DODSRIT: “Nocturnal Will”

ALBUM

Είδος: Black Metal
Εταιρεία: Wolves of Hades
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 22 Μαρτίου 2024

Οι Dödsrit από τη Σουηδία συνεχίζοντας το ταξίδι από το blackened crust προς το μελωδικό black metal, στις 22 Μαρτίου κυκλοφόρησαν το δίσκο “Nocturnal Will” μέσω της Wolves of Hades Records. O δίσκος είναι ένα αριστοτεχνικό μείγμα του σκοταδιού του black metal και των μελωδικών γραμμών πιο κλασσικών μορφών, δίνοντας έναν μοναδικό χαρακτήρα στον ήχο τους και σπάζοντας τα στεγανά του είδους. Οι Dödsrit θεωρώ ότι στο “Nocturnal Will” μας κάνουν ξεκάθαρο ότι δεν “μαλακώνουν” τον ήχο τους, όπως πολλοί τους κατηγορούν, αλλά βρίσκουν τη μουσική τους ταυτότητα.

Η έκπληξη στον ήχο τους έρχεται από το εναρκτήριο κομμάτι. Το “Irjala” ξεκινάει με δισολία στις κιθάρες και μου έδωσαν την αίσθηση ενός NWOBHM σχήματος, αλλά πολύ γρήγορα οι μελωδικές δισολίες φέρνουν το χάος των blast beats και τις κιθάρες από ξυράφι. Όταν αναφέρομαι στο “χάος” δεν εννοώ θόρυβο, αλλά πολύ καλά δομημένες ιδέες που συνεχώς γυρνούν στο αρχικό μελωδικό σχήμα. Αυτό το δυναμικό εύρος είναι που έκανε το “Nocturnal Will” να ξεχωρίσει σαν άκουσμα. Η μετάβαση από τα blast beats αλλά και από σημεία που δεν αμελούν το crust παρελθόν τους στα πιο μελωδικά metal σημεία, γίνεται με πολύ ομαλό, εξελικτικό τρόπο και όχι απότομα δίνοντάς του ένα μεγάλο συναισθηματικό βάρος.

Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του album είναι instrumental. Ενώ τα φωνητικά έχουν ποιότητα και αυτοπεποίθηση, το συγκρότημα επιλέγει την μουσική να εξελιχθεί και να δώσει το συναίσθημα που επιλέγει ή καλλιεργείται στον ακροατή. Γενικά, οι Dödsrit έχουν επιλέξει τις πιο minimal εκδοχές κάθε είδους που φέρνουν μπροστά στον ακροατή. Δεν έχουν καμία διάθεση να γίνουν φλύαροι και ματαιόδοξοι και κάθε σημείο είναι προσεκτικά μελετημένο για να κλιμακώσει ή να κατεβάσει τους τόνους.

Το “Nocturnal Will” θεωρώ ότι είναι μια ωδή στην καρδιά του black metal. Είναι ένα album που έχει καταφέρει να αποδώσει στο μέγιστο τα συναισθήματα, το σκοτάδι και την ανάγκη για το επόμενο βήμα που έχουμε δει μέσα στα χρόνια να κάνουν πολύ ιστορικές μπάντες του είδους. Δεν μου άρεσε που διάβαζα κριτικές οι οποίες τους κατηγορούσαν ότι γίνονται μαλακοί και ότι ξεπουλάνε το crust παρελθόν τους, αντιθέτως θεωρώ ότι ο εμπνευσμένος τους πειραματισμός, αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη ότι κοιτούν στα μάτια το παρελθόν τους.

Facebook: https://www.facebook.com/DODSRIT
Bandcamp: https://dodsrit.bandcamp.com/

344

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 132 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.