PHAZE I: “Uprising”

Οκτώ χρόνια έχουν περάσει από το ντεμπούτο των Phaze I, το project των David Potvin (Lyzanxia), Franck Potvin (Lyzanxia) και Dirk Verbeuren (Scarve, Soilwork, Bent Sea etc).

Το “Uprising” συνεχίζει ουσιαστικά το οργισμένο κράμα prog και thrash που είχε παρουσιαστεί στο “Phaze I” album τους, και δίχως να διεκδικούν δάφνες πρωτοτυπίας, παρουσιάζουν μια αξιόλογη και προσεγμένη δουλειά.

Βέβαια, δεν καταλαβαίνω την τεράστια αποχή, μιας και τα αδέρφια Potvin στο μεσοδιάστημα από την ενεργοποίηση των Phaze I, έχουν κυκλοφορήσει με τους Lyzanxia μόλις ένα ακόμη full length. Τουτέστιν, προς τι η οκτάχρονη απουσία;

Τέλος πάντων, τουλάχιστον το “Uprising” κινείται σε πολύ καλά επίπεδα και τα black/ death ψήγματα που έξυπνα εντάσσονται στο τελικό σύνολο, δημιουργούν ένα καθόλα ενδιαφέρον sequel, που εκ πρώτης όψεως δείχνει να ξεπερνάει στον προκάτοχό του.

Η post apocalyptic στιχουργική προσέγγιση συνεχίζεται και εδώ, με αρκετά κομμάτια να πρεσβεύουν ευθαρσώς την απόγνωση του ανθρώπινου είδους.

Top στιγμές τα “The Essence of Humanity”, “Double Headed Beast”, “Our Affiction” και “A Thousand Fingers and Claws”. Αρνητικό στοιχείο το υπερβολικό μπλα-μπλα σε κάποιες συνθέσεις, το οποίο δεν αφήνει να αναπνεύσει μουσικά το εκάστοτε κομμάτι, όπως και η κατά τόπους αχρείαστη μεγάλη διάρκεια. Τίποτα όμως το ουσιαστικά μεμπτό.

Αξιοπρεπής κυκλοφορία, η οποία δύσκολα θα βρει το δρόμο της σε πολλά στερεοφωνικά, μιας και δεν απαρτίζεται από “ονόματα”, αλλά ούτε προσπαθεί να παρουσιάσει κάποιο εύπεπτο μουσικό πρόσωπο. Το “Uprising” θέλει το χρόνο του, αλλά σε ανταμείβει.

456

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.