BLACK SOUL HORDE: “Land Of Demise”

ALBUM

Είδος: Heavy/Power Metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 13 Νοεμβρίου 2020

Και εκεί που λες ότι το 2020 με τις όποιες κακές (πανδημία) και καλές (μουσικές) παρενθέσεις φτάνει στο τέλος του, εκεί που έχεις κατασταλάξει κάπως με τη “διάσημη” λίστα των καλύτερων albums της χρονιάς, πέφτει στα χέρια σου το νέο album των Αθηναίων heavy metallers Black Soul Horde και φτου σου πάλι από την αρχή. Και αυτό, γιατί το “Land Of Demise” αξίζει πραγματικά να βρίσκεται στη λίστα αυτή αφού πρόκειται για ένα από τα καλύτερα heavy metal albums αυτής της περίεργης χρονιάς.

Όταν το 2013 κυκλοφορούσαν το ομώνυμο ντεμπούτο τους “Black Soul Horde”, σίγουρα κανείς δεν πίστευε ότι η συνέχεια θα ήταν τόσο “άδικη”. Και λέω “άδικη”, καθώς το ντεμπούτο της μπάντας υπήρξε ένας υμνητικός δίσκος των ‘80s και της old school νοοτροπίας. Ξεχείλιζε από ωμό heavy metal, με διαπεραστικά riffs και μία επική ατμόσφαιρα που ταίριαζε γάντι στην εποχή. Οι Black Soul Horde έδειχναν να είναι έτοιμοι για το μεγάλο βήμα, αλλά κάπου εκεί “έκαναν πίσω” βάζοντας το group απροσδόκητα στον πάγο. 7 χρόνια μετά, η μπάντα μοιάζει να έχει εκείνη την φλόγα του πρώτου album, να γυαλίζει ακόμη το μάτι τους και να μπαίνουν εκ νέου στα γνωστά λημέρια του old school heavy metal όπως αυτοί οι ίδιοι μας το πρόσφεραν απλόχερα.

Το “Land Of Demise” μοιάζει να βρίσκεται σε άρρηκτη σχέση με τον προκάτοχό του, δείχνει να είναι η φυσική του εξέλιξη και ενώ τα 7 χρόνια απουσίας είναι αρκετά, εδώ δείχνουν να μην έχουν επηρεάσει το group. Και ενώ το “Black Soul Horde” υπήρξε πιο ωμό, πιο σκληρό, το δεύτερο πόνημα της μπάντας δείχνει να έχει σφυρηλατηθεί σε πιο “γλυκιές” heavy metal φόρμες, χωρίς να χάνει την old school ουσία του, αλλά να μοιάζει πιο ισορροπημένο. Προφανώς οι Black Soul Horde δεν θέλησαν να πειράξουν το επικό στοιχείο, καθώς φαίνεται ότι αυτό είναι που τους κάνει και το κλικ, που γεμίζει το album, που δένει τις ιδέες του σχήματος. Και αν για κάποιους φαίνεται αδιανόητο πως μπορεί μια μπάντα να ξαναξεκινά από εκεί που σταμάτησε με τέτοια πολύχρονη απουσία, μάλλον ξεχνούν ότι πέρα από τη δίψα για μουσική και το ταλέντο υπάρχει και αυτή η πλευρά του ασυνείδητου στο μυαλό του ανθρώπου όπου αποθηκεύονται όλα όσα γνωρίζεις και επανέρχονται με το κατάλληλο ερέθισμα. Το “Land Of Demise”, μοιάζει να είναι αυτό το ερέθισμα για τους Black Soul Horde.

Το νέο album, δε θα μπορούσε να κινείται σε διαφορετικά μονοπάτια από τον προκάτοχο του. Και αυτό ήταν γνωστό, πολύ πριν βγει στη φόρα η είδηση του νέου δίσκου γνωρίζοντας ότι η μπάντα γουστάρει το old school heavy metal, το ‘80s feeling και δε δείχνει διάθεση να το διαπραγματευτεί. Οι Black Soul Horde δείχνουν ταγμένοι στο κλασικό heavy metal, δεν είναι διατεθειμένοι να πειραματιστούν και οδεύουν με περισσή άνεση πάνω στο δρόμο που έχουν χαράξει με το ομώνυμο ντεμπούτο τους. Και η αλήθεια είναι, ότι χαίρομαι να βλέπω μια μπάντα να υποστηρίζει τον ήχο της, τη μουσική της ροπή και τις ιδέες της όποιες και αν είναι αυτές, όπου και αν την πηγαίνουν.

Το “Land Of Demise” όμως, έχει και μουσική. 8 κομμάτια, γεμάτα ενέργεια, με riffs που αναδεικνύουν τον ακρογωνιαίο λίθο του heavy metal. Και αν ψάχνεις για εισαγωγικό ορχηστρικό κομμάτι, εδώ σίγουρα δε θα το βρεις καθώς οι Black Soul Horde από το εναρκτήριο “Stone Giants” μέχρι και το κλείσιμο του δίσκου με το “Iron Will” έχουν κολλημένο το πόδι στο γκάζι. Speed-άτα riffs, solos που μυρίζουν ‘80-ίλα και επικότατες παρακαλώ συνθέσεις, συνθέτουν αυτό το old school heavy metal όργιο που εξαπολύει το “Land Of Demise”. Και αν νομίζεις λίγα τα 8 κομμάτια, νομίζω ότι στο τέλος του δίσκου θα παρακαλάς να μην έχει και άλλο αφού το “αυχενικό” σου δε θα αντέχει περισσότερο κοπάνημα. Άνετα ξεχωρίζουν τα “Stone Giants”, “Into The Badlands”, “Troops Of The Damned”, “Soulships” και “Iron Will”, όχι γιατί και τα υπόλοιπα υπολείπονται αλλά γιατί αναδεικνύουν το νέο πιο μελωδικό, πιο “γλυκό” ήχο της μπάντας.

Τελικά με το “Land Of Demise” στα χέρια μου, η ανακατανομή της λίστας μοιάζει σίγουρη. Ένα album-διαμάντι του χώρου, που αξίζει και με το παραπάνω να το αποκτήσεις. Οι Black Soul Horde, δείχνουν ακόμη μια φορά γιατί αποτελούν την ελπίδα του επικού και heavy ήχου της εγχώριας σκηνής κι όχι μόνο. Οι λάτρεις του old school ήχου πρέπει να το αποκτήσουν ενώ ολόκληρη η heavy metal σκηνή θα το απολαύσει δεόντως. Must-have, εννοείται.

Facebook: https://www.facebook.com/blacksoulhorde/

635

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.