PANTERA

Το άκουσμα της μουσικής αυτής της μπάντας μεταδίδει ενέργεια και ξεσηκώνει και τα πιο ήρεμα πλήθη! Καινοτόμοι στον ήχο, επαναστατικοί στο στίχο και τεχνήτες στο παίξιμο, οι Pantera αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στο χώρο του metal!

Δημιουργήθηκαν το 1981 από τους μαθητές, τότε, Vinnie Paul Abbott στα ντραμς, τον νεότερο αδερφό του “DimebagDarrell Abbott στην κιθάρα, τον Terry Glaze επίσης στην κιθάρα, τον Tommy Bradford στο μπάσο και τον Donnie Hart στα φωνητικά. Κινούμενοι στα glam metal μονοπάτια που χαρακτήριζαν τη μουσική τάση που επικρατούσε εκείνη την εποχή, έπαιζαν σε διάφορα κλαμπ διασκευές από Kiss και Van Halen αλλά και δικά τους κομμάτια! Μάλιστα εκτός από το μουσικό ύφος και η εμφάνισή τους ήταν ανάλογη.

Το 1982 αποχωρεί από την μπάντα ο Donnie Hart και τη θέση του αναλαμβάνει Terry Glaze αpφήνοντας μόνο του τον Dimebag στα κιθαριστικά καθήκοντα! Αργότερα την ίδια χρονιά ο Bradford εγκαταλείπει τη μπάντα και αντικαθίσταται από τον Rex Robert Brown(τότε γνωστό ως Rexx Rocker)! Το συγκρότημα κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο το 1983 υπό τον τίτλο Metal Magic με δισκογραφική εταιρεία με το ίδιο όνομα η οποία δημιουργήθηκε από τον πατέρα των Abbotts, Jerry (που είχε το ψευδώνυμο The Eldn)! Ταυτόχρονα οι Pantera έπαιζαν ως support σε συγκροτήματα όπως οι Stryper, Dokken και Quiet Riot με αντάλλαγμα την προώθηση του δίσκου τους! Αν και ο δίσκος περιείχε πολύ καλά κομμάτια δεν γνώρισε την εμπορική επιτυχία(πάντως αξίζει να αναζητηθεί από τους οπαδούς του είδους γιατί περιέχει διαμαντάκια)!

Το 1984 οι Pantera κυκλοφορούν το δεύτερο δίσκο τους με τον τίτλο Projects in the Jungle που αποσπά λίγο καλύτερες κριτικές από τον προηγούμενο. Αν και το άλμπουμ ακολουθεί το ίδιο μουσικό ύφος, ο ήχος γίνεται σκληρότερος και μειώνεται η μελωδικότητα λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο ως προπομπός για το τι θα επακολουθούσε στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά thrash riffs! Από το άλμπουμ το πρώτο κομμάτι All Over Tonight γίνεται και βίντεοκλιπ ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Terry Glaze άλλαξε το όνομά του σε Terrence Lee. Παρόλες, εντούτοις, τις αλλαγές ο δίσκος έχει εμπορικά την τύχη του προηγούμενου!

Την επόμενη χρονιά το συγκρότημα κυκλοφορεί τον τρίτο δίσκο του με το όνομα I Am the Night ο οποίος αν και ακολουθεί ακόμα πιο γρήγορες και heavy φόρμες, όπως φαίνεται και από το κομμάτι Down Below, πουλά μόνο 25.000 αντίτυπα λόγω της πτωχής διανομής του. Το τραγούδι Hot and Heavy γίνεται το δεύτερο μουσικό βίντεοκλιπ του γκρουπ.

Το 1986 δίσκοι όπως τα Master of Puppets των Metallica, Among the Living των Anthrax, Reign in Blood των Slayer, και Peace Sells… but Who’s Buying των Megadeth αποτελούν καταλύτες στην μουσική στροφή των Pantera, πράγμα που αποδεικνύεται και με την αποχώρηση του Terry Glaze ο οποίος δεν ταίριαζε με το νέο ύφος του συγκροτήματος! Μετά από τους προσωρινούς τραγουδιστές Matt L’Amour και David Peacock το συγκρότημα καταλήγει στον Phil Anselmo το 1987 ο οποίος είχε πιο μπάσα και σκληρή φωνή σε σύγκριση με τον Terry Glaze. Έτσι φτάνοντας στο 1988, η μπάντα κυκλοφορεί το δίσκο Power Metal που αποτελούσε ένα μείγμα hard rock και thrash metal αλλά με περισσότερη συμμετοχή του thrash.. Στο κομμάτι P·S·T·88 τα φωνητικά ανήκουν στον Dimebag ενώ το Proud to Be Loud γράφτηκε από τον κιθαρίστα των Keel, Marc Ferrari. Αξίζει να σημειωθεί ότι συμπεριλαμβάνεται και το τραγούδι Down Below που υπήρχε στον προηγούμενο δίσκο. Παρ’ όλ’ αυτά ο δίσκος εισπράττει την ίδια αποδοχή όπως και η προηγούμενοι!

