THE OFFENDERS: “Endless Struggle”/ “We Must Rebel”

Με όλες αυτές τις αναβιώσεις λογικό και επόμενο ήταν να έρθει και η σειρά των αμερικάνικων punk/hardcore συγκροτημάτων των 80’s με μνημειωδέστερη  επαναφορά/ διαμάχη των “μπαμπάδων” Black Flag.

Στην προκείμενη περίπτωση, βέβαια, δεν θα το έλεγε κανείς αναβίωση, καθώς η Southern Lord επανακυκλοφορεί σε βαρύ βινύλιο δύο LP, συν ένα επτάιντσο, λόγω των πρόσφατων θανάτων δύο ιδρυτικών μελών των Τεξανών Offenders.

Πρόκειται, λοιπόν, για συγκρότημα ιδρυθέν το 1978 και δη άμεσα συγγενές με τους αγαπούληδες D.R.I (aka Dirty Rotten Imbeciles) και M.D.C (aka Million Dead Cops) και έμμεσα με τους κοσμογονικούς για το hxc (και πολλά άλλα) Minor Threat, Circle Jerks και τα τοιαύτα. Συνεπώς αυτό που περιμένει κανείς από τις εν λόγω είναι ακατάσχετο κοπάνημα σε 80’s squat style, πράγμα που σίγουρα προκαλεί κάποια επιφύλαξη ως προς την ποιότητα του προϊόντος.

Κι όμως όχι μόνο αποφεύγεται η γραφικότητα του vintage και της κακογουστιάς, αλλά καθότι τα ως άνω δισκάκια έχουν υποστεί επεξεργασίας, το μόνο σίγουρο είναι πλέον έχει παρακαμφθεί ο βόρβορος του τετρακάναλου, και είναι πλέον πιο ευδιάκριτες οι συνθέσεις, αλλά και οι απίστευτες παικτικές ικανότητες του γκρουπ, που ενδεχομένως θεωρούνται, από τον πολύ κόσμο, κουλάδια πρώτης τάξεως.  Πέραν των άλλων φαίνεται και η επιθυμία των Offenders για εξέλιξη, κάτι που εν γένει είχαν αρκετά από αυτά τα συγκροτήματα. Με ένα πρώτο άκουσμα το “Endless Struggle” είναι σίγουρα πιο εξελιγμένο από το πιο άμεσο και ωμό “We Must Rebel”.

Ακούγοντας τραγούδια όπως το ομότιτλο του πρώτου LP, “Endless Struggle”, με το δρακουλιάρικο εκκλησιαστικό όργανο (λέγε με και Misfits), αλλά και τα το groove τραγουδιών όπως το “When Push Comes to Shove”, διαπιστώνει κανείς ότι υπήρχαν οι δυνατότητες και όχι τα μέσα, πράγμα τουλάχιστον τίμιο. Άσε που οι τυπάδες είναι τόσο uber-trolls που δεν καταλαβαίνεις αν η διασκευή στο “Keep me Hanging on” (έλα το λιώσαμε στις ντίσκο τα καρναβάλια, μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε) είναι φόρος τιμής στην Kim Wilde ή τους Vanilla Fudge. Όπως και να ‘χει, για την ιστορία αναιρούν πολλά πράματα. 

Είναι καλό να ακουστούν όλα αυτά για την ιστορία και μόνο, αν και οι μη μύστες καλό θα ήταν να το αποφύγετε.

394