CAUSTIC CASANOVA: “Glass Enclosed Nerve Center”

ALBUM

Εταιρεία: Magnetic Eye Records.
Είδος: Progressive Rock
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 7 Οκτωβρίου 2022.

Το κουαρτέτο Caustic Casanova απο τη Washington, D.C. δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποιο είδος, και αυτό είναι κατανοητό, καθώς το αρκετά ενδιαφέρον 5ο τους άλμπουμ, ‘Glass Enclosed Nerve Center’ έχει στοιχεία progressive rock, doom, sludge και post punk. Σίγουρα ένας δίσκος που εκτός των άλλων, τραβάει και την προσοχή.

Οσον αφορά το track listing, πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι όσο περνάνε τα τέσσερα tracks του άλμπουμ, κάθε ενα από αυτά είναι πιο εξεζητημένο αλλα και πιο αφιλόξενο για τον ακροατή.

Το εισαγωγικό ‘Anubis Rex’ είναι ενα φιλόξενο, παιχνιδιάρικο prog rock κομμάτι, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν theme κάποιου anime, καθώς έχει περίσσια ενέργεια. Σε αυτό το κομμάτι, κυρίαρχες είναι οι αρμονίες ανάμεσα στις δύο κιθάρες.

Το δεύτερο κομμάτι, ‘Lodestar’ έχει μια αρκετά tool esque εισαγωγή, θυμίζει αυτή του Stinkfist.
Το τρίτο κομμάτι, ‘A bailar con carantena’, έχει αρκετά groovy riffs, και μαζί με το ‘Anubis Rex’ είναι αυτά με την περισσότερη ενέργεια.

Groovy riffs υπάρχουν και στο επόμενο, το οποίο φέρνει και το Doom στοιχείο στον δίσκο, γενικά τα δύο τελευταία κομμάτια είναι αρκετά doom-ώδη, έχοντας φυσικά και τα στοιχεία των προηγούμενων κομματιών.

Το 22λεπτο ‘Bull Moose against the Sky’, το οποίο καλύπτει ολόκληρο το B-side, περιέχει οτι έχει ακουστεί προηγουμένως, και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του τι μπορεί να κάνουν οι Caustic Casanova.

Τα ενίοτε “in your face” θεατρικά φωνητικά της Stefanie Zaekner και του Francis Beringer, έχουν ξεκάθαρα μηνύματα με εμφανείς πηγές.
Για παράδειγμα :
‘Thought Police’ απο το 1984, και ‘Who’s side are you on?’
Αν και είναι ‘καθαρά’, τα φωνητικά δημιουργούν αρκετές φορές ενα άβολο κλίμα που συνοδεύουν τα μηνύματα που αναφέραμε, δένοντας έτσι το στιχουργικό με το συνθετικό στοιχείο, φέρνοντας όμως και την αντίθεση ανάμεσα στο groove και την ιδιομορφία.

Τα κομμάτια απο μόνα τους είναι αρκετά ικανοποιητικά, αλλά ο δίσκος έχει περισσότερη αξία και ουσία στο σύνολο του, ολόκληρος. Βοηθάει επίσης η πλήρης διάρκεια του δίσκου, και το ότι το πρώτο side έχει αρκετά καλό pacin, με σύντομα, accessible κομμάτια. Ίσως να μην αποτελεί top 10 material αλλα σίγουρα αξίζει μερικές ακροάσεις.

Links: https://linktr.ee/causticcasanova

471

Avatar photo
About Πασχάλης Γιαμαλής 32 Articles
Περιγράφοντας τον εαυτό του σε τρίτο ενικό πρόσωπο, ο παραπάνω αμφιταλαντεύεται μεταξύ διατήρησης του comfort zone του και εξερεύνησης νέων μουσικών ειδών και περιόδων. Μερικά από τα άλμπουμ - τοτέμ του ειναι τα Blood Mountain, Origin Of Symmetry, Pet Sounds, Astral Weeks, Still Life και In Rainbows. Περίπου θρησκευόμενος, καθώς προσεύχεται στον Stanley Kubrick.