ARJEN LUCASSEN

Μία κουβεντούλα-συνέντευξη με τον ARJEN LUCASSEN… αποκλειστικά για το ROCKWAY.GR. Η Ελένη Λιβεράκου αφού πρώτα συμμετείχε(!) στο άλμπουμ των GUILT MACHINE (ναι ανακαλύψτε τη φωνή της στο FAN Messages στη deluxe έκδοση) κατάφερε να συνομιλήσει με τον πιο ταλαντούχο δημιουργό των τελευταίων ετών. Ειδικά οι φωτογραφίες του Arjen να φορά το μπλουζάκι και να κρατά το περιοδικό του rockway.gr μας έκανε ιδιαίτερα υπερήφανους.

Γεια σου φίλε μου ARJEN, τι κάνεις, πως είσαι;
A.L: Μια χαρά είμαι Ελένη, σε ευχαριστώ πολύ.

Τελικά.. ναι.. έφτασε “η τέλεια μέρα”, να τα πούμε λιγάκι. Είσαι πιο χαλαρός τώρα λιγάκι ή είναι απλά ιδέα μου;
A.L: Είμαι σίγουρα πιο χαλαρός και ξεκούραστος τώρα. το μεγαλύτερο μέρος της προώθησης του άλμπουμ των GUILT MACHINE έχει ολοκληρωθεί τώρα και ήδη δουλεύω πάνω σε ένα νέο project.

Καταρχήν να σου πω συγχαρητήρια για την επιτυχία που έχει το νέο σου project – band GUILT MACHINE με το “ON THIS PERFECT DAY”…το περίμενες αυτό;
A.L: Σε ευχαριστώ πολύ.Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν το περίμενα αυτό όταν ξεκίνησα με αυτό το project. Περίμενα πως θα υπήρχαν δυσκολίες, κυρίως γιατί δεν υπήρχαν ‘γνωστοί’ καλεσμένοι. Δεν πρόκειται για τυπικό metal ή prog. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεματολογία όπως στους AYREON, και τα τραγούδια είναι πιο μακροσκελή, πολύπλοκα αλλά και λιγότερο εμπορικά. αφού το ολοκληρώσαμε είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι ‘αυτό. Ξέραμε όμως εξ’ αρχής ότι θα άρεσε στους ακροατές.

Για μένα προσωπικά είναι μέσα στα 10 καλύτερα της χρονιάς που φεύγει, αν σε ρωτήσω σαν μουσικόφιλο θα μπορούσες να μου πεις 3 άλμπουμ που άκουσες μέσα στο 2009 που σου έκαναν εντύπωση και σου άρεσαν;
A.L: Wow! Είναι υπέροχα τα νέα! Χαίρομαι που σου αρέσει τόσο πολύ. Λοιπόν, πάντα απολαμβάνω τον D.TOWNSEND, κατά την άποψη μου είναι από τους βασικούς “καινοτόμους” αυτήν την στιγμή. επίσης ανακάλυψα μια μπάντα που λέγονται DREDG (και αυτό γιατί κάποιος σύγκρινε τον τραγουδιστή των GUILT MACHINE, τον Jasper με τον δικό τους) των οποίων το τελευταίο άλμπουμ “Pariah” μου αρέσει πολύ. Bέβαια τους PORCUPINE TREE που πάντα προσφέρουν ποιοτικά άλμπουμ. Mου αρέσει επίσης το τελευταίο άλμπουμ των KATATONIA…ooops.. είναι 4 εε!

Τι πιστεύεις πως πρέπει να συμβεί πια στις μουσικές μπάντες του χώρου για να “ακουστεί” ένα άλμπουμ και να “μείνει’”στον νου του ακροατή, και βέβαια να τον κάνει να το αγοράσει από το να το κάνει downloading;
A.L: Tο να είσαι αυθεντικός σήμερα είναι πολύ δύσκολο σήμερα και προσωπικά δεν νομίζω πως είναι και απολύτως απαραίτητο. Για μένα αρκεί να υπάρχουν καλά τραγούδια και καλοί ερμηνευτές. Να δίνεις στους ακροατές κάτι περισσότερο από μουσική, να ζήσουν την περιπέτεια.

Τελικά ποιό πιστεύεις ότι είναι το “μαγικό φίλτρο” για έναν συνθέτη ή μια μπάντα, για να φτάσει στην κορυφή και να μείνει χωρίς να ξεθωριάσει;
A.L: Χα,χα,χα…αν την ήξερα αυτή την φόρμουλα θα την πουλούσα και θα είχα βγάλει εκατομμύρια.. Αλλά σοβαρά τώρα, νομίζω πως θα έπρεπε να δημιουργούν μουσική που να τους αρέσει και όχι να προσπαθούν να αντιγράψουν άλλες μπάντες ή να είναι ‘μοδάτοι’. Μπορεί να ακούγεται προφανές αλλά και μένα η επιτυχία μου έγινε μόνο όταν το έκανα αυτό με τους AYREON. Μόνο μετά από 15 χρόνια μουσικής καριέρας και προσπάθειας με το να φτιάχνω μουσική που κατά την γνώμη μου θα άρεσε στον κόσμο να ακούσει.

