CROOKED WHISPERS: “Funeral Blues”

ALBUM

Είδος: Stoner/Doom Metal
Εταιρεία: Ripple Music
Ημ. Κυκλοφορίας: 7 Μαρτίου 2023

Α ρε Ripple Music αθάνατη.

Συνεχίζοντας το “Θεάρεστο” έργο της η Αμερικανική εταιρία υπέγραψε και έθεσε υπό τη σκέπη της ακόμα μία μπάντα η οποία θα μας απασχολήσει σίγουρα στο μέλλον. Όχι όμως μία οποιαδήποτε προσθήκη, αλλά με συστατική επιστολή και προσωπική επιλογή από τον Rob “Blasko” Nicholson, τον επί δύο δεκαετίες μπασίστα του γερό-Oz, των Killing Spree, Rob Zombie, Danzig και πολλών άλλων.

Σε αυτές τις δύο δεκαετίες κάτι αποκόμισε από τον double-O, γιατί σίγουρα μπορούμε να καταλογίσουμε πολλά καλά και ίσως κάποια ακόμα καλύτερα, όπως και ορισμένα κάλλιστα στοιχεία, μεταξύ μερικών ελαχίστων αρνητικών, στον πατέρα όλων μας ονόματι Ozzy. Όμως εκεί που δεν χωράει συζήτηση και αμφιβολία είναι στο χάρισμα που έχει στο να διαλέγει συνεργάτες και πόσο μάλλον κιθαρίστες.

Αξία ανεκτίμητη εις τους αιώνες των αιώνων.

Ακολουθώντας τα χνάρια του μεγάλου αφεντικού ο Blasko ανέλαβε τους Αργεντίνους Satanic Sludge Metallers και τους υπέγραψε στη συνήθη ύποπτη Ripple ώστε να εξαπλώσουν την αψεγάδιαστη ωδή τους στο σκότος μέσα από οχτώ συνθέσεις γεμάτες “βρώμικα” και “αργόσυρτα” riffs επενδύοντας μουσικά αντίστοιχες σε αριθμό ιστορίες τρόμου και ανατριχίλας.

Η μπάντα αν και ξεκίνησε σαν τριπλέτα με τον γυρολόγο Chad Davis των Hour of 13 κατά κύριο λόγο στην σύνθεση της, μετά την φυγή του και την αντικατάσταση του, με τις απαραίτητες αφίξεις των Federico Ramos και Nicolas Taranto σε κιθάρα και τύμπανα αντίστοιχα, εδραιώθηκαν σαν κουαρτέτο αποκτώντας ταυτόχρονα ένα πολυεθνικό χαρακτήρα με δεσμούς και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μουσική παρακαταθήκη του πάντως παρέμεινε με τις doom καταβολές του και στην πλειοψηφία με τα ιδιαιτέρως αργά και βαριά του riffs, τα οποία ενισχύθηκαν ακόμα περαιτέρω σε βάρος, βάθος και όγκο.

Τα “Funeral Blues” τα οποία δεν έχουν ουδεμία σχέση με τα αντίστοιχα του εκλιπόντα Mark Lanegan, παρά μόνο την απλή συνωνυμία πραγματεύονται την μισανθρωπία στην ρίζα τους . Μέσα από στίχους όπως “You Can’t Escape From Funeral Blues”, “Once You’ve Seen Both Sides of Life, You’ll Beg For Death” και “Your God’s Full of Shit” διαδίδεται η γενική άποψη του δίσκου.

Το συγκρότημα δεν βγάζει κάποιο ταπεραμέντο λόγω καταγωγής και ούτε θα σε χορέψει ταγκό στην περιοχή του Rio De La Plata. Το πιθανότερο είναι να σε φιλήσει όταν θα είσαι κρύος και να σε συνοδέψει στην τελευταία σου κατοικία όποια και να είναι με τα απόκοσμα και σπαραχτικά φωνητικά που θυμίζουν τον Athenar (Midnight) να σιγοντάρουν τις μοιρολατρικές μελωδίες και να επενδύουν ηχητικά το σκότος και την πένθιμη ατμόσφαιρα.

ΟΙ Crooked Whispers εμφανίζουν μία διττή μουσική προσωπικότητα, κάτι αντίστοιχο με τον Two Face κατά κόσμον Harvey Dent στο κόσμο της DC. Διατηρούν τη βασική Σαμπαθική ραχοκοκαλιά όσον αφορά το ηχητικό μέρος και ασπάζονται την Venom, Death ss και NWOBHM σατανική αισθητική διατυμπανίζοντας την “Legalize Drugs And Murder” Electric Wizard φιλοσοφία. Από το μισό ημισφαίριο προτάσσουν τα πιστεύω τους οι Cathedral, Brimstone Coven, Goatsnake και από το άλλο υπό την επήρεια της Σατανικής τελετουργίας του Anton Szandor Lavey και της αρωματικής ρητίνης από το καταπράσινο λιβάνι ξεστομίζονται κατάρες και γητειές από τους Bongzilla, Dopethrone και Weedeater.

Το μουσικό μονοπάτι των Crooked Whispers δεν είναι στρωμένο με κόκκινα χαλιά και ροδοπέταλα, αντ’ αυτού θα έρθεις αντιμέτωπος με πεντάλφες, πεντάφυλλα και λογής σκατολοΐδια με τον ήχο τους σίγουρα να γοητεύει τον θάνατο και να ενστερνίζεται τη Σατανική κακία, όμως αν καταφέρεις να εντρυφήσεις στην φιλοσοφία τους, πιθανόν να υπάρχει λίγη κάθαρση μέσα στο “Funeral Blues”.

Λίγο πριν το ετήσιο προσκύνημα στο “Καμμένο Οδόστρωμα” και με την εικοστή του Απρίλη να πλησιάζει απειλητικά και θελκτικά η 420 λίστα ανανεώνεται και η ανίερη τετράδα μας κάνει την ιδανική προθέρμανση.

Το σημαντικό φυσικά είναι να μην καούμε από το ζέσταμα…Cheers…

Facebook: https://www.facebook.com/thecrookedwhispers
Bandcamp: https://thecrookedwhispers.bandcamp.com/album/funeral-blues

380

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 254 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...