COALESCE: “Give Them Rope”

Φαντάζομαι πως πολλοί θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι οι Coalesce είναι μία μπάντα ορόσημο και μία από τις σημαντικότερες στο χώρο του progressive hardcore/ mathcore.

Συνδυάζοντάς την τραχύτητα και επιθετικότητα του hardcore με απαράμιλλη τεχνική και progressice ρυθμούς ήταν από τους δημιουργούς ενός είδους που εξαπλώθηκε πολύ μετά τα 00s. Μετά από 10 χρόνια σιγής κυκλοφόρησαν το 2009 την τελευταία τους κυκλοφορία μέχρι και σήμερα αλλά εδώ θα μιλήσουμε για κάτι αρκετά παλαιότερο. Η Relapse λοιπόν μας μεταφέρει 15 χρόνια πίσω στο 1997 και επανακυκλοφορεί την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά των Coalesce με τίτλο “Give Them Rope”.

Είμαι βέβαιος πως οι φίλοι του είδους έχουν ακούσει αμέτρητες φορές την συγκεκριμένη κυκλοφορία και αν όχι οφείλουν να το πράξουν. Οι καινούργιοι στο χώρο καλό θα ήταν αφιερώσουν χρόνο στο συγκεκριμένο δίσκο για να καταλάβουν από που ξεκίνησε η μουσική που ακούνε σήμερα. Συνδυάζοντάς crust/hardcore στοιχεία, τεχνικά riff, progressive ρυθμούς, “βρώμικα” φωνητικά αμέτρητες αλλαγές μέσα στα κομμάτια καταφέρνουν να παρουσιάσουν ένα σύνολο τόσο στιβαρό και τόσο δεμένο που σε απορροφάει από το πρώτο δευτερόλεπτο. Για να δώσω ένα παραπάνω στίγμα η μουσική τους θα σας θυμίσει μπάντες όπως οι Botch, οι Knut, οι Converge και πάει λέγοντας.

Η αλήθεια είναι πως η παραγωγή της πρώτης κυκλοφορίας δεν είναι στα καλύτερα επίπεδα και δυστυχώς αποδυναμώνει την δυναμικότητα των κομματιών και την συνολική ποιότητα του δίσκου. Ευτυχώς για όλους εμάς το 2004 επανακυκλοφόρησε σε μία πολύ καλύτερη έκδοση από την αρχική, φέροντας τον τίτλο “Give Them Rope She Said 2.0”, αποκτώντας την παραγωγή που του αξίζει. Το μιξάρισμα του υλικού και το remastered που έγινε στα κομμάτια είχε ως αποτέλεσμα, πέρα από την δύναμη και τον όγκο που απέκτησαν, να είναι πλέον πιο ευκρινή τα πολύπλοκα riiffs και το drumming έτσι ώστε να αναδεικνύεται η ποιότητα των συνθέσεων στον μέγιστο βαθμό.

Και οι δύο αυτές εκδοχές του “Give Them Rope” κυκλοφορούν λοιπόν από την Relapse, δίνοντας την ευκαιρία στους φίλους του είδους να βάλουν στην δισκοθήκη τους έναν υπέροχο δίσκο. Το πρώτο CD, που αποτελεί την πρώτη έκδοση, για συλλεκτικούς κυρίως λόγους και το δεύτερο, που περιέχει το “πειραγμένο” “Give Them Rope She Said 2.0” για να το ακούσουν μέχρι τελικής πτώσης.

Νίκος Τόλης

354