Ας πάρουμε το “ON THIS PERFECT DAY”, Ένα άλμπουμ που έχει τις καλύτερες κριτικές , έχει αυτό το ‘κάτι’ που το χαρακτηρίζει, το κάνει ξεχωριστό, και μάλιστα δεν σου πήρε καθόλου πολύ χρόνο να για την δημιουργία του. Τι πιστεύεις πως έπαιξε ρόλο σε όλα αυτά μαζί; Ήταν μια “καλή στιγμή” απλά;
A.L: Δημιούργησα το άλμπουμ χωρίς καμία προσδοκία από τους ακροατές ή και από εμένα. απλά ήθελα να δημιουργήσω οτιδήποτε θα μου “έβγαινε” ανά πάσα στιγμή. χωρίς την πίεση από ανθρώπους που είχαν συγκεκριμένες προσδοκίες. Είναι κάτι καινούργιου όλη διαδικασία ως την ηχογράφηση, ήταν πολύ άνετη. Ωστόσο εργάστηκα πάνω σε αυτό για ένα χρόνο. Όντας τελειομανής!

arjen lucassen1

Το project αυτό για μένα είναι απίστευτα μαγικό, και μοναδικό. Πρώτη φορά που κάνεις μια κανονική μπάντα με 4 άτομα στο σύνολο και αυτό είναι! Ήταν συνειδητή η επιλογή αυτή ή το άφησες και κάπως στην “τύχη”;
A.L: Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια… το μονό που ήξερα ήταν ότι δεν ήθελα να κάνω κάτι με πολλούς arjen lucassen1ανθρώπους πια. Ο αριθμός των καλεσμένων μουσικών και ιδιαίτερα τραγουδιστών στο 01011001 ήταν υπερβολικός. Ήθελα να έχω την ικανότητα να εξερευνήσω το ταλέντο λίγων μουσικών.

Την Lori την ξέρεις καλά, και να υποθέσω το ίδιο και για τον Chris, με τον Jasper έχω ακόμα την απορία πως από μια τόσο τυχαία γνωριμία έπεσες σε μια φωνή τόσο μοναδική…
A.L: Συμφωνώ απόλυτα! ο Jasper είναι μεγάλο “αστέρι” στο Βέλγιο. Στην γείτονα χωρά καθένα από τα άλμπουμ του έχουν γίνει χρυσά και πλατινένια.

Είχες ξανακούσεις κάπου πριν από την συνεργασία σας, την φωνή του JASPER;
A.L: Πριν από καιρό είχα ακούσει την μπάντα του τους ARID και θυμάμαι μου άρεσαν πολύ τα φωνητικά του, αλλά ήταν alternative και εκείνη την εποχή εγώ άκουγα πιθανότατα metal ή prog. Ένα γράμμα όμως ενός μουσικόφιλου Bέλγου, φρεσκάρισε την μνήμη μου.

Τελικά με την εναπόθεση του ταλέντου σου και το άνοιγμα της ψυχής σου (σε συνεργασία πάντα με την υπόλοιπη μπάντα) σε αυτό το άλμπουμ, κατάφερες να ξορκίσεις τους προσωπικούς σου δαίμονες; Ήταν ο σταθμός της ψυχικής σου εξιλέωσης;
A.L: Ήδη αισθάνθηκα πολύ καλύτερα Όταν άρχισα να το δουλεύω αυτό το άλμπουμ για αυτό και ήμουν τόσο εμπνευσμένος. Νομίζω πως ξόρκισα ήδη τους περισσότερους δαίμονες μου στο τελευταίο άλμπουμ των AYREON / 01011001, και είμαι σίγουρος πως και η Lori ξόρκισε τους δικούς της δαίμονες μέσα από το γράψιμο των στίχων.

Και τώρα τι; Γιατί είμαι σίγουρη πως δεν υπάρχει περίπτωση να σταθείς ήσυχος!
A.L: Ααα…πόσο με ξέρεις!

Τι ετοιμάζεις πάλι ARJEN;;;!!!
A.L: Ξεκίνησα να δουλεύω πάνω σε κάτι, που πιθανώς να γίνει σαν δεύτερο άλμπουμ των STAR OΝΕ. Μετά το ατμοσφαιρικό των GUILT MACHINE νοιώθω την ανάγκη πως πρέπει να κάνω ξανά πολύ φασαρία!

Ξέρω και από δηλώσεις σου πως δεν κάνεις συναυλίες. Τώρα όμως που έχεις φτιάξει μπάντα κανονική (GUILT MACHINE) δεν έχεις σκεφτεί να κάνεις κάποια extra live έστω και λίγα για να έχει ο κόσμος την χαρά να σε δει;
A.L: Nαι! σίγουρα το έχω σκεφτεί αυτό. Όμως τόσο ο Jasper όσο και ο Chris δεν είναι διαθέσιμοι.

Δεν σου έχουν λείψει έστω και λίγο οι συναυλιακοί χώροι;
A.L: Το μόνο πράγμα που μου λείπει είναι να βρεθώ.. να συναντηθώ με τους fans μου. Σίγουρα δεν μου λείπουν οι περιοδείες, “η ζωή στον δρόμο” δεν είναι το στοιχείο μου πλέον.

Πάντως εδώ στην Ελλάδα θα ελπίζουμε και θα περιμένουμε να σε δούμε.. κάπως.. κάποτε!
A.L: Να σου πω…ποτέ μην λες ποτέ!…οπότε, ποιος ξέρει;!

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου, είσαι απίστευτος μουσικός και πολύ καλός φίλος, να είσαι πάντα καλά, και καλή τύχη στην συνέχεια!
A.L: Και εγώ παρακαλώ Ελένη. Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, και φυσικά σου εύχομαι για την καινούργια χρονιά και τους αγαπημένους σου τα καλύτερα!
geia Arjen


297