Κατά τη διάρκεια κυκλοφορίας του Power Metal ο Dimebag πέρασε με επιτυχία από την οντισιόν για την κάλυψη της θέσης του κιθαρίστα στους Megadeth! Όμως ο Dimebag ήθελε και τον αδερφό του Vinnie Paul στους Megadeth, αίτημα το οποίο δεν ικανοποίησε ο Dave Mustaine γιατί είχε ήδη ντράμερ τον Nick Menza. Έτσι οι αδερφοί Abbott στρέφονται ξανά προς τους Pantera και τη θέση στους Megadeth καλύπτει ο Marty Friedman.

Μετά από 28 απορρίψεις των Pantera από δισκογραφικές εταιρείες, ο αντιπρόσωπος της Atco Records, Mark Ross, τους υπογράφει συμβόλαιο, έχοντας εντυπωσιαστεί μαζί τους μετά από μία ζωντανή εμφάνιση την οποία είχε παρακολουθήσει μετά από παρότρυνση του αφεντικού του Derek Shulman!

Με νέα δισκογραφική εταιρεία η μπάντα κυκλοφορεί στις 24 Ιουλίου του 1990 το δίσκο Cowboys from Hell ο οποίος σηματοδοτεί τη γέννηση ενός υποείδους του metal καλούμενο groove metal(η μπάντα το αποκάλεσε power groove). Ο νέος ήχος αποτελεί ένα μείγμα Thrash metal, Hardcore punk, heavy metal και θα φτάσει στη θέση 27 του Billboard Music Charts Top Heatseekers. Κομματάρες όπως τα Cemetery Gates ,Cowboys from Hell, Psycho Holiday, Domination και The Art of Shredding θα συμβάλλουν στο 1.000.000 πωλήσεων του δίσκου καθιστώντας τον πλατινένιο.

Το 1991 θα αποτελέσει για το συγκρότημα χρονιά ζωντανών εμφανίσεων με κορυφαία τη Monsters in Moscow μαζί με AC/DC και Metallica μπροστά σε κοινό των 500.000 ατόμων. Το επόμενο έτος και συγκεκριμένα στις 25 Φεβρουαρίου η μπάντα θα κυκλοφορήσει τη δισκάρα Vulgar Display of Power. Τραγούδια όπως τα Fucking Hostile, Mouth for War, A New Level, No Good (Attack the Radical), Hollow, This Love και Walk θα κατατάξουν το άλμπουμ στα κλασσικά της metal μουσικής σκηνής και στη θέση 44 του US Billboard 200.

Στις 15 Μαρτίου του 1994 το συγκρότημα θα κυκλοφορήσει το εκπληκτικό Far Beyond Driven που θα εκτοξευθεί στο νούμερο 1 του Billboard 200! Ο δίσκος περιέχει τα αριστουργήματα Becoming, 5 Minutes Alone, I’m Broken καθώς και τις διασκευές Planet Caravan των Black Sabbath και The Badge των Poison Idea (αυτή η διασκευή περιέχεται στην ιαπωνική έκδοση). Το I’m Broken έδωσε στους Pantera το 1995 την πρώτη τους υποψηφιότητα για Grammy στην κατηγορία Best Metal Performance. Επιπλέον το 1994 οι Pantera κυκλοφορούν ένα box set που αποτελείτο από μία οχτασέλιδη βιογραφία και 3 δίσκους: το Far Beyond Driven, το Alive and Hostile E.P.. (περιέχει 5 τραγούδια από Monsters in Moscow) και το Walk(μία ιαπωνική κυκλοφορία με 4 ρεμίξ από το Vulgar Display of Power και 2 κομμάτια από το Cowboys from Hell ζωντανά ηχογραφημένα).

