GRAND MAGUS: “Triumph and Power”

Η καλύτερη heavy metal μπάντα των καιρών μας επιστρέφει με τον έβδομο δίσκο της και συνεχίζει ακάθεκτη να παραδίδει μαθήματα ουσιώδους σύνθεσης, αμιγούς συναισθήματος και απαράμιλλου έπους.

Για όσους παρακολουθούν στενά την πορεία των Σουηδών, το “Triumph and Power” δεν περιέχει ιδιαίτερες εκπλήξεις, παρά συνεχίζει στα πιο παραδοσιακά heavy metal μονοπάτια που το σχήμα άρχισε να εξερευνά απ’ το “Iron Will” κυρίως κι έπειτα. Τα αργά, doomy σημεία έχουν ελαχιστοποιηθεί, οι ζοφερές ατμόσφαιρες έχουν εκλείψει κι έχουν δώσει τη θέση τους σε τετράλεπτους κατά μέσο όρο, mid-tempo/up-tempo heavy metal ύμνους με έντονες αναφορές στους μεγάλους κλασικούς του είδους.

Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει όμως τους Grand Magus απ’ όλες τις υπόλοιπες μπάντες ανάλογου ύφους του σήμερα, πέρα απ’ την αγέρωχη, αρχοντική φωνάρα του J.B. που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη στην πιάτσα, είναι η ικανότητα τους να παίρνουν ένα απλό, “καθημερινό” riff κι έναν τυπικό, στακάτο ρυθμό και να τα μετατρέπουν σε κολλητικά διαμαντάκια που έχεις αρχίσει να τα σιγοτραγουδάς πριν καλά καλά το καταλάβεις.

Κομματάρες όπως το εναρκτήριο “On Hooves of Gold”, “Fight”, “Triumph and Power” και το απόλυτο “The Hammer Will Bite” θα σας κάνουν να αρπάξετε το πρώτο τσεκούρι που θα βρείτε πρόχειρο και να θέλετε να ανοίξετε κεφάλια άπιστων διψώντας για αίμα και δόξα. Αν και το “Triumph and Power” δεν είναι σε καμία περίπτωση ο καλύτερος δίσκος των Σουηδών, είναι και αυτός εμποτισμένος με αυτή τη ζωντανή, ατόφια αίσθηση-σήμα κατατεθέν του σχήματος, που υποδεικνύει πως η ζωντανή απόδοση του υλικού μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε σύρραξη.

Θα ήθελα στο επόμενο εγχείρημα τους οι Grand Magus να κάνουν κάτι λίγο διαφορετικό. Ίσως να ξαναρίξουν λίγο τις ταχύτητες και να ανεβάσουν τις διάρκειες ή να πειραματιστούν περισσότερο με την folk πλευρά τους που ακούγεται στα ιντερλούδια που χρησιμοποιούν και να την ενσωματώσουν όσο είναι δυνατόν στη σύνθεσή τους ώστε να επαναπροσδιορίσουν τον ήχο τους για ακόμη μια φορά. Μέχρι όμως να γίνει κάτι τέτοιο συνεχίζω να λιώνω το “Triumph and Power”, να ακονίζω το ατσάλι και να αδημονώ για την επόμενη, εννοείται μεγαλύτερη σε διάρκεια, ζωντανή εμφάνιση των Grand Magus στη χώρα μας!

486