CONSPIRACY OF ZERO: “Ahthos Arouris”

ALBUM

METADATA-/scanq/scantofile0009-001.tif

Είδος: Progressive Metal/ Death Metal
Δισκογραφική: Self-Release
Ημ. Κυκλοφορίας: 3 Φεβρουαρίου 2023

Η μουσική για να βγάζει νόημα απαιτεί μόνο μια προϋπόθεση. Το να είναι ελεύθερη να εξελίσσεται μέσα από τις ικανότητες των μουσικών που εκφράζονται μέσα από αυτή, είτε η εξέλιξη έχει να κάνει απλά με αυτές καθεαυτές τις ικανότητες, είτε με την μεταμόρφωση του ήχου από βήμα σε βήμα.

Οι Conspiracy of Zero από τη Θεσσαλονίκη κατάφεραν να κάνουν και τα δυο και αυτό μπορεί κανείς εύκολα να παρατηρήσει, αν ακούσει back to back την προηγούμενη τους προσπάθεια “Μ.Ι.Α.” (review) και τη νέα τους δουλειά, με τίτλο “Ahthos Arouris”.

Άχθος Αρούρης σημαίνει στα αρχαία ελληνικά βάρος της Γης και χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει ένα “άχρηστο” άτομο. Αμέσως αμέσως, μου δημιουργούνται απορίες, σε συνδυασμό με το εξώφυλλο που απεικονίζει συν τοις άλλοις ένα φίδι που βγαίνει από το αυγό του. Ίσως να μας τις λύσουν σύντομα.

Οι CoZ περιγράφουν τους εαυτούς τους ως progressive και αυτό είναι πολύ πιο εμφανές αυτή τη φορά σε σχέση με το προηγούμενο album, θα έλεγα. Τα πράγματα που μου ήρθαν στο μυαλό ήταν οι Edge of Sanity (τόσο που θα μπορούσε ο Dan Swanö να έχει βάλει χεράκι στην παραγωγή), οι Opeth της περιόδου Blackwater Park και λίγο μετά, οι Septic Flesh λόγω ατμόσφαιρας σε κάποια σημεία, ακόμη και οι Orphaned Land όταν κάποιες ανατολίτικες μελωδίες μπαίνουν στον λογαριασμό.

Οι εναλλαγές από τη σκληράδα στην αβρότητα και στον συναισθηματισμό είναι πλέον πολύ πιο αρμονικές στη μετάβαση τους και φαίνεται πως η μπάντα με την πρόσθεση του Κώστα Ραδουνισλή στα φωνητικά, έχει βρει τη σταθερότητα του, συν του ό,τι στα τύμπανα πλέον είναι ο εξαίσιος Γιώργος Μπαλτάς των Mother Turtle. Σε τούτο εδώ το album το δίδυμο Πάρη Σταματιάδη/ Βασίλη Παπαντωνίου έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά σε όλα τα επίπεδα, και συνθετικά αλλά και στη μίξη και το “Ahthos Arouris” δεν θα είναι βάρος σε κανέναν μας.

Αντιθέτως, το album θα ήταν εξαιρετική εισαγωγή στη death φάση για κάποιον που δεν αρέσκεται στα “άγρια”, αλλά και στην progressive για κάποιον που δεν αντέχει το άνευ νοήματος πίρλι-πίρλι.

Η παραγωγή είναι υψηλού επιπέδου και η ισορροπία μεταξύ σκληρού και χαλαρού είναι η ιδανική, με την μπάντα να μην υστερεί ουδόλως σε κανένα από αυτά.

Το “Ahthos Arouris” των Conspiracy of Zero είναι ένας πάρα πολύ καλός δίσκος και εκείνος κατά τον οποίο η μπάντα παρουσιάσει την ιδιαίτερη ταυτότητα της. Πείστηκα και άκουσα σε επαναλήψεις, κάνοντας παράλληλα και μια ιστορική αναδρομή σε albums που είχα ξεχάσει πόσο αγαπώ.

Η συνωμοσία του μηδενός λάμπει δια της όμορφης δημιουργικότητας της και της μουσικής της μετριοφροσύνης και δεν σε κουράζει αποδεικνύοντας το βιρτουοζιτέ, που φαίνεται σίγουρα να κατέχει.
Άχθος ουδέν. Απόλαυσις μεγίστη.

Facebook: https://www.facebook.com/conspiracyofzero
Bandcamp: https://conspiracyofzero.bandcamp.com/album/ahthos-arouris

439

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2113 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.