Μέχρι τότε τα πράγματα έβαιναν καλώς για το συγκρότημα όταν στις 4 Ιουνίου του 1994, στο πλαίσιο της περιοδείας Monsters of Rock στη Νότια Αμερική, τα αδέρφια Abbott έρχονται σε συμπλοκή με δημοσιογράφους αγγλικού μουσικού περιοδικού επειδή οι τελευταίοι είχαν απεικονίσει τον ντράμερ μ’ ένα όχι και τόσο γοητευτικό καρτούν. Στα τέλη του ίδιου μήνα ο Anselmo συλλαμβάνεται με την κατηγορία της επίθεσης σ’ ένα σωματοφύλακα ο οποίος παρεμπόδιζε του οπαδούς του μουσικού σχήματος ν’ ανέβουν στη σκηνή κατά τη διάρκεια μίας ζωντανής εμφάνισης! Ο Anselmo θα αφεθεί ελεύθερος την επόμενη ημέρα καταβάλλοντας εγγύηση 5.000 δολαρίων και μετά από τρεις αναβολές της δίκης του θα καταδικαστεί σε 100 ώρες κοινωνικής συνεργασίας. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο frontman του συγκροτήματος άρχισε την κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών στην προσπάθεια του ν’ απαλλαγεί από πόνο στην πλάτη που είχε προκληθεί από την θυελλώδη σκηνική του παρουσία! Επιπρόσθετα στις 19 Σεπτεμβρίου του 1995, ο Anselmo κυκλοφορεί μαζί με το προσωπικό του σχήμα Down (τα άλλα μέλη ήταν οι: κιθαρίστας Kirk Windstein, μπασίστας Todd Strange και ντράμερ Jimmy Bower από τους Crowbar και ο κιθαρίστας Pepper Keenan από τους Corrosion of Conformity) το άλμπουμ NOLA το οποίο θα πουλήσει 1.000.000 αντίτυπα και θα φτάσει στο νούμερο 57 του Billboard 200!

Τα γεγονότα αυτά θα οδηγήσουν σε μία προοδευτική αποστασιοποίηση του Anselmo από τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, πράγμα που θα αποδειχθεί με την ηχογράφηση φωνητικών και μουσικής, για το δίσκο The Great Southern Trendkill, σε ξεχωριστά στούντιο! Το άλμπουμ κυκλοφορεί στις 22 Μαΐου 1996 και θα καταξιωθεί εμπορικά φτάνοντας στο νούμερο 4 του Billboard 200! Θα ξεχωρίσουν τα κομμάτια Floods (θεωρείται ότι περιέχει το καλύτερο σόλο του Dimebag), Suicide Note Pt I και Living Through Me (περιέχουν και Keyboards) καθώς και τα The Great Southern Trendkill, War Nerve, 13 Steps to Nowhere και Suicide Note Pt II (που περιέχει φωνητικά από τον Seth Putnam των Anal Cunt).

Στις 13 Ιουλίου 1996 συμβαίνει ένα τραγικό γεγονός! Ο Anselmo θα υποστεί καρδιακή ανακοπή από υπερβολική δόση ηρωίνης! Όμως οι διασώστες θα του προσφέρoυν τις πρώτες βοήθειες και θα σωθεί! Ο Anselmo θα ζητήσει συγγνώμη από τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας και θα υποσχεθεί να μην ξανακάνει χρήση ηρωίνης. Στις 29 Ιουλίου 1997 η μπάντα κυκλοφορεί ένα ζωντανό άλμπουμ με τον τίτλο Official Live: 101 Proof που θα φτάσει στο νούμερο 15 του Billboard 200! Ο δίσκος θα περιέχει και δύο νέα κομμάτια, τα Where You Come From και I Can’t Hide. Την ίδια χρονιά, το Suicide Note (Pt. I) έδωσε στους Pantera τη δεύτερη τους υποψηφιότητα για Grammy στην κατηγορία Best Metal Performance ενώ το σχήμα συμμετείχε στο Ozzfest.

Το 1998 οι Pantera ξανασυμμετέχουν στο Ozzfest ενώ το Cemetery Gates έδωσε στους Pantera την τρίτη τους υποψηφιότητα για Grammy στην κατηγορία Best Metal Performance. Την περίοδο 1999-2000 ο Anselmo συμμετέχει σε προσωπικά του σχήματα, όπως οι Necrophagia, Eibonκαι Viking Crown. Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας μαζί με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα David Allan Coe το southern metal συγκρότημα Rebel Meets Rebel!

Στις 14 Μαρτίου του 2000 η μπάντα κυκλοφορεί το άλμπουμ Reinventing the Steel που θα φτάσει στο νούμερο 4 του Billboard 200! Κομμάτια όπως το Goddamn Electric(συμμετείχε ο Kerry Ray King των Slayer), Revolution Is My Name, I’ll Cast a Shadow, You’ve Got to Belong to It και Hellbound θα ξεδιπλώσουν και θα αποδείξουν για μία ακόμη φορά το ταλέντο των Pantera! Την ίδια χρονιά η μπάντα συμμετέχει στο Ozzfest ενώ το 2001 το Revolution Is My Name έδωσε στους Pantera την τέταρτή τους υποψηφιότητα για Grammy στην κατηγορία Best Metal Performance!

