EXODUS: "Exhibit B The Human Condition"

Όταν το 2001 οι Exodus επανασυν- δέθηκαν για να παίξουν στο benefit show για τον Chuck Billy των Testament, πολλοί ήταν αυτοί που αμφισβητούσαν κατά πόσο μια τέτοια κίνηση θα είχε συνέχεια, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι το Φεβρουάριο του 2002 ο αρχικός τους τραγουδιστής, Paul Baloff, υπέστη ένα εγκεφαλικό και απεβίωσε.


Ο κιθαρίστας του σχήματος, Gary Holt, αποδείχτηκε ιδιαίτερα πεισματάρης και επίμονος, με αποτέλεσμα οι Exodus να κυκλοφορούν φέτος τον ένατο studio δίσκο της καριέρας τους, με τίτλο “Exhibit B The Human Condition”.

Από τον τίτλο και μόνο του δίσκου γίνεται εμφανές, ότι η καινούργια κυκλοφορία των Exodus συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη δουλειά τους, “The Atrocity Exhibition: Exhibit Α”. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Αυτό που γίνεται αντιληπτό με την πρώτη ακρόαση, είναι ότι οι Exodus συνεχίζουν να γραφούν αρκετά μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια (πέντε από τα κομμάτια του δίσκου ξεπερνούν σε διάρκεια τα 7 λεπτά). Το να γράψεις ένα  μακροσκελές thrash κομμάτι που να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατή, είναι κάτι που αρκετοί έχουν προσπαθήσει, λίγοι όμως έχουν καταφέρει. Ευτυχώς για τους Exodus που έχουν στη διάθεση τους τη μηχανή παραγωγής riffs που ονομάζεται Gary Holt. Ο Holt για ακόμη μια φορά εφοδιάζει τους Exodus με άκρως πορωτικά riffs, τα οποία σφύζουν από ενέργεια και ζωντάνια και θερίζουν κεφάλια.

Παρόλο που ο δίσκος κινείται σε γρήγορες ταχύτητες (“The Ballad of Leonard and Charles”, “Class Dismissed (A Hate Primer)”, “March Of The Sycophants”) δε λείπουν και κομμάτια που κινούνται σε mid tempo ρυθμούς (“Nanking”, “Democide”), τα οποία λειτουργούν ως ένα είδος διαλείμματος στο συνολικό σφυροκόπημα του δίσκου και που προσφέρουν την αναγκαία πολυμορφία σε μια δουλειά που φτάνει τα 74 λεπτά σε διάρκεια. Τα φωνητικά του Rob Dukes ακούγονται πιο επιθετικά από ποτέ και σε πλήρη αρμονία με το thrash συναίσθημα που αποπνέει ο δίσκος.

Δε βρίσκω κάποιο λόγο να κάνω κάποια ιδιαίτερη αναφορά στην παραγωγή του δίσκου, καθώς το γεγονός και μόνο ότι υπεύθυνος για αυτή είναι ο γνωστός και μη εξαιρετέος Andy Sneap τα λέει όλα.

Οι φίλοι των Exodus και του thrash γενικότερα δε θα πρέπει να προσπεράσουν το “Exhibit B: The Human Condition” διότι κάποια στιγμή θα καταλάβουν το λάθος τους και θα χτυπάνε το κεφάλι τους. Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, το κεφάλι τους θα χτυπάνε και όσοι αποκτήσουν το δίσκο, αλλά για τελείως διαφορετικό λόγο όμως. Είμαι σίγουρος ότι οι οπαδοί του είδους καταλαβαίνουν απόλυτα τι θέλω να πω.


Καρβούνης Δημήτρης 470