DEVISER : “Evil Summons Evil”

ALBUM

Είδος: Black Metal
Εταιρεία: Hammerheart Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 10 Φεβρουαρίου 2023

H επάνοδος των Deviser είναι, κακά τα ψέματα, γεγονός. Τόσο για την εγχώρια, αλλά και τη γενικότερη ακραία σκηνή. Είναι μια μπάντα που κυκλοφόρησε τα πρώτα της demo το 1990 και τώρα, τον Φλεβάρη του 2023, κυκλοφορούν (απ)αισίως την πέμπτη τους full-length δουλειά “Evil Summons Evil”. Όταν σκέφτομαι τους Deviser, θυμάμαι χαρακτηριστικά τον ντόρο που είχε προκαλέσει το “Running Sore” τότε που κυκλοφόρησε πριν 20 και κάτι χρόνια (έφηβος μπλακμεταλλάς τότε ο γράφοντας). Το προηγούμενο άλμπουμ τους είχε κυκλοφορήσει το 2011 και έκτοτε μας απασχόλησαν μόνο με ένα ΕΡ. Όμως τώρα φαίνεται ότι επέστρεψαν δυναμικά και με άγριες διαθέσεις. Υποστηρικτικά σε αυτό λειτουργεί και το ότι ο δίσκος κυκλοφορεί από ένα label όπως η Hammerheart.

Αν ζητούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον δίσκο με μια πρόταση, θα έλεγα κλασικό black metal του δεύτερου μισού των 90s. Ο ήχος είναι προσεγμένος – όσο καθαρός και ταυτόχρονα όσο βρώμικος πρέπει – και έχουμε έντονη παρουσία του συμφωνικού στοιχείου – η χρήση των πλήκτρων είναι εκτενής και δεν περιορίζεται μόνο σε background γεμίσματα. Οι συνθέσεις έχουν έναν μεγαλόπρεπο χαρακτήρα, κινούνται κυρίως σε mid-tempo ταχύτητες και είναι αντιληπτό ότι δίνεται περισσότερη έμφαση στην ατμόσφαιρα παρά στο κοπάνημα (χωρίς όμως το δεύτερο να λείπει). Εδώ και εκεί θα βρούμε και μερικά διάσπαρτα ανατολίτικα folk στοιχεία. Όσο αφορά την παραγωγή και μίξη, η μόνη ένστασή μου είναι στο γεγονός ότι τα φωνητικά είναι τοποθετημένα κάπως πολύ μπροστά σε σχέση με την υπόλοιπη μουσική. Αυτό όμως βέβαια έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τα προσωπικά γούστα του καθενός. Το πολύ ταιριαστό εξώφυλλο το έχει επιμεληθεί ο μεγάλος Kris Verwimp (Absu, Marduk, Angelcorpse μεταξύ των άλλων), ο οποίος έχει μια έντονη έφεση στα διαολεμένα τραγόμορφα τερατάκια.

Το ”Evil Summons Evil” αποτελεί μια πολύ αξιόλογη δισκογραφική επιστροφή μιας σίγουρα αξιοσέβαστης μπάντας του ακραίου ήχου. Δίσκος που θα τον γουστάρουν πολύ οι φίλοι του ήχου των Melechesh, Septic Flesh, Dark Funeral κ.ο.κ. και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην πορεία των Deviser.

Bandcamp: https://deviserofficial.bandcamp.com/album/evil-summons-evil-pre-order
Facebook: https://www.facebook.com/@Deviserbandofficial/

694

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 51 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.