THE BLACK CROWES: "Before the Frost.Until the Freeze"

Μια μπάντα που μετρά πλέον περίπου δύο δεκαετίες ζωής και ακούγεται πιο old-school και από τον ίδιο της τον εαυτό. Η μουσική των Black Crowes δεν είναι συνταρακτικά νέα και φρέσκια, είναι blues,είναι rock n’ roll, είναι γενικότερα southern rock άρα είναι και διαχρονική.

Το γεγονός λοιπόν πως υπάρχει ακόμα ένα συγκρότημα που κρατά ακόμη ζωντανά αυτά τα είδη για το ευρύ κοινό είναι από μόνο του νομίζω -αν όχι συνταρακτικό- θαυμαστό.

Όταν θα ακούτε το .Before the Frost.Until The Freeze να έχετε κατά νου σας πως δεν πρόκειται για κάποιο cover band που ερμηνεύει ξεχασμένα

«διαμάντια» των 70s. Τα κομμάτια (και τα 19 τους παρακαλώ!!!) είναι όλα νέες συνθέσεις. Οι ιδιαιτερότητες του album αυτού όμως δεν σταματάνε στον γενναιόδωρο αριθμό κομματιών. Είναι όλο ηχογραφημένο live(!) μπροστά σ’ έναν περιορισμένο αριθμό τυχερών θαυμαστών της μπάντας, με σκοπό φυσικά να μπορέσουν να δώσουν στο περιεχόμενο του δίσκου την μοναδική τους live ενέργεια (όσοι έχουν δει το Warpaint live DVD καταλαβαίνουν για τί μιλάω). Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια διπλή κυκλοφορία καθώς τα κομμάτια έχουν χωριστεί σε δύο επιμέρους sets: ένα ηλεκτρικό(.Before The Frost) και ένα ακουστικό (.Until The Freeze). Το πρώτο το βρίσκει κανείς αγοράζοντας φυσιολογικά το album ενώ το δεύτερο διατίθεται δωρεάν από την μπάντα μέσω του διαδικτύου με την χρήση του ειδικού κλειδιού που αναγράφεται στην αυθεντική κόπια. Αυτά με τα «διαδικαστικά», στην ουσία τώρα.

Το νέο δημιούργημα λοιπόν των Black Crowes κινείται στον δρόμο που χάραξε και το προηγούμενο από αυτό (Warpaint ,2008). Συναισθηματικό, έντονα επηρεασμένο από country blues και με τα δύο αδέρφια Robinson (Chris και Rich) να δίνουν για μία ακόμα φορά τον καλύτερό τους εαυτό. Ευχάριστη έκπληξη είναι και το πρώτο single της δουλειάς αυτής, “I Ain’t Hiding” το οποίο δείχνει μια άλλη πλευρά της μπάντας που κινείται στα μονοπάτια της disco/pop των late 70s. Highlights είναι επίσης τα: Apaloosa, Houston Don’t Dream About Me και το εκπληκτικό εναρκτήριο κομμάτι “Good Morning Captain”. Δεινοί live εκτελεστές, ψυχαγωγικοί πάντα στο μέγιστο και το κυριότερο, πάντα δίπλα στον κοινό τους, οι Black Crowes παρά τις αντιξοότητες του παρελθόντος τους κατάφεραν να αναστηθούν και να επανέλθουν στην κορυφή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: μια live ηχογράφηση που σε κάνει να νιώθεις ο ίδιος πως είναι πάνω στη σκηνή τους.

Αν έπρεπε οπωσδήποτε να αναφέρω κάτι το αρνητικό θα ‘ταν ίσως η διάρκεια του υλικού. Μπορεί σαν κίνηση, τα 19 κομμάτια να είναι ένδειξη σεβασμού στους fans, είναι όμως αυστηρά για τους πολύ φανατικούς. Το λέω αυτό διότι το ακουστικό set είναι στην πραγματικότητα μια επέκταση του δίσκου, όχι απλά bonus material. Έτσι, ούτε το ύφος, ούτε το περιεχόμενο αλλάζουν σε ουσιαστικό βαθμό κάνοντας το σύνολο ολίγον κουραστικό μετά από ένα σημείο. Παρόλα αυτά αν δεν είστε ακόμα τόσο φανατικοί μαζί τους μπορείτε απλούστατα να μην κατεβάσετε το extra υλικό και να μείνετε μόνο με το .Before The Frost. Θα σας αφήσει τουλάχιστον ικανοποιημένους.

Μανώλης Γιαννίκιος

399