ALL SOULS & FATSO JETSON: “Live From Total Annihilation”

ALBUM

Είδος: Desert/Psych Rock
Δισκογραφική: Ripple Music
Ημ. Κυκλοφορίας: 19 Αυγούστου 2022

Τι κοινό μπορεί να έχουν τα μέλη των All Souls και το συγκρότημα των Fatso Jetson;

Εκτός του ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Palm desert σκηνής και αμφότεροι έχουν προσφέρει το λιθαράκι τους, ή διαφορετικά τον κόκκο της άμμου, στο Stoner ιδίωμα ώστε να διατηρηθεί και να γιγαντωθεί ανά τα χρόνια γράφοντας με πράσινα γράμματα το ρου της ιστορίας, επιπρόσθετα απολαμβάνουν τις τυμπανοκυμβαλοκρουστικές αρετές του Tony Tornay πίσω από το drum kit, το ταλέντο του οποίου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και από κοντά όσοι πιστοί είχαν παρευρεθεί στο υπόγειο της Σολωμού το 2014, στη ζωντανή εμφάνιση του “Θείου” Brant Bjork.

Εδώ λοιπόν μαζί με τις λοιπές ομοιότητες στο εν λόγω split έρχεται να προστεθεί και η από κοινού ζωντανή ηχογράφηση των δύο συγκροτημάτων, τον Ιούνιο του 2021 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στα Total Annihiliation Studios στο Los Angeles. Όπως φαίνεται η περίοδος δεν ήταν κατάλληλη για πάρτι στην έρημο με ατελείωτα jam sessions και ξέφρενες καταστάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά αντ’ αυτού ενδείκνυνται οι ηχογραφήσεις σε στούντιο με την ασφάλεια, χωρίς συνωστισμούς και συγχρωτισμούς. Ούτε και μήνυμα στο αντίστοιχο Αμερικανικό 11033 δεν έσωζε την κατάσταση. Έτσι η επιλογή της ηχογράφησης ήταν μονόδρομος και επιτακτική ανάγκη μαζί για καλλιτεχνική διέξοδο και έκφραση. Βέβαια η επιλογή των εν λόγω στούντιο μόνο τυχαία δεν ήταν, δεδομένου ότι αποτελούν από τα κορυφαία αναλογικά recording studios, κάτι που προσέδωσε ψυχή σε μία άψυχη live ηχογράφηση χωρίς παρουσία κοινού, με τον ζεστό και μεστό ήχο που γέμισε τον χώρο και την εμφάνιση.

Κάπως έτσι οι All Souls και οι Fatso Jetson ένωσαν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους και την αστείρευτη δημιουργικότητά τους σε ένα Καλιφορνέζικο Desert Rock joint, με ηλιοκαμένη ρυθμικότητα και πιασάρικα και κολλητικά hooks, αφήνοντας μία Psych επίγευση στα αυτιά.

Οι Antonio Aquilar και Meg Castellanos αφότου ολοκλήρωσαν τον συνθετικό τους κύκλο με τους ανυπέρβλητους Totimoshi, τους οποίους σαν τίμιοι μουσικοί τους έβαλαν στον πάγο, ενώθηκαν με τα δεσμά του ήχου με τον Tornay προς αναζήτηση νέων ερεθισμάτων και κάπως έτσι όπερ και εγένετο οι All Souls από τις στάχτες των Totimoshi. Πάντως αν και τα 2/3 είναι τα ίδια μέλη, η μουσική τους είναι διαφορετική.

Same same but different ένα πράγμα.

