ILDJARN: “Ildjarn”/ “Forest Poetry”/ “Strength and Anger”

Cult καταστάσεις και βουτιές στο παρελθόν μας προσφέρει η Seasons of Μist μέσω των συγκεκριμένων επανεκδόσεων.

Βρισκόμαστε στη Νορβηγία εν έτη 1991 πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με χαρούμενο και καψούρικο AOR αλλά με τη δημιουργία των Blacksters Ildjarn από τον Vidar Vaaer.

One-man project το συγκρότημα με τη συμμετοχή σε κάποιες κυκλοφορίες του και ενός δεύτερου μουσικού με το όνομα Nidhogg καθώς και του τιτανομέγιστου Ihsahn. Ο Vidar ξεκίνησε σαν μπασίστας  στους death/ blacksters Thou Shalt Suffer και αν το συγκρότημα δεν σας λέει κάτι να ενημερώσω ότι μέσα από τις στάχτες τους δημιουργήθηκαν λίγα χρόνια αργότερα οι Emperor.

Τα album που η εταιρεία αποφάσισε να επαναφέρει στο προσκήνιο είναι το πρώτο full-length και ομώνυμο (1995), το “Forest Poetry” (1996) και το “Strength  and Anger” (1996).
Από το 1996 και μετά ο Vidar επιδόθηκε σε ambient πειραματισμούς πράγμα που σημαίνει ότι το “Strength and Anger” ήταν η τελευταία full length Black Metal κυκλοφορία του.

Τα πράγματα είναι απλά σε ότι αφορά τα 3 album. Λυσαλλέο και ακατέργαστο Black Metal, χαρακτηριστικό της τότε διαμορφωμένης σκηνής στη Νορβηγία. Παραγωγή τετρακάναλου, απλά, μονότονα και άρρωστα riff, drums που αλλάζουν ρυθμό κάθε φορά που πατάτε play ή stop, μπάσο ακόμα το ψάχνω και φωνητικά απόκοσμα και δαιμονισμένα.

Τα κομμάτια και των 3 album είναι βγαλμένα απο τα πιο σκοτεινά μπουντρούμια της Νορβηγικής σκηνής. Είναι και πολλά αφού κάθε album έχει καμιά 20αριά από δαύτα, πολλά από τα οποία κόβονται απότομα αλλά αφού έτσι θέλει ο καλλιτέχνης, πάω πάσο…

Θα ξεχώριζα το “Strength and Anger” σαν κυκλοφορία αφού είναι σαφώς πιο ώριμο από τα υπόλοιπα 2 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι πολλά τα αυτιά που θα μπορέσουν να το αντέξουν αφού όπως είπα και πρίν τα πράγματα είναι πολύ ακατέργαστα. Πολύ όμως.

Οι συγκεκριμένες κυκλοφορίες απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε λάτρεις της συγκεκριμένης σκηνής, σε όσους γενικά είχαν δύσκολα παιδικά χρόνια η σε όσους θέλουν απλά να πάρουν μια γεύση για το πώς κοχλάζουν τα καζάνια της κόλασης.    

485