CRYPTEX: “Once Upon A Time”

ALBUM

Είδος: Progressive/Art Rock
Δισκογραφική: Steamhammer/ SPV
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 8 Μαΐου 2020

Το να επιλέξει κάποιος τον πιο δύσκολο δρόμο σημαίνει ότι έχει τα εξής δύο χαρακτηριστικά: πίστη στον εαυτό του και αρκετό κουράγιο όταν θα έρθουν οι δύσκολες στιγμές. Οι Γερμανοί Cryptex επέλεξαν από την αρχή να κινηθούν στο μονοπάτι του progressive rock, ενός ιδιώματος που η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην επιτυχία ή την αποτυχία είναι πολύ λεπτή, ακόμα και αν υπάρχει ταλέντο. Φέτος ήρθε η στιγμή με το νέο τους δίσκο “Once Upon A Time”, να δείξουν αν έχουν αποκρυπτογραφήσει σωστά το αίνιγμα της καλλιτεχνικής επιτυχίας και πόσο έχουν βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην αγάπη τους για τους γίγαντες του παρελθόντος και την επίτευξη της πολυπόθητης από κάθε μπάντα προσωπικής ταυτότητας.

Οι Cryptex πλέον είναι μία έμπειρη μπάντα και μετράνε ήδη 12 χρόνια παρουσίας. Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφόρησε το 2011, το “Good Morning, How Did You Live?” και μετά από 4 χρόνια, το 2015 βγάλανε το δεύτερο δίσκο το “Madeleine Effect”. Το τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος από τη Βόρεια Γερμανία είναι το πιο συναισθηματικό, πιο “βαθύ” και ασυμβίβαστο έργο τους. Καταφέρνει να συλλάβει την εσωτερική πάλη μεταξύ φωτός και σκότους, με την πλάστιγγα να γέρνει οριακά προς το φως και τον ήχο να παραπέμπει πιο πολύ στο πρώτο τους album σε σχέση με το πιο “δυσκοίλιο” και “αποτραβηγμένο” “Madeleine Effect”.

Τα τραγούδια του δίσκου δημιουργήθηκαν με ένα πολύ πιο οργανικό και φιλελεύθερο τρόπο, κατασκευασμένα από έναν ατελείωτο αριθμό πολύχρωμων κουκίδων. Πραγματικά στο νέο δίσκο μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα: ήρεμα περάσματα και οργισμένα ξεσπάσματα, κλασσικά όργανα, jazz φόρμες, pop μελωδίες και δυσνόητα μουσικά θέματα, πιασάρικα ρεφραίν και χορωδιακά μέρη. Αλλά και οι επιρροές τους κυμαίνονται από κλασσικά συγκροτήματα όπως Beatles, Pink Floyd και Emerson, Lake & Palmer, μέχρι Dream Theater και Ayreon, καθιστώντας τα τραγούδια τους μη προβλέψιμα και με μεγάλο το στοιχείο της έκπληξης. Επίσης έχουν καταφέρει πλέον να φιλτράρουν τα πολυποίκιλα ακούσματά τους και ο ήχος του συγκροτήματος είναι πιο ιδιαίτερος από ποτέ.

Στο “Once Upon A Time” είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιο τραγούδι, είναι από τα albums που ακούγονται στο σύνολό τους και που όσο του αφιερώνεις χρόνο τόσο μεγαλώνει μέσα σου. Ο ήχος είναι “πεντακάθαρος” και όλοι οι μουσικοί της μπάντας αποδεικνύονται εξαιρετικοί στο κομμάτι που τους αναλογεί. Ο τραγουδιστής τους Simon Moskon εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τα όσα η μουσική των Cryptex προσπαθεί να σου περάσει/μοιραστεί και συχνά πιάνεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται αν ο Moskon ζει εκείνη τη στιγμή που τραγουδάει, τα όσα αφηγείται.

Νομίζω ότι τελικά οι Cryptex μας παρουσίασαν έναν άρτιο δίσκο, που καταφέρνει να σε ταξιδέψει σε μία πληθώρα συναισθημάτων ικανοποιώντας ταυτόχρονα και την ανάγκη για ποιοτική μουσική. Μουσική που όμως δεν είναι “αποστειρωμένη” επιδεικνύοντας μόνο τεχνική κατάρτιση, αλλά πηγάζει κατευθείαν από την ψυχή και έχει ως σκοπό την ανάταση τόσο των ίδιων των μουσικών όσο και αυτών που θα ακούσουν το “Once Upon A Time”. Και αυτό από μόνο του είναι σημαντικό επίτευγμα.

Facebook: https://www.facebook.com/cryptex.band/

488

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.