WIZARDS OF WIZNAN: “No Light Has No Shadow”

ALBUM

Είδος: Blackened Sludge Metal
Εταιρεία: Argonauta Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 29 Σεπτεμβρίου 2023

Κάποια στιγμή είχα διαβάσει στο Vice ένα άρθρο που είχε τίτλο “Η σκηνή του metal στην Ελβετία είναι το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της”. Το συγκεκριμένο άρθρο είχε πολύ ενδιαφέρον, γιατί ανέλυε το γεγονός ότι η Ελβετία δεν θεωρείται η μήτρα ενός είδους αλλά υπάρχουν πολλές μπάντες που είναι φοβερά ποιοτικές και το κοινό δεν ξέρει ότι είναι από την Ελβετία. Μπορεί να φταίει ότι δεν έχουν ασχοληθεί με την προώθηση του υλικού τους ή ότι δεν έχουμε μεγάλο πλήθος σχημάτων για να αρχίσει να δημιουργείται διεθνώς αναγνωρισμένη σκηνή όπως αυτή του Βελγίου. Στις σελίδες μας έχουμε φιλοξενήσει αρκετά σχήματα από την Ελβετία, όπως οι Rorcal και τώρα ήρθε η στιγμή να ρίξουμε μια πιο λεπτομερή ματιά σε άλλη μια μπάντα από εκείνη την χώρα, τους Wizards Of Wiznan οι οποίοι κυκλοφόρησαν μέσω της Argonauta Records το “No Light Has No Shadow” στις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι Wizards of Wiznan είναι ένα καθαρόαιμο blackened sludge σχήμα, το οποίο πολλές φορές κοιτά και προς το doom αλλά και λίγο προς το death, οπότε είναι αναμενόμενο η θεματολογία τους να είναι μισανθρωπική και μαύρη. Στο “No Light Has No Shadow” πιο συγκεκριμένα, η μπάντα πραγματεύεται την απώλεια, την αρρώστια και τον θάνατο με αφετηρία την επιδημία Πανώλης (μαύρος θάνατος) που είχε ξεσπάσει στα χωριά της Ελβετίας στα μέσα του 14ου αιώνα. Οι στίχοι προσπαθούν να εκφράσουν τον πόνο της απώλειας, τον φόβο του θανάτου αλλά το πόσο εύθραυστη είναι τελικά η ανθρωπότητα, είτε αλληγορικά είτε με άμεσες αναφορές.

Το σχήμα επέλεξε τον τίτλο “No Light Has No Shadow” για να εκφράσουν την πεποίθηση ότι ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές της ζωής υπάρχει πάντα ελπίδα και για να ντύσουν αυτό το concept, επέλεξαν να συνεργαστούν με την Γερμανίδα Inken Stabell, η οποία έχει υιοθετήσει ένα αρκετά μουντό τρόπο να ζωγραφίζει ή να φωτογραφίζει και αυτό το ύφος ταίριαξε με αυτό που ήθελε να εκφράσει το σχήμα. Στο εξώφυλλο βρίσκουμε μια ανθρώπινη φιγούρα να στέκεται μόνη της σε ένα αχανές αλπικό τοπίο. Το συγκρότημα έχει δηλώσει ότι με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να αναδείξουν τον ανθρώπινο πόνο και την απομόνωση που έρχεται μετά από μια αρρώστια ή θάνατο, ενώ η επιλογή του άσπρου και του μαύρου έρχεται να ενισχύσει το concept της σκιάς και του φωτός.

Στο “No Light Has No Shadow”, μέσα από μια εξαιρετική παραγωγή, το συγκρότημα προσπαθεί να ισορροπήσει τα λασπώδη riff του sludge με τις ατμοσφαιρικές μελωδίες και την black metal αισθητική με το γρέζι του doom stoner. Η αλήθεια είναι ότι δεν το καταφέρνουν σε όλο το album,καθώς υπήρξαν στιγμές που νόμιζα ότι είχα βάλει στο shuffle το player και έβαλε κομμάτι άλλου συγκροτήματος. Ακόμα και αυτό το κομμάτι που νόμιζα ότι δεν ήταν δικό τους, είναι αξιόλογο και εμπνευσμένο αλλά μου χάλασε την ομοιογένεια του album, ωστόσο θεωρώ ότι είναι ένα album που θα επιστρέψω σε αυτό γιατί έχει πολύ δυνατές στιγμές.

Facebook: https://www.facebook.com/wizardsofwiznan
Instagram: https://www.instagram.com/wizardsofwiznan/
Bandcamp: https://wizardsofwiznan.bandcamp.com/

445

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 134 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.