Γιατί μπορεί να μην κάνει κρύο στο Oakland, και γενικότερα στην California, και ο ήλιος και η ζέστη να μονοπωλούν τις καιρικές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες, αποτελούν όμως πηγή έμπνευσης και αντικατοπτρίζεται στη μουσική στο σύνολο των συγκροτημάτων με τις χαρούμενες και ευδιάθετες μουσικές. Οι All Souls βέβαια ήρθαν να αποδείξουν ότι ισχύει και το αντίθετο (όπως εξαίρεση για τον κανόνα αποτελούν και οι Deafheaven με την μαυρομεταλλική προσέγγισή τους, παρότι συντοπίτες), δεδομένου ότι είναι άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου και δεν είναι όλα χαρμόσυνα στην ζωή. Με αυτόν τον τρόπο προσθέτουν ένα σκοτεινό ηχόχρωμα στα κομμάτια τους γεμάτο προβληματισμούς και ανησυχίες, παραμερίζοντας το ως είθισται Desert Rock παρελθόν τους. Η νέα μουσική τους ταυτότητα είναι ελαφρώς πιο προοδευτική (κάτι ήξεραν οι Tool που τους είχαν main support στην περιοδεία τους), με μία μελαγχολική Garage πλευρά να αχνοφαίνεται και να θυμίζει κάτι από Dead Moon και Pierced Arrows μαζί, ενώ φυσικά δεν λείπει και το Grunge στοιχείο όπου βγάζει μία επαναστατική διάθεση υπό την αιγίδα μιας ενναλακτικής σκοπιάς στο σύνολό της.

Οι Fatso Jetson από την άλλη, πιστοί στον πρωτόλειο ήχο της εν λόγω Καλιφορνέζικης σκηνής, μέσα από τις τέσσερις συνθέσεις που επέλεξαν είναι ηχητικά προσκείμενοι περισσότερο στον Brant Bjork και το έτερο πνευματικό παιδί της οικογένειας Lalli, τους Yawning Man με τις ταξιδιάρικες down tempo μελωδίες του και ίσως λίγο λιγότερο στους ομοϊδεάτες και εκφραστές της σκηνής που ακούνε στο όνομα Kyuss, Master of Reality και QOTSA. Η μπάντα ανέκαθεν προσπαθούσε να επεκτείνει την ηχητική της παλέτα ενσωματώνοντας διάφορες μουσικές επιρροές όπως Punk, Jazz, Surf Rock και αυτή η συνεχόμενη τάση για αναζήτηση και πειραματισμό είναι ο ιδανικός τρόπος ώστε το συγκρότημα να παραμείνει δημιουργικό μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες ζωής. Επιπλέον είναι ένα κίνητρο ώστε τα μέλη να συνεχίζουν να ασχολούνται με τη μουσική και κατ’ επέκταση εμείς να την ακούμε και να την απολαμβάνουμε.

Η ζωντανή εκδοχή των συνθέσεων μας περιπλανά, και παραπλανά μαζί, σε ένα ταξίδι στους αμμόλοφους της ερήμου στην Καλιφόρνια όπου η μουσική περιδίνηση είναι ευχάριστος μονόδρομος κάτω από τον καυτό ήλιο, παίρνοντας όπως λένε αυτολεξεί και οι ίδιοι “Long Deep Breaths”.

Ο δίσκος δεν αφορά σε όσους θεωρούν ότι “υπάρχει τόσο λίγος χρόνος και τόση πολλή μουσική”, αλλά σίγουρα σε μύστες του Stoner και stoned ιδιώματος και αναμφίβολα σε όσους θέλουν να έχουν σφαιρική άποψη για οποιοδήποτε άκουσμα, είτε σαν απόλαυση είτε σαν ψυχαναγκασμό.

Οι πέντε συνθέσεις των All Souls υπερτερούν έναντι τεσσάρων των Fatso Jetson σε μία άτυπη αναμέτρηση, όμως οι πραγματικοί ευνοούμενοι είμαστε όλοι εμείς που θα ακούσουμε τον split δίσκο και θα απολαύσουμε εννέα κομμάτια στην τιμή του ενός.

Facebook: https://www.facebook.com/fatsojetson/
https://www.facebook.com/allsoulsband/
Bandcamp: https://fatsojetson.bandcamp.com/
https://allsoulsband.bandcamp.com/

457

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...