SHINING LINE

Μια ευχάριστη έκπληξη στο χώρο του μελωδικού hard rock και AOR, είναι και το νεοσύστατο project group από την Ιταλία που ακούει στο όνομα Shining Line.

Αφού ο ιθύνων νους και ντράμερ του συγκροτήματος, Pierpaolo “Zorro” Monti μάζεψε όλη την elite του χώρου για την ηχογράφηση του ντεμπούτου άλμπουμ τους, μας αποκαλύπτει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για το νέο αυτό ελπιδοφόρο σχήμα.   
Pierpaolo, δώσε μας ένα σύντομο βιογραφικό της μπάντας
Γεια χαρά Άρη. Πρώτα από όλα να σε ευχαριστήσω πολύ για αυτή τη συνέντευξη και να στείλω τους χαιρετισμούς μου από Ιταλία προς όλο το team του Rockway.gr και όλους τους αναγνώστες σας! Λοιπόν, η περιπέτεια των Shining Line ξεκίνησε μερικά χρόνια πριν, μετά τη διάλυση της αρχικής μου μπάντας με το όνομα Sovversivo, με την οποία έπαιζα μια μίξη hard rock και heavy metal. Βαθιά μέσα μου όμως δεν ένιωθα απόλυτα ικανοποιημένος αφού μου είχε λείψει το να παίζω την αγαπημένη μου μουσική όπως το AOR και το melodic rock, γι’ αυτό και σύντομα εγκατέλειψα την μπάντα και μερικούς μήνες αργότερα τυχαία συναντήθηκα με τον Amos (Monti, μπάσο), με τον οποίο είμαστε φίλοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όταν αυτός επισκέφτηκε ξανά την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Ξεκινήσαμε έτσι να μιλάμε για την ιδέα να δημιουργήσουμε μουσική μαζί και μετά την ένταξη του Alberto Re, ενός άλλου φίλου μου που βρίσκεται στα credits για την εμπλοκή του σε δυο τραγούδια του άλμπουμ, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε την ιδέα της δημιουργίας ενός τεράστιου all star AOR project. Αμέσως τότε ήρθα σε επαφή με τον γνωστό παραγωγό και φίλο, Alessandro Del Vecchio και του πρότεινα να γίνει ο μπροστάρης αυτής της προκλητικής περιπέτειας που ήταν έτοιμη να αρχίσει. Ο Alessandro αμέσως έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάνω σε αυτό και μάλιστα από τις πρώτες μέρες των recording sessions του cd. Και το τέλος αυτής της ιστορίας είναι αυτό που ακούγεται μέσα στο cd των Shining Line.
Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες όπως η Robin Beck, ο Harry Hess (Harem Scarem), ο Michael Bormann (Jaded Heart, Charade, Zeno, Redrum, Rain) ο Michael Voss (Mad Max, Casanova) και ο Erik Martensson (Eclipse, W.E.T) για να ονομάσουμε μερικούς, εμφανίζονται σαν guests στο άλμπουμ όπου συνεισφέρουν σαφώς στα φωνητικά. Ποιος από όλους αυτούς κατά τη γνώμη σου έκανε την καλύτερη δουλειά? Με άλλα λόγια δηλαδή… ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι μέσα από το άλμπουμ? Χεχε….
Δεν είναι ποτέ εύκολο για έναν καλλιτέχνη να επιλέξει ένα μόνο τραγούδι από αυτά που έχει γράψει, τα τραγούδια άλλωστε είναι σαν παιδιά μας και νομίζω πως ξέρεις τι εννοώ όταν λέω ότι ποτέ δεν θα μπορούσε κάποιος να πει εάν ένα από αυτά είναι καλύτερο από κάποια άλλα.
