DREAM UNENDING: “Song Of Salvation”

ALBUM

Είδος: Doom/Death Metal
Εταιρεία: 20 Buck Spin
Ημ. Κυκλοφορίας: 11 Νοεμβρίου 2022

Έχω αναφέρει ξανά και σε προηγούμενο review ότι θεωρώ την 20 Buck Spin ένα από τα καλύτερα label στον σκληρό ήχο σήμερα. Για την ποιότητα του roster της, για την ποιότητα των κυκλοφοριών καθαυτών ως εμπορικό αντικείμενο, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίον ενεργεί και τελικά με τον χαρακτήρα που έχει χτίσει ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω. Κατά συνέπεια, οι νέες κυκλοφορίες της είναι λόγος ενθουσιασμού (για εμένα τουλάχιστον).

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια μπάντα από δύο ανθρώπους των οποίων το όνομα έχει εμπλακεί με τα εξής projects: Innumerable Forms, Tomb Mold, Stone Dagger, Battle Ruins, Boston Strangler, Magic Circle, Sumerlands, Prisoner Abuse, No Tolerance, Mind Eraser. Πέταξα πάρα πολλά ονόματα, σωστά; Όχι! Όλες οι παραπάνω μπάντες είναι μία και μία και πρέπει να τις τσεκάρετε όλες.

Ο Justin DeTore και ο Derrick Vella έρχονται τον Νοέμβρη του 2022 να μας ταράξουν για τα καλά με τον δεύτερο δίσκο του κοινού τους project. Έναν χρόνο νωρίτερα κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους “Tide Turns Eternal”, το οποίο ήταν μέσα στις πέντε αγαπημένες μου κυκλοφορίες του 2021 (πάλι από την 20 Buck Spin).

Αν το πάμε αυτό το review παραδοσιακά, μπορούμε να αναφέρουμε ότι οι κύριες επιρροές των Dream Unending είναι η early 90s doom/death σκηνή, με τεράστια βάση στους πρώιμους Anathema, My Dying Bride και Paradise Lost (η Αγία Τριάδα της Peaceville – ανατριχιάζω κάθε φορά που σκέφτομαι το μεγαλείο της). Και όντως, έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν τέλεια αυτές τις επιρροές στον ήχο τους και στον χαρακτήρα τους, χωρίς όμως να ακούγονται σαν μια tribute μπάντα στο αγαπημένο της είδος. Τόσο τέλεια που, αν και η παραγωγή δεν ήταν τόσο καλή, εύκολα θα νομίζαμε ότι είναι μια μπάντα που έπαιζε κάπου γύρω στο ’93.

Όμως ένα τέτοιο review τους αδικεί και φαντάζει απλοϊκό και πεζό. Καθώς εδώ έχουμε κάτι πολύ παραπάνω. Μιλάμε για μια υπερβατική εμπειρία δίχως φραγμούς και όρια. Για ένα άπιαστο ηχητικό τοπίο δημιουργημένο από τα υλικά που φτιάχνονται τα όνειρα. Ο ακροατής αναγκάζεται να κοιτάξει προς τα μέσα και να αναλογιστεί την ανθρώπινη κατάσταση με πρίσμα τη μουσική αυτή. Μουσική αποδεσμευμένη από ταμπέλες και όρους. Και η απόλυτη αναλογία που επιτυγχάνεται μεταξύ απόγνωσης και ειλικρινούς ευαλοτώτητας, έρχεται να τον λυτρώσει, τεχνηέντως αποδεσμευμένο από κάθε είδους όρια.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε και λίγο για τα τεχνικά, πολλά μπορούν να ειπωθούν, αλλά λίγα χρειάζονται. Οι κιθαριστική δουλειά είναι απλά αψεγάδιαστη, τα τύμπανά υπέρβαρα και φυσικά, τα φωνητικά γκρεμίζουν κόσμους και η παραγωγή είναι πεντακάθαρη, αιθέρια και απολύτως ταιριαστή.

Οι Dream Unending με έχουν κάνει να απορήσω και να σαστίσω με το πόσο γνήσια κάνουν αυτό που κάνουν και με το πόσο ολοκληρωμένα έχουν καταφέρει να εκφραστούν, τόσο μουσικά όσο και συναισθηματικά.

Για ακόμα μια φορά, το ακραίο metal καταφέρνει να μας σημαδέψει και να μιλήσει στην ψυχή μας με τρόπους μοναδικούς. Εγώ απλά σκύβω το κεφάλι και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου.

Facebook: https://www.facebook.com/20buckspin
Instagram: https://www.instagram.com/thedreamisunending
Bandcamp: https://listen.20buckspin.com/album/song-of-salvation

595

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 50 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.