Το 2002 ο Anselmo κυκλοφορεί με τους Down το Down II: A Bustle in Your Hedgerow με τον Rex Brown στο μπάσο. Ο δίσκος θα φτάσει στο νούμερο 44 του Billboard 200 και θα χαρακτηριστεί από πολλούς ο δίσκος της χρονιάς! Παράλληλα ο Anselmo με το άλλο του προσωπικό σχήμα τους Superjoint Ritual κυκλοφορεί το δίσκο Use Once and Destroy που θα φτάσει στο νούμερο 87 του Billboard 200!

Η ενασχόληση του Anselmo με τα δικά του μουσικά σχήματα ενέτεινε την απόστασιοποίηση του από τα υπόλοιπα μέλη, με αποτέλεσμα οι αδερφοί Abbott να εικάσουν ότι ο τραγουδιστής δεν πρόκειται να επιστρέψει. Η εικασία τους επιβεβαιώθηκε όταν οι Anselmo και Brown δεν εμφανίστηκαν σε καθιερωμένο ραντεβού μαζί τους αλλά και σε επανειλημμένες κλήσεις των δύο αδερφών .Έτσι τα δύο αδέρφια διέλυσαν το συγκρότημα το 2003. Ο Anselmo ισχυρίστηκε ότι πότε δεν τον κάλεσαν και έτσι ξέσπασε ένας πόλεμος αρνητικών δηλώσεων μεταξύ των μελών του γκρουπ! Παράλληλα με τη διάλυση του συγκροτήματος και συγκεκριμένα στις 23 Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί το The Best of Pantera: Far Beyond the Great Southern Cowboys’ Vulgar Hits που θα φτάσει στο νούμερο 38 του Billboard 200!

Μετά τη διάλυση των Pantera οι αδερφοί Abbott, μαζί με τους Pat Lachman(Diesel Machine, Halford) στα φωνητικά και Bob Zilla στο μπάσο, δημιούργησαν τους Damageplan οι οποίοι κυκλοφορούν το 2004 το πρώτο τους άλμπουμ με τον τίτλο New Found Power ο οποίος θα πουλήσει 100.000 αντίτυπα σε ένα χρόνο και θα φτάσει στο νούμερο 38 του Billboard 200!

Εντούτοις μία τραγωδία έμελλε να συμβεί, όταν στις 8 Δεκεμβρίου 2004 ο πρώην πεζοναύτης Nathan Gale πήδηξε στη σκηνή του κλαμπ Alrosa Villa όπου εμφανίζονταν ζωντανά οι Damageplan και σκότωσε τον Dimebag. Επίσης ο Nathan Gale πριν σκοτωθεί από τον αστυνομικό James Niggemeyer, σκότωσε τον οπαδό Nathan Bray, τον υπάλληλο του κλαμπ Erin Halk, το σωματοφύλακα Jeff “Mayhem” Thompson ενώ τραυμάτισε τον τεχνικό John “Kat” Brooks και τον tour manager Chris Paluska. Χιλιάδες οπαδοί και φίλοι του Dimebag συγκεντρώθηκαν στο Arlington Convention Center στο Τέξας των Η.Π.Α. στις 14 Δεκεμβρίου 2004 για να αποδώσουν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο κιθαρίστα (μεταξύ των οποίων και οι κιθαρίστες Zakk Wylde, Eddie Van Halen και Jerry Cantrell) ενώ ο Vinnie Paul, κρατώντας μία αφίσα του αδερφού του, παρότρυνε τους παριστάμενους να κραυγάσουν το όνομα του νεκρού. Νωρίτερα είχε γίνει σε στενό κύκλο η κηδεία του Dimebag σε φέρετρο των KISS καθώς ήταν μεγάλος οπαδός τους! Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια του Dimebag απαγόρεψε στον Anselmo να παραβρεθεί στην κηδεία επειδή είχε μιλήσει με υβριστικά λόγια κατά του Dimebag, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σε αγγλικό μουσικό περιοδικό πριν το θάνατο του κιθαρίστα.

O Vinnie Paul το 2006 δημιούργησε, μαζί με τους Bob Zilla στο μπάσο, Chad Gray (ex Mudvayne)στα φωνητικά, τον Greg Tribbett (ex Mudvayne) στην κιθάρα και τον Tom Maxwell (ex Nothingface) στην κιθάρα, τους Hellyeah με τους οποίους συνεχίζει μέχρι και σήμερα, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Anselmo. Οι Anselmo και Brown συνεχίζουν στους Down.

Νικόλαος Καπίρης

1031