Τέλος πάντων, θα μπορούσα να πω ότι το “Shining Line” είναι ένα cd όπου κάθε οπαδός του μελωδικού ήχου θα μπορούσε να βρει κάποια από τα AOR και melodic rock στοιχεία που ψάχνει στο άλμπουμ, ξεκινώντας από τα αγγελικά πλήκτρα, τα τεράστια φωνητικά, εξειδικευμένους μουσικούς του χώρου και κορυφαία απόδοση ήχου. Από τις άμεσα ρεφραίν τραγουδιών όπως τα “Highway Of Love”, “Strong Enough” ή “Can’t Stop The Rock” ο ακροατής μπορεί αμέσως να μεταφερθεί στο παρελθόν με τον κλασσικό AOR ήχο, ενώ σε κομμάτια όπως το “Unbreakable Wire” ή “Homeless Lullaby” βρίσκεις τα δυναμικά straight rock στοιχεία που χρειάζεσαι σε ορισμένες στιγμές της ημέρας σου. Το “Heat Of The Light” δίνει στο άλμπουμ πιο χαλαρή και συναισθηματική προσέγγιση όπως και το πιο pop oriented “The Meaning Of My Lonely Words”, ενώ το “Under Silent Walls” δημιουργήθηκε για να αποδείξει ότι ένα AOR άλμπουμ μπορεί επίσης να περιέχει μια πολυδιάστατη σύνθεση για να κλείσει ένα cd με μια ακολουθία τριών αλληλένδετων κεφαλαίων. Χμ, νομίζω πως κατάντησα ήδη λίγο βαρετός, χαχαχα!
Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στο κλείσιμο των συνεργασιών με τους guest καλλιτέχνες?
Ειλικρινά δεν συνάντησα ιδιαίτερες δυσκολίες πάνω σε αυτό το θέμα. Το βασικό πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν κάποια ονόματα τα οποία αρχικά δέχτηκαν να συμμετάσχουν στο άλμπουμ, εξαφανίστηκαν λίγο καιρό αργότερα και χωρίς να απαντάνε στα e-mail μας. Σε αυτή την περίπτωση γνωρίζεις εκ των υστέρων, ποιοι είναι οι αληθινοί επαγγελματίες και με ποιους πρέπει να αποφύγεις να συνεργαστείς μαζί τους στο εγγύς μέλλον. Κάποιοι θα πρέπει τελικά να προσπαθήσουν να κάνουν περισσότερα και να μιλάνε λιγότερο. Έτσι μου φαίνεται!
Με ποιόν guest καλλιτέχνη ένιωσες κάτι ξεχωριστό στις ηχογραφήσεις?
Ήδη έχω δημιουργήσει φιλίες με πολλούς από τους τραγουδιστές που συμμετέχουν στο άλμπουμ, εκ των οποίων τους περισσότερους από αυτούς τους γνώρισα προσωπικά κατά τη διάρκεια των live εμφανίσεων τους εδώ στην Ιταλία αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα όπου βρέθηκα σαν απλός οπαδός και θεατής. Έχω λοιπόν μια δυνατή φιλία με την Robin Beck και τον Michael Voss, δύο ξεχωριστοί άνθρωποι για μένα, τους οποίους όσο και να τους ευχαριστώ δεν θα είναι αρκετό για όσα έχουν κάνει αυτοί για μένα στην ζωή μου. Την ίδια στιγμή όμως μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως δεν υπήρχε κάποιος καλλιτέχνης στο cd με τον οποίο δεν ευχαριστήθηκα την συνεργασία μας. Είχα την τύχη βλέπεις να βρεθώ με ανθρώπους πολύ φιλικούς και συνεργάσιμους!
Οι ηχογραφήσεις με ποιο τρόπο ολοκληρώθηκαν?
