VANISHING POINT: “Distance Is the Sun”

Vanishing Point, λοιπόν, μια melodic metal μπάντα από την Αυστραλία με αρκετά χρονάκια στο χώρο, μιας και ξεκίνησαν το ταξίδι τους στην μουσική βιομηχανία το 1997.

Έχοντας στο ιστορικό τους συνολικά 5 ολοκληρωμένες δουλειές, με 4ο album το “The Fourth Season” το 2007, τα παιδιά άφησαν “λίγο” το χρόνο να περάσει (λόγω αλλαγών στα μέλη της μπάντας) και μετά από 7 χρόνια επανέρχονται με το “Distance Is the Sun”.

Αλλά up to the point τώρα. Ως γενική δουλειά μπορώ να ομολογήσω πως είναι αρκετά καλή. Μια μπάντα με σταθερές ρίζες που κρατάει το μελωδικό της ύφος σταθερό και ενώνει πολλά στοιχεία power metal με αρκετές πινελιές progressive. Το δυναμικό intro, “Beyond Redemption”, σε προετοιμάζει για το τι θα ακολουθήσει, με το “King of Empty Promises” που το διαδέχεται, να σε κρατά σε ένταση με τα δυνατά riff και τα drums του. Το 3ο κομμάτι, το οποίο ξεχώρισα πιο πολύ, είναι το ομώνυμο, “Distance Is the Sun”, ένα καθαρά μελωδικό τραγούδι με full συναίσθημα που σε ταξιδεύει. Ακολουθεί το “When Truth Lies”, σε πιο ζωηρό μοτίβο. To επόμενο “Circle of Fire” είναι και το πιο γρήγορο κομμάτι του δίσκου μαζί με τον Tony Kakko (Sonata Arctica) ως guest τραγουδιστή. Πολύ ενδιαφέρον και σε κρατάει σε ένταση. Το “Let the River Run” μπαίνει για να σε χαλαρώσει προτού περάσεις στο πιο ρυθμικό “Denied Deliverance”.

O δίσκος συνεχίζει σε γενικές γραμμές να σε κρατά σε μια εγρήγορση, με τα “Era Zero”, “Pillars of Sand” και “December Fades”, να συνεχίζoυν στο ίδιο μοτίβο. Προς το τέλος, το “Handful of Hope” ρίχνει τους τόνους, περισσότερο λόγω του πιάνου που το συνοδεύει. Με μια κορύφωση που ακούει στο όνομα “Walls of Silence” το album σου αφήνει τη γεύση μιας ολοκληρωμένης δουλειάς. Τέλος, το instrumental outro με τριφωνίες από τις κιθάρες “April”  σε ταξιδεύει και κλείνει το δίσκο με μια αίσθηση γαλήνης.

Όπως ανέφερα και παραπάνω ως συνολική δουλειά είναι αρκετά καλή. Μετά βέβαια από 7 χρόνια δισκογραφικής απουσίας θα περίμενα το “κάτι” παραπάνω από τους Vanishing Point, μια μπάντα τόσων χρόνων εμπειρίας. Η αλλαγή δύο εκ των μελλών της μπορεί να μην άλλαξε το δέσιμό της, αλλά δεν πρόσθεσε κάτι διαφορετικό . Ίσως τώρα να είναι και μια καινούρια αρχή του συγκροτήματος να δείξει τι έχει να προσφέρει από εδώ και πέρα.

Οι λάτρεις του είδους καλό θα ήταν να ρίξουν μια καλή ματιά στο “Distance Is the Sun”.

525