/ doom power trio εξελίχθηκαν σε ένα ψυχεδελικό και μελωδικό κουαρτέτο, με την προσθήκη του Michael Risberg στην δεύτερη κιθάρα (και σε ορισμένα keyboards) και του George Edert (επίσης στους Gaffa Ghandi) στα τύμπανα, και ενίοτε κουιντέτο, αν συνυπολογίσουμε και τη βοήθεια του Fabio Cuomo στα πλήκτρα.

Όσοι παρακολουθούν το συγκρότημα από τα πρώτα του βήματα, αντιλαμβάνονται ότι οι Elder λειτουργούν σαν “ζωντανός οργανισμός” που αναπτύσσεται, μεγαλώνει και ξανασυστήνεται στο κοινό του. Τα πρώτα 2 άλμπουμ (το ομώνυμο και το “Dead Roots Stirring”) άφησαν το στίγμα τους στη stoner σκηνή, λόγω της μοναδικής μελωδικής προσέγγισής τους ως προς το ιδίωμα, ενώ συνέχιζαν να μας εκπλήσσουν στα “Lore”(το οποίο δικαιολογημένα αναδείχθηκε άλμπουμ της δεκαετίας στο Obelisk) και “Reflections of a Floatind World”, φέρνοντας space/post/prog στοιχεία στον ήχο τους. Τελευταίο δείγμα γραφής (που μοιάζει να λειτούργησε σαν ηχητικός προάγγελος του νέου δίσκου ή… “Oιωνός”) αποτέλεσε το “Gold & Silver Sessions” EP, όπου η μπάντα πειραματίστηκε με kraut ήχους και πλήκτρα υπό μία jazz “χαλαρή” σκοπιά, διευρύνοντας την συνθετική της πλευρά.

Το “Omens”, λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, αποτελεί φυσική συνέχεια στο όραμα που έχει ο ηγέτης Nick DiSalvo για την μπάντα και τον μουσικό της προσανατολισμό. Ο νέος δίσκος έχει καταφέρει να ενσωματώσει όλα τα στοιχεία που έχει ασχοληθεί στο παρελθόν και χαρακτηρίζουν τον ήχο της, μαζί με ορισμένα καινούρια, αφήνοντας στο περιθώριο τις όποιες stoner/doom καταβολές του παρελθόντος, χωρίς να τις εξαλείφει φυσικά, ρίχνοντας παράλληλα το βάρος σε πιο progressive και psychedelic κατευθύνσεις.

Η μπάντα ουδέποτε έγραψε “ευκολόπεπτες” συνθέσεις, πόσο μάλλον “radio-friendly” hits, πράγμα που μαρτυρά και ο νέος δίσκος όπου απαρτίζεται από 5 μακροσκελή κομμάτια, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 10 με 13 λεπτών έκαστο. Η προσέγγιση σε κάθε κομμάτι είναι “κινηματογραφικού τύπου” κατά μία έννοια περίπλοκα μεγάλες μελωδίες συνυφασμένες μεταξύ τους οδηγούνται σε space jamming sessions. “Ογκώδη” riffs, που άλλοτε γκρουβάρουν έντονα και άλλοτε χαλαρά σε “ταξιδεύουν”, σε συνδυασμό με τα πλήκτρα που ενισχύουν αυτό το συναίσθημα δημιουργώντας post ατμόσφαιρες. Ο δίσκος διακατέχεται από πανδαισία πλήκτρων, με τη χρήση piano, synth, moog ακόμα και mellotron να “δένει” τις συνθέσεις και να δίνει “χρώμα” στην μουσική, προκαλώντας μία κατάσταση ενσυναίσθησης στον ακροατή/θεατή. Βέβαια, τον πρώτο λόγο εδώ έχει η εκπληκτική παραγωγή που έχει γίνει στον ήχο, καθώς όλα τα όργανα “αναπνέουν” και έχουν το δικό τους χώρο στην τελική μίξη.

Στο “Omens” το συγκρότημα ξεφεύγει από τα όρια του εκάστοτε ιδιώματος ή υποϊδιώματος και “ξεχειλώνει” τη δημιουργικότητά του, συνθέτοντας μουσικές για σκεπτόμενο ακροατήριο δίχως παρωπίδες στα αυτιά, για να μπορέσει να αντιληφθεί το κοινό σημείο της “ψυχεδελικής προοδευτικότητας” στη λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ συγκροτημάτων όπως Pink Floyd, Baroness και Red Sparowes.

Facebook: https://www.facebook.com/elderofficial/
Official Site: https://beholdtheelder.com/
Instagram: https://www.instagram.com/elderband/?hl=en
Bandcamp: https://beholdtheelder.bandcamp.com/

1165

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 255 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...