KULA SHAKER: "Pilgrim’s Progress"

Ποιος άραγε θυμάται το κουαρτέτο από τη Μεγάλη Βρετανία που το 1996 κατέκτησε τις κορυφές των charts; Η περίπτωση των Kula Shaker είναι αρκετά ιδιαίτερη, καθώς το εκπληκτικό ντεμπούτο τους “K”, 14 χρόνια πριν, κατέκτησε τον τίτλο του πιο πετυχημένου album σε πωλήσεις από την εποχή του “Definitely Maybe” των Oasis.

Η συνέχεια δεν ήταν εξίσου καλή, καθώς το μοναδικό τραγούδι που έγινε μεγάλη επιτυχία από το 1997 έως και το 1999 ήταν η, ομολογουμένως πολύ καλή, διασκευή στο “Hush” των Deep Purple. Η δεύτερη κυκλοφορία τους παρόλο που ήταν αξιόλογη δεν είχε τη δυναμική της πρώτης, ενώ έλειπαν οι συνθέσεις που θα την έχριζαν εμπορικά επιτυχημένη. Και σε εκείνο ακριβώς το σημείο οι Kula Shaker έπαψαν να υφίστανται ως μπάντα και για τα επόμενα 7 χρόνια τα μέλη θα ασχολιόντουσαν με λογής project τα οποία έμειναν στην αφάνεια. Το 2006 και με αλλαγή του πληκτρά τους, επαναπροσδιορίζονται και βγάζουν στην αγορά, ένα μόλις χρόνο μετά, το αμφιλεγόμενο “Strangefolk”. Οι επιρροές από τα πρώτα βήματα του συγκροτήματος προέρχονταν σχεδόν αποκλειστικά από τα 70s και φρόντιζαν να δημιουργούν ένα κράμα εκείνης της περιόδου με τον τότε σύγχρονο ήχο των mid-90s. Φτάνουμε στο σήμερα λοιπόν και το “Pilgrim’s Progress” αποτελεί το νέο, τέταρτο αισίως, πόνημα των Kula Shaker. Η μπάντα εξακολουθεί να βρίσκεται στον κόσμο της και να υπηρετεί το σύγχρονο ψυχεδελικό rock, με τη διαφορά πως αυτή τη φορά πατάει πιο γερά στις 70s επιρροές της. Ευτυχώς πήραν χαμπάρι πως τα πολλά brit-rock στοιχεία δε θα τους ωφελούσαν ιδιαίτερα πλέον και με την άνθηση των τελευταίων χρόνων της κλασσικής rock σκηνής, θεωρώ πως έκαναν μια καθόλα σωστή επιλογή. Φυσικά υπάρχουν και οι αναφορές στο ένδοξο και εμπορικό παρελθόν τους, αλλά στο “Pilgrim’s Progress” υπερέχει μια άλλη αίσθηση η οποία φλερτάρει και με εποχές 60s, όπου τα χρώματα, τα λουλούδια και τα λογής  εγκεφαλικά “ταξίδια” είχαν κοινό παρανομαστή τη μουσική. Μάλιστα η πλειοψηφία των τραγουδιών έχει ως βάση την ακουστική κιθάρα. Επίσης, δε λείπουν τα διάφορα και διάσπαρτα ηχητικά εφέ ινδικής φύσεως, σήμα κατατεθέν της μπάντας. Προσωπικά έμεινα ευχαριστημένος από αυτό το album σα σύνολο και η περίοδος που κυκλοφορεί είναι ιδανική. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το ότι οι Kula Shaker κάνουν την εμφάνισή τους πάντα τους ανοιξιάτικους ή καλοκαιρινούς μήνες. Εάν φοράτε παντελόνια καμπάνες από άποψη και όχι από μόδα, το “Pilgrim’s Progress” γράφτηκε για εσάς. Ελπίζω βέβαια να μη χρειαστούν άλλα 3 χρόνια για να έχουμε ξανά νέα τους.


656

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.