CANDLEMASS: “Sweet Evil Sun”

ALBUM

Είδος: Doom Metal
Δισκογραφική: Napalm Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 18 Νοεμβρίου 2022

Θα ξεκινήσω όσο απλά χρειάζεται για το νέο album των Candlemass. O μπαμπάς του doom metal Leif Edling και τα υπόλοιπα τσακάλια που έχει γύρω του επέστρεψαν τρία χρόνια μετά και ένα αρκετά καλό “The Door to Doom” πίσω τους με σκοπό να πιστοποιήσουν το status και τη φήμη τους. Τα καταφέρνουν; Σε μεγάλο βαθμό, ναι.

Δεδομένο του “Sweet Evil Sun” είναι ότι δεν υπάρχουν κανενός είδους πειραματισμοί κι αν αυτοί υπάρχουν, βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο που δρα η μπάντα. Το υλικό είναι το πλήρως ορισμένο από τους ίδιους epic doom, βαρύ, ογκώδες και σε πολλά κομμάτια καθηλωτικό. Όλα τα μέλη σπέρνουν και η live αίσθηση που αφήνει η ηχογράφηση είναι από τα κυριότερα ατού του δίσκου. Αναμενόμενα βαρύτατα riffs, εξαιρετικά solos από τον θεούλη αριστερόχειρα Lars Johansson, στιβαρά ρυθμικά από τον αρχηγό και τον Jan Lindh. Φωνητικά ο Längquist σκίζει. Σπουδαίο λαρύγγι χωρίς ιδιαίτερες ακροβασίες προς την θεατρικότητα των προκατόχων του, αποδίδει περίφημα τα μέρη του. Ιδανικός performer για τους Candlemass εν τω συγχρόνω βίω.

“Sweet Evil Sun”, “Wizard Of The Vortex”, “Angel Battle”, “Goddess” και “When Death Sighs” με τη συμμετοχή της Jennie-Ann Smith των Avatarium, συναρπαστικές συνθέσεις χωρίς τα υπόλοιπα να υστερούν αισθητά σε κάποιο σημείο. Μελωδικός λυρισμός, θεατρικότητα που δεν βασίζεται (επιτέλους!) σε συμφωνισμούς και άλλα “ρομαντικά” τερτίπια, Sabbathικός headbangισμός, ενδιαφέρουσα ροή. Και υψηλή ποιότητα. Από τις υψηλότερες που έχουν παρουσιάσει σε αυτά τα 35 χρόνια καριέρας που απαριθμεί 13 albums με πολλά από αυτά να αποτελούν κορωνίδες της μουσικής μας, του heavy fuckin; metal. Αξιοπρεπέστατοι Candlemass, τουλάχιστον προς το παρόν γιατί γενικώς η βίδα τους λασκάρει που και που, είναι γνωστό αυτό.

Facebook: https://www.facebook.com/candlemass
Official website: https://candlemass.se/

604

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.