MYTHODEA: “Mythodea”

Τί συμβαίνει όταν είσαι Έλληνας του εσωτερικού με πηγαίο και πολύπλευρο μουσικό ταλέντο, αστείρευτη έμπνευση, μεράκι για δημιουργία αλλά ζεις στην επαρχία απασχολούμενος σε μια εντελώς άσχετη (στην μουσική) εργασία για τα προς το ζην;

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων αντικρίζει την προοπτική επιτυχίας από τον πάτο του Καιάδα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι ελάχιστοι που αρπάζουν την ζωή από τα μούτρα και με υπομονή, στερήσεις και υπερκεράζοντας χίλια δυο εμπόδια καταφέρνουν να ανοίξουν τα φτερά τους και αποτινάζοντας από επάνω τους τόνους βρωμιάς απογειώνονται από την ελληνική πραγματικότητα και αφήνουν το άστρο τους να λάμψει προς κάθε κατεύθυνση.

Αδιαμφισβήτητα μια από αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί και ο Christos Nikolaou, κιθαρίστας / συνθέτης που ζει και εργάζεται στην Χαλκίδα. Παρότι το ομότιτλο ντεμπούτο από του project του “Mythodea” μόλις κυκλοφόρησε (ανεξάρτητη διανομή / προς το παρόν μόνο ψηφιακή), το όλο concept ετοιμαζόταν υπομονετικά αρκετά χρόνια πριν για να καταφέρει να βρει μόλις το 2012 το δρόμο προς την κυκλοφορία (περισσότερες πληροφορίες σχετικά στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Rockway.gr και μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Επωμιζόμενος ο ίδιος όλο το κόστος της παραγωγής κατάφερε διπλό άθλο, τόσο επειδή εν τέλη πραγματοποίησε το όνειρό του όσο και για το αποτέλεσμα που πέτυχε.

Το πρώτο που προσέχει κανείς στην πρώτη του επαφή με τους Mythodea είναι το ειδικό βάρος των ονομάτων που αναγράφονται στην σύνθεση της μπάντας. Τα φωνητικά έχει αναλάβει ο John West (Artension, ex-Royal Hunt,  Emir Hot, κα), το μπάσο ο Steve DiGiorgio (ex-Death, ex-Control Denied, ex-Iced Earth, ex-Testament, Artension, κ.α.) τις κιθάρες, την σύνθεση και την παραγωγή ο Christos Nikolaou που προανέφερα και τα drums ο Charlie Zeleny (Jordan Rudess Duo, JLT, κ.α.). Ακόμη και στους φιλοξενούμενος μουσικούς υπάρχουν αστραφτερά ονόματα όπως αυτό των Vitalij Kuprij και Mystheria. Είμαι βέβαιος ότι οι Mythodea έχουν αρχίσει να κεντρίζουν ήδη το ενδιαφέρον σας κι ακόμη δεν έχω πει κουβέντα για το μουσικό περιεχόμενο του album…

Το “Mythodea” αποτελεί χωρίς υπερβολή ένα υπέροχο δείγμα (βαθιά ανάσα) μελωδικού συμφωνικού προοδευτικού power metal, που ενώ περιέχει επιρροές από τα μεγαθήρια του χώρου κρατάει μια αυστηρά προσωπική ταυτότητα την οποία στιγματίζει η μεγάλη (και έκδηλη) αγάπη του Χρήστου στους κλασικούς συνθέτες αλλά και την κινηματογραφική μουσική. Μην πάει το μυαλό σας σε χλιαρότητες και αναμασήματα, οι συνθέσεις έχουν δύναμη, φαντασία, είναι πολυεπίπεδες και ποικίλουν σε κάθε κομμάτι. Όλες είναι ολοκληρωμένες συνθέσεις κι όχι πεδία επίδειξης ικανοτήτων των μουσικών με κουραστική “φλυαρία” από σολαρίσματα και κλίμακες. Αυτό δε σημαίνει ότι ο DiGiorgio δεν “κεντάει” καθόλη τη διάρκεια του album. Κάθε άλλο και μαζί με τον Zeleny κατάφεραν το ρυθμικό μέρος να λάμπει. Η κιθαριστική δουλειά του Χρήστου πλήρως εναρμονισμένη στις συνθέσεις, με θαυμάσιες συλλήψεις και εκτελέσεις στα solo. Το “Mythodea” είναι ένα album που μεγαλώνει μαζί σου, ακρόαση την ακρόαση και αυτό είναι ένα στοιχείο που λατρεύω στην μουσική. Υπάρχουν όμως και κάποια κομμάτια (όπως το ανατολίτικο “Asia” και η ονειρική μπαλάντα “Nostalgia”) που είναι πιο προσιτά στο αυτί από τις πρώτες κιόλας ακροάσεις. 

