DECAPITATED: “The First Damned”

ALBUM

Είδος: Death metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 4 Ιουνίου 2021

Οι Πολωνοί Decapitated απολαμβάνουν γενικά από την ίδρυση τους την εκτίμηση των deathsters και κυρίως αυτών που πρόσκεινται στο πιο τεχνικό άκρο του death metal.

Μια σχέση μπάντας και οπαδών που η αλήθεια είναι ότι δοκιμάζεται τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία (από τον άδικο χαμό του drummer Witold Kiełtyka για να ακριβολογήσουμε, ο οποίος απεβίωσε μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα) κι αυτό λόγω της στροφής προς ένα λιγότερο τεχνικό συνθετικό πλαίσιο με περισσότερο groovy αισθητική, απογοητεύοντας τρόπον τινά τους παλαιότερους φίλους τους που παρέμεναν πιστοί στην ιδέα της υπερτεχνικότητας.

Το “The First Damned” δεν είναι νέο album. Είναι ουσιαστικά ένα “δώρο” προς τους προαναφερθέντες “δεινόσαυρους” μιας και το υλικό δεν είναι τίποτ’ άλλο από τα πρώτα δυο demo της μπάντας “Cemeteral Gardens” και “The Eye of Horus” που κυκλοφόρησαν το 1997 και 1998 αντίστοιχα σε μια συνολική συσκευασία, μια επανέκδοση της φερώνυμης compilation που κυκλοφόρησε το 2000 από την Metal Mind Productions και τώρα επανακυκλοφορεί από τη Nuclear Blast. Από την αρχική σύνθεση των Decapitated, συνεχίζει μόνο ο αδερφός του εκλιπώντος, κιθαρίστας Wacław J. Kiełtyka.

Όσο για τα κομμάτια των δυο demos, ακούμε την πρώιμη εκδοχή των Decapitated. Πολύ πιο τεχνικοί (ειδικά για τα mid 90’s, ήταν σχετικά πρωτοφανές να ακούς τέτοια θέματα στο death metal), με αρκετά thrashy χαρακτήρα, με πολύ πιο πριμαριστό ήχο, ultra ταχύτατες συνθεσεις και πηγαδίσια φωνητικά. Στοιχεία δηλαδή που εξέλιξαν στο ίδιο μοτίβο στα χρόνια που ακολούθησαν και τους προσέδωσαν ένα πολύ καλό status στο ρεύμα που ακολουθούν.

Ο ήχος της επανέκδοσης είναι διαυγέστατος, δεν υπάρχουν κάποιες άλλες αλλαγές ή bonus live υλικό (κάτι που ίσχυε στην original compilation) και σαν κυκλοφορία, αν και όχι απαραίτητη, είναι ευπρόσδεκτη. Ο ακροατής ακούει μια νεότατη μπάντα στα ντουζένια της που κυριολεκτικά “τα σπάει” σε ένα είδος μουσικής που δεν είχε θεριέψει ακόμη (κάτι που συμβαίνει στο σήμερα με εκατοντάδες μπάντες να συναγωνίζονται ποιός θα παίξει όλο και πιο δύσκολα θέματα).

Τους φίλους της στριφνότητας όσο και του brutalισμού θα τους κερδίσει. Οι αφοσιωμένοι οπαδοί εννοείται ότι θα καραγουστάρουν όσο για τους νέους ακροατές, καλό είναι να ακούσουν τη γέννεση μιας από τις καλές μπάντες του ιδιώματος. Τσεκάρεις και διαμορφώνεις άποψη ο ίδιος φίλε αναγνώστη.

Facebook: https://www.facebook.com/decapitated/
Official website: https://www.decapitatedband.net/

533

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.