BLAME KANDINSKY: “Eclectic Ruiner”

ALBUM

Είδος: Hardcore/Mathcore/Metal
Δισκογραφική: Venerate Industries
Ημ. Κυκλοφορίας: 02 Δεκεμβρίου 2022

Τι σχέση έχουν οι Blame Kandinsky με τον ομώνυμο δημιουργό του abstract κινήματος στη ζωγραφική; Εκ πρώτης όψεως, πέρα από το όνομα καμία, αλλά ακούγοντας το “Eclectic Ruiner”, θα πω μεγάλη, αλλά ίσως λίγο “αφηρημένη” (see what I did there?). Ξεκινώντας το “Vague”, δεν περίμενα να με αρπάξει έτσι από τα μούτρα με κάθε καλή έννοια. Το ξύλο αρχίζει από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο και είναι ανελέητο. 

Αρχικά να πω ότι αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με τη μπάντα, οπότε ήξερα τελείως φιλολογικά και γενικά ότι παίζουν hardcore. Αμ δε. Κάποτε θυμάμαι είχαμε τον όρο crossover για να περιγράψει τέτοια γκρουπ, αλλά 30 χρόνια μετά η μουσική έχει εξελιχθεί, οπότε τέτοιοι όροι είναι πλέον απαρχαιωμένοι. Στα περίπου 45 λεπτά που διαρκεί αυτός ο δίσκος γεμάτος δυναμίτες, υπήρξαν κάποια πράγματα που με εντυπωσίασαν: το μπάσιμο του “Vague”, το ατμοσφαιρικό κομμάτι στη μέση του “Complicit” πριν ξεσπάσει πάλι, οι ρυθμικές εναλλαγές του “Ruined”, η αίσθηση που σου βγάζει το “Discomfort” (σα να “ακούω” και να αισθάνομαι τη δυσφορία, από τα κομμάτια της χρονιάς για μένα), τα φωνητικά και οι εναλλαγές τους σε σημεία, αλλά πάνω από όλα το πόσο καλοπαιγμένες είναι οι κιθάρες και το πόσο δεμένη και προβαρισμένη φαίνεται η μπάντα. 

Στον δίσκο δεν υπάρχουν αδύναμες στιγμές, αποτελείται για μένα από 11 μικρούς παρανοϊκούς δυναμίτες που σκάνε ο ένας μετά τον άλλο χωρίς να μπορείς να γλιτώσεις. Και η σχέση με τον Kandinsky που λέγαμε παραπάνω; Θα βρείτε στο δίσκο διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα, που δε μπαίνουν σε νόρμες, αφηρημένα. Θα ακούσετε μέταλ, θα ακούσετε noise, math ή tech (ή όπως αλλιώς ονομάζεται), θα ακούσετε thrash, όλα παιγμένα κάτω από ένα hardcore μανδύα. Μικρή σημασία έχουν όμως οι ταμπέλες, γιατί πολλές φορές παραπλανούν. Το άλμπουμ θέλει αρκετές ακροάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι άμεσο. Απλώς, κάθε φορά θα ανακαλύπτεις και κάτι καινούριο που θα σου τραβάει την προσοχή. 

Στα πολύ μεγάλα θετικά που δείχνουν το ψηλό ταβάνι του συγκεκριμένου project, είναι τα βιντεοκλιπ που έχουν γίνει για τα “Vague” και “Ruined” (με το εξαιρετικό meme collage το οποίο έχει γίνει animated στο χέρι). Ο δίσκος κυκλοφορεί από τη Venerate Industries που προσθέτει ακόμα μια γαμάτη μπάντα στο δυναμικό της και ελπίζουμε να τύχει της κατάλληλης προώθησης με τα ανάλογα live. Κυκλοφορίες σαν αυτή με κάνουν να συνειδητοποιώ το πολύ υψηλό πλέον επίπεδο της ελληνικής σκηνής, ανεξαρτήτως είδους και να ελπίζω για ακόμα καλύτερα πράγματα στο μέλλον.

Bandcamp: https://blamekandinsky.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/BlameKandinskyBand

581

Avatar photo
About Κώστας Χατζής 35 Articles
Μπάρμαν κατ' επάγγελμα, Χατζής κατ' όνομα και κάποτε και ιδιότητα, προσπαθώ έκτοτε ν' ακούσω οποιαδήποτε μουσική πέφτει στα χέρια και τ' αυτιά μου. Μεγάλες αδυναμίες τα σκοτάδια του black metal, το συναίσθημα των blues/psych/vintage rock, ο αυθορμητισμός του grunge και η ταξιδιάρικη διάθεση του post. Αγαπημένες στιγμές ακρόασης αυτές στο αυτοκίνητο ή με μια καλή μπίρα στο χέρι (αλλά ποτέ συνδυαστικά). Nerd των jidaigeki ταινιών αλλά και του γιαπωνέζικου σινεμά και κουλτούρας γενικότερα. Θιασώτης της άποψης “Ό,τι ακούτε καλό είναι, να μην τσακώνεστε” την οποία πρώτος θα παραβώ στην πρώτη ευκαιρία μιας καλής διαφωνίας.