Watain, Degial, Aenaon (04/04/2014) Κύτταρο

Όταν το set σου έχει πλέον τελειώσει και παρά την αποχώρηση σου από την σκηνή ο κόσμος συνεχίζει να παρακολουθεί αποσβολωμένος το ανεπανάληπτο σκηνικό που είχε στηθεί, τότε μπορείς πολύ εύκολα να καταλάβεις τι ακριβώς συνέβη στον ιστορικό χώρο του Κυττάρου εκείνο το μαγευτικό βράδυ της Παρασκεύης.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως…

Μπαίνοντας στο Κύτταρο στις 20:35, οι δικοί μας Aenaon βρίσκονταν ήδη στη σκηνή έτοιμοι να ξεκινήσουν την εμφάνιση τους. Οι progressive black metallers παίζοντας ένα ψιλοκουτσουρεμένο setlist, λόγω πίεσης χρόνου όπως μας είπε και ο Astrous, βασισμένο κυρίως στην τελευταία τους εξαιρετική δουλειά “Extance” και με έναν αρκετά ικανοποιητικό ήχο, κατάφεραν να ζεστάνουν το κοινό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και απέδειξαν πως τελικά αποτέλεσαν την καλύτερη επιλογή για το συγκεκριμένο line- up.

H σκηνική τους παρουσία και κυρίως η πολύ καλή απόδοση των κομματιών με έκανε να ευελπιστώ σε κάποια μελλοντική τους headline εμφάνιση.

Στις 21:05 (5 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη τους αποχώρηση) οι Aenaon μας αποχαιρετούν, αφήνοντας μας τις καλύτερες των εντυπώσεων και παραχωρούν την σκυτάλη στους Σουηδούς death/ blackαδες Degial.

Γύρω στις 21:25 λοιπόν και για μόλις 40 λεπτά (ενώ σύμφωνα με την αφίσα θα έπαιζαν για μία ώρα) οι Degial χωρίς πολλές κουβέντες ( για την ακρίβεια καμία) εξαπέλυσαν το μισανθρωπικό τους black/ death metal δημιουργώντας τα πρώτα moshing και ταρακουνώντας τον ολοένα αυξανόμενο κόσμο που γέμιζε σιγά σιγά το μαγαζί.

Δυστυχώς η αυξημένη ένταση του ήχου του μπάσου και των τυμπάνων σε συνδυασμό με την υποβαθμισμένη ηχητικά κιθάρα του frontman H. Death, εξαφάνισε τα όποια σόλο και μελωδίες του, γεγονός που έκανε, ειδικά προς το τέλος, τον ήχο τους αρκετά μονότονο.

Ανάμεικτα τα συναισθήματα που μου άφησαν και σίγουρα θα ήθελα να τους ξαναδώ για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Ειδική μνεία στον μπασίστα J. Megiddo, του οποίου οι απόκοσμες κραυγές και η παρουσία του (δεν ξέρω κατα πόσο φάνηκε το πρόσωπο του πίσω απο το μαλλί) πρόσθεσαν ακόμα μια πινελιά στην όλη σκοτεινή ατμόσφαιρα των Σουηδών.

Η ώρα 22:40. Οι πρώτες νότες της εισαγωγής “Night Vision” σηματοδοτούν την έναρξη της τελετής. Οι πύλες της κόλασης ανοίγουν για τα καλά και οι πέντε δαίμονες γεμίζουν την σκηνή. Ανατριχίλα σε όλο το μαγαζί. Πως να περιγράψω τις εικόνες που κατακλύζουν το μυαλό μου από αυτό το live; Που να φανταστώ οτι θα ζούσα το Opus Diaboli; Ίσως και κάτι παραπάνω.

Μέσα σε σχεδόν 2 ώρες (!!!) οι Watain απέδειξαν αυτό που ήταν ήδη γνωστό. Πως αποτελούν, αν όχι την κορυφαία, μία από τις καλύτερες και πιο φαντασμαγορικές μπάντες του σημερινού black metal στερεώματος.

Με το συγκλονιστικότερο σκηνικό που έχω δει ποτέ ζωντανά (από το μικρό τελετουργικό βωμό με τα κεριά μέχρι τα γδαρμένα κεφάλια των αρνιών), με έναν εκστασιαμένο Erik Danielsson o οποίος πότε να παίζει με τις φωτιές (οι οποίες είχαν την τιμητική τους) και πότε να λούζει με, όπως ακούστηκε, αληθινό αίμα το κοινό (όποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω περί του θέματος παρακαλώ να με ενημερώσει) και με εξαιρετικές εκτελέσεις ύμνων όπως τα “Malfeitor”, “Legions of the Black Light”, την ωδή στην καταστροφή “Total Funeral”, το ποιητικό “The Wild Hunt”, “Outlaw” και φυσικά το έπος των επών “Waters of Ain”, πως μπορείς να μην παραδεχτείς την επιβλητικότητα και την απίστευτη θεατρικότητα των τρελαμένων Σουηδών που προσωπικά μόνο μπάντες όπως οι KISS και ο Alice Cooper μου έχουν προσφέρει.

Στις 00:20 οι Watain αποχωρούν. Ο Erik σβήνει τα τελευταία κεριά. Το φεγγάρι κρύβεται και η τελετή λήγει. Ο κόσμος συνεχίζει να χειροκροτεί μέχρι που ανοίγουν τα φώτα. Η δουλειά έγινε. 500 περίπου ψυχές (μπράβο κόσμος!!!) παρασύρθηκαν από την κολασμένη δίνη που μόνο και μόνο η παρουσία των Watain προκαλεί. Οι άπιστοι βρήκαν την πίστη τους στο όνομα τους.

Φίλε αναγνώστη πίστεψέ με. Ανεξαρτήτως μουσικών επιλογών ή όποιων προκαταλήψεων απέναντι στον black metal ήχο, στην επόμενη επίσκεψη τους μην τους χάσεις. Μιλάμε για μία εμπειρία ζωής που θα την θυμάσαι για πάντα. Δεν έχω τι άλλο να πώ. Όσοι το έζησαν, ξέρουν πως τα λόγια είναι περιττά.

Watain setlist
Night Vision
De Profundis
Malfeitor
Black Flames March
Puzzles ov Flesh
Devil’ s Blood
Sleepless Evil
Legions of the Black Light
Total Funeral
The Wild Hunt
Outlaw
Sworn to the Dark
The Serpent’ s Chalice
Holocaust Dawn
Waters of Ain

Photos: Αποστόλης Καλλιακμάνης

446