Από την ενορχήστρωση ως και την παραγωγή όλα είναι προσεγμένα ως την τελευταία λεπτομέρεια παράγοντας ένα απαύγασμα ακουστικού μεγαλείου και κάποιες από τις πιο παθιασμένες συνθέσεις που έχουν ακούσει τα αυτιά μου τα τελευταία χρόνια (δεν το συζητώ καν για το 2012). Ακόμη και η εισαγωγή του album είναι ένα μικρό (σε διάρκεια) έργο τέχνης, η οποία μπήκε πολλές φορές στο repeat και αν μη τι άλλο αποτελεί μια θαυμάσια και ενδεικτική εισαγωγή για τα υπόλοιπα 10 κομμάτια. Για τον βασιλέα του δίσκου τι να πρωτογράψω. Η δουλειά του John West (που έχει γράψει και τους στίχους) είναι καθηλωτική και η μουσική με την φωνητική του χροιά είναι απόλυτα εναρμονισμένα, αφού τον West είχε εξαρχής στο νου του ο Χρήστος κατά την σύνθεση (μεγάλη αδυναμία από παλιά όπως θα διαβάσετε και στην συνέντευξη – και όχι άδικα). Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το λυρικό “In My Soul” και  το πιο σκοτεινό “Ultimate Pain”. Δεν υπάρχουν μέτρια κομμάτια καθώς σε όλα έχει δοθεί ξεχωριστή προσοχή και πληρούν όλα τα υψηλά standard του δημιουργού τους.

Το εξώφυλλο έχει επιμεληθεί ο Mattias Noren (γνωστός από τα covers που έχει σχεδιάσει για αμέτρητες progressive rock και metal μπάντες). Ο ήχος του album έχει εμπλουτιστεί με βιολί, φλάουτο, κόντρα μπάσο, πιάνο, synth και δεύτερες φωνές (γυναικείες και αντρικές) από αρκετούς προσκεκλημένους μουσικούς που συμμετέχουν. Προς το παρόν το “Mythodea” έχει μόνο ψηφιακή διανομή (link στο τέλος του άρθρου) και αυτό δείχνει να αποτελεί το μοναδικό μειονέκτημα αφού η ποιότητα ήχου ενός mp3 (αν και σε 320Kbps) υπολείπεται της αντίστοιχης ενός cd ή ενός βινυλίου και ειδικά μια τέτοια δουλειά ( με τέτοιο περιεχόμενο και εξώφυλλο) εύχομαι να βρει σύντομα το δρόμο και σε κάποιο άλλο format.

Το ρητό λέει ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται, εγώ θα συμπληρώσω και ο ενθουσιασμός από την ακρόαση αξιόλογων κυκλοφοριών (και δη από Έλληνες μουσικούς) κι έτσι το άρθρο μου βγήκε λίγο μεγαλύτερο από ότι περίμενα (Στεφανόπουλε αδυναμίες είναι αυτές). Το “Mythodea” αξίζει τουλάχιστον μια ακρόαση από κάθε φίλο του συμφωνικού metal. Εμείς που ήδη γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται θα περιμένουμε υπομονετικά την επόμενη δουλειά του Χρήστου (που από όσα μου εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος θα έχει άκρως ενδιαφέρον concept – δεν θα πω ακόμη ποιο). Δεν γράφω άλλα, καθώς δεν θα αποφύγω τον σεληνιασμό του αρχισυντάκτη μου !

guests
Vitalij Kuprij – Piano on “Nostalgia”
Robert Sorvari – Flute on “Nostalgia”
Mistheria – Synth Solo on “Mnemosyne”
Lonnie Park – Backing vocals
Maria McTurk – Vocals on “Stay”
Pericles Timplalexis – Violins on “Nostalgia” and “Ultimate Pain”
Giannis Siggounis – C. Bass on “Nostalgia” and “Ultimate Pain”
Sarah Nakkach – Vocals on “Asia”
Vicky Psarakis – Vocals on “Ingredi”
Alexandra Samouilidou – Vocals on “Sailing On A Stormy Sea”
Sapfo Stavridi – Vocals on “Sailing On A Stormy Sea”

itunes
https://itunes.apple.com/gr/album/mythodea/id573266674?ign-mpt=uo%3D4
info
http://www.facebook.com/MythodeaBand
http://www.mythodeaband.com/

563