Πρώτα απ’ όλα ολοκλήρωσα την συγγραφή των τραγουδιών του cd ξεκινώντας αμέσως μετά, με την ηχογράφηση του ορχηστρικού μέρους υπό την εξειδικευμένη επίβλεψη του  Alessandro Del Vecchio, όπου το πρώτο βήμα ήταν να ηχογραφήσουμε αρχικά τα τύμπανα και το μπάσο και κατόπιν να συνεχίσουμε με τα πλήκτρα και τις κιθάρες. Δουλέψαμε μαζί όλοι μαζί στην επιμέλεια των τραγουδιών, οπότε αυτό που ακούτε στο cd είναι μια ολοκληρωμένη δουλειά μιας πραγματικά αξιόλογης ομάδας. Μετά από αυτό, ο Alessandro Del Vecchio ηχογράφησε σε demo τα φωνητικά μέρη και τα έστειλε στους guest ώστε να τα ηχογραφήσουν αυτοί με την σειρά τους, είτε στα προσωπικά τους studio είτε σε κάποιο της αρεσκείας τους. Έπειτα μας επέστρεψαν τα ηχογραφημένα μέρη τους και τα πήγαμε στην Γερμανία όπου και έγινε εκεί η τελική μίξη. Ο Michael Voss επιμελήθηκε την μίξη και το mastering και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, δίνοντας έτσι στο άλμπουμ των Shining Line ένα πομπώδες και καθαρό ήχο, τον καλύτερο που υπάρχει πάνω στο είδος αυτό.
Άρα να υποθέσω πως είστε άκρως ικανοποιημένοι από την παραγωγή και το τελικό αποτέλεσμα του άλμπουμ. Εν τέλει, θεωρείτε ότι η συμβολή του Alessandro Del Vecchio (Edge Of Forever) ήταν πέρα για πέρα χρήσιμη?
Η συμβολή του Alessandro ήταν ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ όσον αφορά το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που ακούγεται στο cd των Shining Line. Το ταλέντο του δεν έχει όρια και μπορεί να καθοδηγήσει κάθε καλλιτέχνη με τέτοιο τρόπο ώστε να του βγάλει τον καλύτερο του εαυτό. Από τα εκπληκτικά του πλήκτρα μέχρι και τις πολύτιμες συμβουλές του, επιμελήθηκε το υλικό των Shining Line με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ήταν αναμφισβήτητα η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει.
Κατά την γνώμη σου, τι είναι εκείνο που κάνει το project αυτό τόσο ξεχωριστό και διαφορετικό από τα υπόλοιπα που βλέπουμε κατά καιρούς, τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια?
Αυτό που θα επιθυμούσα είναι να κατανοήσουν οι fans του είδους, πως το project αυτό δημιουργήθηκε από δύο πραγματικούς οπαδούς για όλους τους οπαδούς, όπως και έχω γράψει δηλαδή στο βιογραφικό της μπάντας στην επίσημη σελίδα μας στο MySpace, www.myspace.com/shiningline. Για μένα, αυτό ειναι το κλειδί, ώστε ο ακροατής να ακούσει όλα τα τραγούδια με το σωστό τρόπο και το σωστό πνεύμα γιατί θα ήθελα να μοιραστώ πως το όνειρο που είχα και τελικά εκπληρώθηκε, είναι το όνειρο που έχει κάθε οπαδός του AOR όταν ακούει καθημερινά τα αγαπημένα του τραγούδια από τους αγαπημένους του καλλιτέχνες. Ελπίζω πως θα μπορέσουν να αισθανθούν στα τραγούδια μου τα ίδια συναισθήματα που ένιωσα κι εγώ δημιουργώντας τα. 
Προέρχεστε από την Ιταλία. Πως βλέπετε την σκηνή του Melodic Hard Rock/AOR στην χώρα σας αλλά και παγκοσμίως γενικότερα?
Δεν θεωρώ πως είναι ισχυρή αυτή τη στιγμή η σκηνή του melodic rock στην Ιταλία, έστω κι αν τελευταία φαίνεται ότι κάτι πάει να αλλάξει. Σκέφτομαι πως μεγάλες μπάντες όπως οι Edge Of Forever, Hungryheart, Brunorock και πολλοί άλλοι που κυκλοφορούν θαυμάσια άλμπουμ, έχουν όλα τα φόντα να συγκριθούν στο ίδιο επίπεδο με τους περισσότερους καλλιτέχνες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αγορά και πουλάνε καλά. Όσον αφορά τη παγκόσμια σκηνή…..μου φαίνεται ότι υπάρχει μια μικρή αλλά σημαντική επιστροφή του ακροατηρίου σε αυτό το είδος της μουσικής, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα ώστε να κατανοήσουμε τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η αγαπημένη μας μουσική.  
