BJØRN RIIS: “Everything to Everyone”

ALBUM

Είδος: Progressive rock
Εταιρεία: Karisma Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 8 Απριλίου 2022

Αν ανήκεις στα άτομα που έχουν αδυναμία στο μοντέρνο, τρυφερό και minimal prog rock των Νορβηγών Airbag, τότε μάλλον γνωρίζεις πως ο Bjørn Riis, το ιδρυτικό μέλος, βασικός συνθέτης και κιθαρίστας του συγκροτήματος, εδώ και αρκετά χρόνια δισκογραφεί και ως solo καλλιτέχνης.

Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι φέτος κυκλοφόρησε την τέταρτη solo δουλειά του υπό τη σκέπη της φιλόξενης για το σύγχρονο progressive rock της Νορβηγίας Karisma Records. Το “Everything to Everyone”, με διάρκεια σχεδόν 50 λεπτών, περιέχει μόλις έξι συνθέσεις, αλλά οι περισσότερες ξεπερνούν τα επτά λεπτά.

Κάποιοι κάνουν solo δίσκους επειδή θέλουν να παίξουν με τρόπο που δεν ταιριάζει στις κανονικές τους μπάντες, μερικοί επειδή προλειαίνουν το έδαφος να τις αφήσουν, άλλοι αξιοποιούν τα μεγάλα διαστήματα αδράνειας μεταξύ δίσκων. Ο Riis δίνει την εντύπωση ότι γράφει και ηχογραφεί μουσική εκτός Airbag με γνώμονα να αφεθεί ελεύθερος και χαλαρός στην απόπειρα να συνθέσει τραγούδια που κατά κύριο λόγο τιμούν καλλιτέχνες και συγκροτήματα που αγαπάει και που τον έχουν στιγματίσει.

Ο Riis έχει αναλάβει τις κιθάρες, προφανώς, τα πλήκτρα αλλά και τα φωνητικά του album. Κιθαριστικά, είναι γνωστό πως είναι ικανός, όμως και η φωνή του, με το ζεστό και εύθραυστο ηχόχρωμά της, δικαιώνει την επιλογή του να σταθεί πίσω από το μικρόφωνο. Στα drums ακούμε τον συνοδοιπόρο του στους Airbag, τον Henrik Bergam Fossum, ενώ για το μπάσο υπεύθυνος είναι ο Kristian Hultgren των επίσης Νορβηγών prog-rockers Wobbler. Πέραν αυτών, ωστόσο, ο Riis έχει προσκαλέσει μια μεγάλη ομάδα μουσικών να συνεισφέρουν εκτελεστικά: τη Mimi Tamba (φωνητικά), τον Per Øydir (organ), τον Vegard Kleftås Sleipnes (κρουστά, πλήκτρα), τον Ole Michael Bjorndal (κιθάρα) και τον Anders Møller (κρουστά).

Από το ξεκίνημα με το instrumental “Run”, το πιο δυναμικό track στον δίσκο, όπου είναι σαφές ότι ο Riis εκδηλώνει την αγάπη του για τη ‘70s περίοδο των Rush, και το Floyd-ικό “Lay Me Down” μέχρι το πανέμορφο “Every Second, Every Hour”, που θα μπορούσε να είναι b-side σε οποιαδήποτε από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες των Porcupine Tree, και το παραλίγο Airbag “Descending”, γίνεται αντιληπτό ότι ο Riis ουδεμία διάθεση έχει να μετακινηθεί ούτε τόσο δα έξω από το δικό του μουσικό comfort zone.

Επί της ουσίας, αυτή μοιάζει να είναι και η προτροπή του Riis προς όσες κι όσους αφιερώσουν χρόνο στο “Everything to Everyone”: αν εκτιμάτε τον ίδιο ως τραγουδοποιό και έχετε σε εικονοστάσι τους Waters, Gilmour και Wilson, βάλτε τον δίσκο να παίζει και χαλαρώστε, αναπολήστε, αναστοχαστείτε, απολαύστε παράλληλα κάτι που αγαπάτε, μια άλλη ψυχή, μια θέα, μια διαδρομή, ένα ποτό, ένα φωτογραφικό άλμπουμ. «Αυτό ακούγεται πολύ… vanilla», σε φαντάζομαι να λες. Ίσως. Μα δεν χρειαζόμαστε ένα soundtrack και για τέτοιες στιγμές;

Official Site: https://www.bjornriis.com/ 
Facebook: https://www.facebook.com/BjornRiisArtistPage 
Instagram: https://www.instagram.com/bjornriis/ 

797

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.