WHITESNAKE: “Come an’ Get It”

To 1981 αποτέλεσε μια πολύ σημαντική χρονιά για την ανθρωπότητα, για τους εξής δύο αξιομνημόνευτους λόγους.

Για κάτι τέτοια σημαντικά γεγονότα η στήλη “ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ” έχει γίνει το best seller, όλων των media διαχρονικά… Έντυπων, ηλεκτρονικών, ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Ο ένας λόγος είναι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, το οποίο εκ των υστέρων αποδείχτηκε πως κατάφερε να δημιουργήσει, το μοντέλο διακυβέρνησης πάνω στο οποίο χτίστηκε όλος ο σύγχρονη δυτική καπιταλιστική κουλτούρα… Ρεμούλα, διαφθορά, τεμπελιά, πολλά λεφτά-καθόλου δουλειά, πολλά στους λίγους, καθόλου στους πολλούς και έθνικ κιτσαρία τύπου Ρίτας Σακελλαρίου. Ο παρακμιακός καπιταλισμός με το σοσιαλιστρικό περιτύλιγμα σε όλο του το μεγαλείο.

Ο άλλος σημαντικός λόγος υπήρξε η δημιουργία εκ μέρους του μεγαλύτερου και αξεπέραστου καψούρη της ροκ του ΘΕΟΥ David Coverdale and CO…, του εκπληκτικού “Come an’ Get It”!

Οι Deep Purple έχουν τελειώσει προ καιρού (πριν επανασυνδεθούν, ξανά και ξανά), ο “ξινός” Ian Gillan βγάζει το ψωμί του, βρίζοντας τον ΘΕΟ της μουσικής και της εκκεντρικής τελειότητας Ritchie Blackmore, ο οποίος μεγαλουργεί με τους Rainbow και η ΦΩΝΑΡΑ που τον αντικατέστησε στους Purple, η ΑΜ David Coverdale, έχει φτιάξει τους Whitesnake, οι οποίοι το έχουν γυρίσει στο Blues rock…

Το “Come an’ Get It” είναι το τέταρτο άλμπουμ του Λευκού Φιδιού και περιέχει μια σειρά από κλασικά τραγούδια, των οποίων η αξία αποδείχτηκε μέσα στο χρόνο, αφού ορισμένα απ’ αυτά τα παίζουν ακόμα και σήμερα στις συναυλίες τους, ακούγονται σε όλα τα ραδιόφωνα και club του πλανήτη. Για την ακρίβεια όποιος rock dj σέβεται τον εαυτό του, δεν υπάρχει περίπτωση να μην παίξει τραγούδια όπως το ομώνυμο, το “Don’t Break my heart again”, “To Lonely Days, Lonely Nights”, “Child of Babylon”, “Would i Lie for you” και “Hit An’ Run”. Τραγουδάρες σαν αυτές αποτελούν την διαχρονική επιβεβαίωση ότι το ροκ μπορεί να διεγείρει όλες τις αισθήσεις… Μπορείς μαζί τους να ταξιδέψεις, να τραγουδήσεις, να χορέψεις… Μα πάνω απ’ όλα μπορείς να κάνεις το καλύτερο ΣΕΞ!

Αντικειμενικά οι Whitesnake διαχρονικά υπήρξαν η μουσική υπόκρουση της φιλοσοφίας του ΣΕΞΙΣΜΟΥ! Whitesnake=ΣΕΞ… Σε όλες του τις μορφές… Μην με ρωτάτε για στίχους… Όλα στη ζωή είναι έρωτας! Τα πάντα γίνονται για τον έρωτα! Και ο Coverdale ανέκαθεν αποτίει ΣΠΟΝΔΕΣ και ΧΟΕΣ στους ΘΕΟΥΣ του ΣΕΞ! Και αν ο David είναι οι Whitesnake, εντούτοις δεν πρέπει να παραλείψω πως στο συγκεκριμένο άλμπουμ παίζουν μουσικοί ΘΡΥΛΟΙ, όπως Jon Lord, Ian Paice και Neil Murray!

Ξεχωρίζω το άκρως υποτιμημένο κιθαριστικό δίδυμο των Micky Moody και Bernie Marsden, ο ήχος των οποίων αποτελεί το σήμα κατατεθέν των παλιών καλών, εγώ θα έλεγα original Whitesnake… Μπορεί ο David Coverdale να είχε την τύχη και την ικανότητα να επιλέγει τους καλύτερους για κιθαρίστες για το προσωπικό του project, που κατάφερε να το αναδείξει διαχρονικά ως μια από τις καλύτερες hard rock μπάντες όλων των εποχών… Κιθαρίστες ΘΡΥΛΟΙ όπως ο Sykes (κυρίως αυτός) και ο Steve Vai, ταλεντάρες όπως ο Doug Aldrich και ο Reb Beach ακόμα και ο Adrian Vandenberg, έδωσαν πολλά… Whitesnake όμως μετά τον David Coverdale δικαιούνται να δηλώνουν ΜΟΝΟ ο Micky Moody και ο Bernie Marsden!

Αριστοτέλης Βασιλάκης

Υ.Γ:Η κριτική είναι αφιερωμένη στην φίλη μου την ΧΡΙΣΤΙΝΑ

496