CRYPT MONARCH: “The Necronaut”

ALBUM

Είδος: Doom/Stoner metal
Δισκογραφική: Electric Valley
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 23 Ιουλίου 2021

Λίγους μήνες μετά την παρουσίαση του πειραματικού και ψυχεδελικού ντελίριου που εμφάνισαν στο prog ντεμπούτο τους οι Hongo Fuu, επιστρέφουμε στην «πλούσια ακτή», όπως αλλιώς ονομάζεται η Δημοκρατία της Κόστα Ρίκα, για λογαριασμό των Crypt Monarch αυτήν τη φορά.

Οι τρεις Ticos από το San Jose βγαίνουν από την κρύπτη την οποία πιθανώς διαμένουν, εκτός από τα φωνητικά που παραμένουν «χωμένα» και «θαμμένα» έτσι όπως ακούγονται, και διαμέσου της Electric Valley Records κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο που ακούει στο όνομα “The Necronaut” και αποτελεί ένα μεταλικό stoner/doom δείγμα, που σίγουρα όμοιό του έχουμε ακούσει, αλλά δεν χαλιόμαστε να ματά-ξανά-ακούσουμε.

Η μπάντα μετατρέπει σε στάχτη κατά κύριο λόγο τα 10” των Asbestosdeath και σύσσωμη τη δισκογραφία των Sleep, και κατά δεύτερο τους δίσκους των Conan, Belzebong και Electric Wizard, ένα μέρος της το καπνίζει προς ιδία χρήση και την υπόλοιπη την αναμειγνύει με το βότανο Aglaophotis (όπως τυχαία…; ονομάζεται και το τρίτο κομμάτι του δίσκου), η χρήση του οποίου είναι ιδανική για αποκρυφιστικές τελετές και απαραίτητο για να ξυπνήσει και να επαναφέρει από τους νεκρούς τον ατιμασμένο Βασιλιά για να αποκαταστήσει την τιμή του, με κατάλληλο μουσικό υπόβαθρο τις μουσικές του ντεμπούτου δίσκου τους, υπό ένα μυσταγωγικό και horror σκηνικό.

Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν δια στόματος Matt Pike σε ελεύθερο πνεύμα και μετάφραση, «αν το riff είναι τόσο καλό θα μπορούσαμε να το ακούμε όσο θέλουμε». Κάπως έτσι οι Crypt Monarch έχουν τρία γ@μημέν@ καλά και εθιστικά riffs με τις αντίστοιχες δημιουργικές ιδέες και τις «τραβάνε σε σημείο ξεχειλώματος», τόσο όσο χρειάζεται για να ξεφύγουν από τα στενά χρονικά όρια μεταξύ ενός EP και ενός ολοκληρωμένου δίσκου. Στην προσπάθειά τους αυτή ενισχύουν τα «κακόβουλα riffs» τους με μεγάλες δόσεις από fuzz, σε σημείο να αποκτούν εντάσεις σύνθλιψης οι κιθαριστικές μελωδίες σε μια γενικότερη ψυχεδελική και «αυλακώδη ατμόσφαιρα». Τα «μονολιθικά» χτυπήματα των τυμπάνων δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά εξυπηρετούν το σκοπό τους και προσδίδουν έναν αργό ρυθμό στην μουσική δικαιολογώντας την doom «ταμπέλα» τους.

Η ηχογράφηση του δίσκου έχει γίνει σε καμπίνα στο δάσος και αυτό από μόνο του δίνει μία ιδιαιτερότητα στον ήχο ο οποίος ακούγεται «απόμακρος» και «απομονωμένος», αλλά απόλυτα ταιριαστός με τη συνολική εικόνα αυτού που θέλει να μας πλασάρει το stoner/doom τρίο.

Οι Crypt Monarch στην παρθενική τους δισκογραφική εμφάνιση δεν ήρθαν να καινοτομήσουν, αλλά περισσότερο να εδραιωθούν με αργά και σταθερά βήματα, όπως η μουσική τους. Το “Necronaut” δεν αρμόζει στις υψηλές θερμοκρασίες για ακρόαση, από πλευράς διάθεσης, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν φυσικό κλιματιστικό με την ψυχρή ατμόσφαιρα που πηγάζει από το δίσκο, ώστε να επέλθει ένα chilly vibe.

Αν έξω έχει ζέστη…μέσα έχει “The Necronaut”….

Facebook: https://www.facebook.com/cryptmonarch
Bandcamp: https://cryptmonarch.bandcamp.com/releases
You Tube: https://youtu.be/SvIFqMsvGeY

519

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 301 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...