Υπάρχει πιθανότητα να δούμε τους Shining Line να παίζουν ζωντανά?
Αυτή είναι μια καλή ερώτηση και πρέπει να πω πως πολλοί fans μου το ρωτάνε αρκετά αυτές τις μέρες. Νομίζω πως θα ήταν αδύνατο να δούμε επί σκηνής το πλήρες line-up του άλμπουμ, παράλληλα όμως θα ήταν πραγματικά ωραίο να βλέπαμε μια live εκδοχή της μπάντας πλαισιωμένη από εμένα, τον Amos, τον Mario Percudani, τον Marco D’Andrea και τον Alessandro Del Vecchio για ένα δυναμικό show. Αυτό θα ήταν η ιδανική μίξη διαφόρων στοιχείων των καλύτερων ιταλικών acts, σε μια μπάντα.
Υπάρχουν πλάνα να κυκλοφορήσετε κάποιο επόμενο άλμπουμ ως κανονική μπάντα με το όνομα Shining Line, ή η ουσία του ζητήματος και κύριος στόχος είναι να παραμείνει ένα project?
Νομίζω πως τώρα είναι λίγο νωρίς για να κάνω μια συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα, αυτό που μπορώ όμως είναι ότι μου αρέσει να γράφω τραγούδια, έχοντας στο μυαλό μου τις φωνές των ειδώλων μου και πως πραγματικά ήταν μια απόλαυση το να τους ακούω να ερμηνεύουν τα δικά μου τραγούδια. Τώρα λοιπόν, αυτό που προέχει είναι να δούμε αν η ανταπόκριση από την αγορά είναι καλή και μετά θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια κατευθυντήρια γραμμή για να ακολουθήσουμε στο μέλλον. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα σας κρατάω συνεχώς ενήμερους.
Το άλμπουμ κυκλοφόρησε από την Avenue Of Allies. Πες μας κάποια πράγματα για αυτήν. Φαίνεται να είναι μια νέα εταιρεία που δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο του melodic/AOR και δείχνει πολλά υποσχόμενη.
Η Avenue Of Allies είναι το τέλειο παράδειγμα του τι μπορεί να σου αποφέρει το πάθος ενός πραγματικού fan: το αφεντικό της εταιρείας, ο κ. Gregor Klee είναι τεράστιος οπαδός του melodic rock σε όλες του τις παραλλαγές και δουλεύει καθημερινά ασταμάτητα πάνω στην προώθηση των κυκλοφοριών της Avenue Of Allies με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και φυσικά με εκπληκτικά αποτελέσματα. Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος που επιλέξαμε να κυκλοφορήσουμε το άλμπουμ των Shining Line από την Avenue Of Allies και μπορώ να πω από τώρα πως μελλοντικά θα είναι η πρώτη μας επιλογή σε περίπτωση που καλώς εχόντων των πραγμάτων μας δοθεί η ευκαιρία για ένα δεύτερο άλμπουμ με το κεφάλαιο Shining Line. Mr. Klee really rocks!
Σε ευχαριστώ Pierpaolo για τον χρόνο σου. Θα ήθελες πεις κάτι στους fans μέσω του Rockway.gr?
Πρώτα από όλα Άρη, θα ήθελα να ευχαριστήσω εσένα και το Rockway.gr για την ευχάριστη αυτή συνέντευξη. Είμαι πραγματικά ευτυχής που έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι εδώ. Στους οπαδούς εύχομαι τα καλύτερα, ελπίζοντας ότι θα ευχαριστηθούν την ακρόαση του άλμπουμ όσο το ευχαριστήθηκα κι εγώ δημιουργώντας το. Περιμένουμε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη μουσική μας στην επίσημη σελίδα μας στο MySpace: www.myspace.com/shiningline. Θα θέλαμε να λάβουμε αρκετό feedback από όλους τους αμετανόητους AORάδες. Rock on!!!

Συνέντευξη, μετάφραση, επιμέλεια: Άρης Αβραμίδης



276