KNIFEWORLD: “The Unravelling”

5 χρόνια κιόλας πέρασαν από το εκκωφαντικό ντεμπούτο των Knifeworld “Buried Alone: Tales Of Crushing Defeat”, διάστημα στο οποίο ο ιθύνων νους της μπάντας, o πολυπράγμων Kavus Torabi δεν ένειμε άπραγος, είτε δουλεύοντας το καινούργιο υλικό των Knifeworld, είτε συμμετέχοντας στους Gong και άλλες μπάντες, είτε δουλεύοντας σαν ραδιοφωνικός παραγωγός στο prog show του με τον Steve Davis.

Το “Buried Alone: Tales Of Crushing Defeat” ήταν ουσιαστικά ένα one man show album, αφού ο Kavus έπαιξε και ηχογράφησε την πλειοψηφία των οργάνων στο studio, με κάποιους καλεσμένους- guests και υπήρχε στην καβάντζα ένα ήδη διαμορφωμένο line-up για να υποστηρίξει μαζί με τον Κavus το album στα live. Mε τους Melanie Woods (Cardiacs/ Sidi Bou Said), Emmett Elvin & Chloe Herington (Chrome Hoof), Craig Fortnam (North Sea Radio Orchestra) και Khyam Allami στην συνέχεια κυκλοφορεί 2 ΕP, τα Dear Lord, No Deal το (2011) & Clairvoyant Fortnight (2012), για να φτάσουμε σήμερα (με την προσθήκη των Ben Woollacott & Charlie Cawood, στην θέση των Fortnam and Allami) να έχουμε το “The Unravelling”, με το πρώτο ουσιαστικά επίσημο full eight-piece line up.

Το “The Unravelling” αποτελεί το μουσικό καλειδοσκόπιο του Kavus… ένας κύκλος 8 “παράξενων” ψυχεδελικών και πολυρυθμικών, εναλλακτικών, pop και indie τραγουδιών, βουτηγμένα στην μελαγχολία, στην απώλεια και στην μετάνοια. Παραδοσιακά όργανα αναμειγμένα με αντρικές και γυναικίες αρμονίες στα φωνητικά, ατμοσφαιρικά σαξόφωνα, metal κιθάρες, drum λούπες, πειραματικοί απόκοσμοι ήχοι και στίχοι που σε παίρνουν απο το χέρι και σε οδηγούν άλλοτε στα ποιήματα του Edgard Allen Poe και άλλοτε σε κάποια Βικτωριανή εποχή… τα πάντα ορχηστρικά συντονισμένα να ισσοροπούν σε μια  λεπτή γραμμή μεταξύ ευφυίας και τρέλλας… “Why did you grow teeth in your heart?”…

Το “The Unravelling” είναι το μουσικό κουτί της Πανδώρας. Ένας “δύσκολος” ριζοσπαστικός δίσκος που καταρχήν δεν είναι για όλους. Σε καλεί να δείξεις πρώτα απο όλα υπομονή (κάποια κομμάτια διαρκούν 8-9 λεπτά) και αφού κατανοήσεις το μεγαλείο του θα σου ζητήσει να τον ακούσεις ξανά και ξανά για  να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά απο την αρχή. Είναι ένας προοδευτικός δίσκος, που θα σου ξεκλειδώσει τα αυτιά, θα σου ανοίξει τους ορίζοντες, ένας δίσκος που από το “I Can Teach You How To Lose A Fight”  μέχρι το “Don’t Land On Me και το “Send Him Seaworthy” θα σε μάθει να ζητάς και να περιμένεις πολλά….

Ένας δίσκος που σε καλεί να χαθείς μέσα του για να βρείς εκεί τους Pink Floyd μέχρι τους XTC, Henry Cow, Syd Barrett, Led Zeppelin, Steve Reich, Todd Rundgren, Black Sabbath, Magma, Voivod, Sonic Youth.

497