RUSSKAJA: “Kosmopoliturbo”

Πολίτες του κόσμου οι Russkaja, οι οποίοι με την πολυπολιτισμική τους μουσική έρχονται να σε βοηθήσουν να αναμείξεις χωρίς περιορισμούς τη vodka με την Batida de Coco και την ξέφρενη χορευτική μουσική.

Όχι, δεν έχουν καμιά σχέση με τη λεγόμενη dance σκηνή, αλλά κάνουν ό,τι μπορούν για να σε σηκώσουν από το κάθισμα σου.

Αν ρωτήσεις τους ίδιους, θα σου πουν πως παίζουν turbopolka. Αν ρωτήσεις εμένα, θα σου περιγράψω τα παρακάτω. Είναι ένα πάρτι που έστησαν οι Gogol Bordello, με καλεσμένους τους Ska-P και διάσπαρτους rock συντρόφους, με το θόρυβο που γεννάται από τις φωνές τους να είναι η καλύτερη μουσική συνοδεία για την παγκοσμιοποίηση.

Οι Russkaja γεννημένοι στη κεντρική Ευρώπη και δη στην Αυστρία, και ο ηγέτης τους, όπως καταλαβαίνετε χωρίς προσπάθεια, έχει ρωσική καταγωγή και έχει μέσα στο DNA του την polka και την kalinka. O Georgij Makazaria και οι Russkaja επιστρέφουν τώρα με το πέμπτο τους ολοκληρωμένο album τους “Kosmopoliturbo” να σου δείξουν πως θα μπορούσε να είναι ένα καλοκαίρι στην Κόκκινη Πλατεία.

Ξέφρενοι ska ρυθμοί με τη βαθιά φωνή του Makazaria να δίνει έναν άλλον τόνο, στα βαλς ξεσπάσματα που φέρνει το βιολί και τα ανατολικοευρωπαϊκά πνευστά και σβήνοντας με την μαγική τους γομολάστιχα κάθε επιβεβλημένο σύνορο μεταξύ των ανθρώπων, τραγουδάει σε ό, τι γλώσσα γουστάρει. Επιστρατεύουν αγγλικά, γερμανικά, ρώσικα, ιταλικά και δε διστάζουν να γράψουν και μια μπαλάντα μεσοπολεμικής αισθητικής με τίτλο “Send you an angel”.

Μου άρεσε πολύ το “Mare Mare”, το οποίο φαντάζομαι τον Tonino Carrotone να το ακούει αραχτός με Campari στο χέρι, λάτρεψα που ανέβασαν ταχύτητες στα “Cheburaschka” και “Chef De Cuisine”, αλλά έχω μια ένσταση για τη χρήση του flanger effect στα φωνητικά του “Still in Love” που μου θυμίζει μια εποχή που το χρησιμοποιούσαν όλοι (Eiffel 65, Δάντης και άλλα 3-4 εκατομμύρια καλλιτέχνες) και δίνει μια χαλαρή και κακώς εννοούμενη εμπορική χροιά στο κομμάτι.

Δεν πρόκειται σε καμιά των περιπτώσεων να σου προκαλέσουν έμπνευση για κάτι, αφού δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, ούτε παράγωγο κάποιας θείας έμπνευσης, όμως σου κάνει πολύ καλή παρέα με όμορφες μελωδίες σαν εκείνη στο “La Musica” (“La Musica es nuestra religion” ).

Βέβαια, η προφορά του στις ξένες γλώσσες μπορεί να φέρει γέλια στους γνωρίζοντες, αλλά αν το παραβλέψεις αυτό και έχεις τις αντοχές να ακούσεις χωρίς περιορισμούς κάτι τόσο κροσοβερικό θα περάσεις καλά.

Λογικά, θα είναι εξαιρετικοί ζωντανά, δισκογραφικά ίσως να γουστάρετε να ακούτε κάνοντας φασίνα, αλλά δε θα το πρότεινα σε όποιον θελήσει να μυηθεί στην ska ή τη folk μουσική.
Παίζουν μπάλα σε δύσκολη έδρα και το ό,τι δεν τρώνε γκολ, θα το θεωρήσω καλό για τη φήμη τους.

491

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2094 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.