NAPALM DEATH

Όπως εγώ, έτσι και πολλοί άλλοι ίσως να μην αγαπούσαμε την ακραία μουσική σκηνή, ίσως να μην ασχολούμασταν ποτέ αν δεν υπήρχαν οι πρωτομάστορες του ακραίου ήχου, αν δεν υπήρχαν οι Napalm Death. Ίσως, λέω. Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη τους στην χώρα μας, το λαρύγγι της μπάντας, Mark “Barney” Greenway, απάντησε στις ερωτήσεις του Rockway.gr αποδεικνύοντας ότι η αγάπη για αυτό που κάνουν είναι αυτό που τους διατηρεί ακόμα στις Νο 1 μουσικές μας προτιμήσεις. Μετριόφρων, ειλικρινής, χωρίς ίχνος από σταριλίκι. Λιτός και περιεκτικός όπως η μουσική των Napalm Death που αγαπάμε.

Γεια σου Mark! Οι Napalm Death έχουν αναγνωριστεί ως οι νονοί και οι πρωτοπόροι τις grind-core, παρόλα αυτά οι κυκλοφορίες σας διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους και παρατηρούμε επιρροές από όλο το φάσμα της metal σκηνής. Το “Utilitarian” αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι οι Napalm Death είναι μία πολύπλοκη και όχι μια απλά grind-core μπάντα. Ποια είναι η γνώμη σου γι αυτό και πως πιστεύεις ότι έχουν εξελιχθεί οι Napalm Death όλα αυτά τα χρόνια;
Γεια σου Νίκο! Κάνουμε απλά ότι αισθανόμαστε πως είναι το σωστό πράγμα την κάθε στιγμή. Δεν θέτουμε ποτέ ένα μακροπρόθεσμο εικοσαετές πλάνο ή οτιδήποτε τέτοιο. Μας βγαίνει εντελώς αυθόρμητα και πραγματικά πιστεύω ότι κάθε φορά εξαρτάται από το πως αναμιγνύονται οι επιρροές που έχουμε τη δεδομένη χρονική στιγμή που γράφουμε το κάθε άλμπουμ. Κατά τη γνώμη μου το να είμαστε metal δεν ήταν ποτέ κοντά στην ιστορία των Napalm Death. Θα έλεγα ότι είμαστε περισσότερο μία χαοτική hardcore punk μπάντα και από εκεί και πέρα έχουμε αρκετές no-wave επιρροές όπως οι Swans, My bloody Valentine, Joy Division, Coil κτλ, οι οποίες τώρα ξεκινούν να εμφανίζονται και στα πιο γρήγορα σημεία μας και όχι απλά να παίζουν ένα ambient ή ρυθμικό ρόλο σε μερικά σημεία των τραγουδιών. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να το ακούσετε κυρίως στο “Utilitarian” και κανείς δεν ξέρει τώρα το πώς θα προσεγγίσουμε τα πράγματα αργότερα.



Υπάρχουν θετικές κριτικές για το “Utilitarian” και η μουσική σκηνή το έχει αποδεχτεί ως μία ακόμη καταπληκτική Napalm Death κυκλοφορία. Περιμένατε αυτή την ανταπόκριση και ποια είναι η προσωπική σου γνώμη για το “Utilitarian”;
Από ότι έχω δει η αποδοχή ήταν υπερβολικά θετική. Νομίζω, δεν έχω δει πουθενά καμία κακή κριτική. Αυτό είναι φανταστικό για οποιοδήποτε κυκλοφορία από οποιοδήποτε είδος μουσικής. Παρόλα αυτά δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτή την ποιότητα για οποιοδήποτε άλμπουμ κυκλοφορήσουμε στο μέλλον. Τη στιγμή που νομίζεις ότι έχεις καταφέρει να αγγίξεις την τελειότητα μπορεί πολύ άνετα να πέσεις από την κορυφή, και όχι άδικα. Νομίζω ότι το “Utilitarian” είναι μια επιτυχία και έχει πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες, τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά χωρίς ταυτόχρονα να χάνει την χαοτική πλευρά που πάντα επιδιώκουμε. Ίσως να έχουμε ακόμη κάτι καλύτερο να προσφέρουμε, ποιος ξέρει.

Ποια είναι η βασική ιδέα στο “Utilitarian”; Θεωρείς τον εαυτό σου ωφελιμιστή επίσης;
Δεν ξέρω αν στα αλήθεια είμαι η όχι ωφελιμιστής. Όσο ενδιαφέρομαι για την ιδέα της φιλοσοφίας, όπως και για άλλα πολύπλοκα πράγματα, άλλο τόσο δυσκολεύομαι να βάλω τον εαυτό που σε ένα κλισέ και προτιμώ απλά να σκέφτομαι ελεύθερα. Η ιδέα του ωφελιμισμού είναι βασισμένη στην επιδίωξη της πραγματικής ευτυχίας με οποιοδήποτε κόστος και ήθελα να χρησιμοποιήσω την όλη ιδέα περισσότερο για να εξετάσω την ιδέα του “ηθικού τρόπου ζωής” και αν μπορεί ή όχι να κάνει κάποια πραγματική διαφορά. Το συμπέρασμα ήταν ότι θα πρέπει πάντα να επιμένουμε, καθώς αυτό είναι το θεμέλιο της προσπάθειας για την ισότητα σε όλους τους τομείς και κινείται προς την ατομική και συλλογική ευτυχία, την ειρήνη, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.



Έχει περάσει περίπου 1½ χρόνος από την κυκλοφορία του “Utilitarian”. Υπάρχει μήπως τώρα κάτι που θα ήθελες να αλλάξεις στο άλμπουμ;
Όχι, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που με ενοχλεί σε αυτό. Ίσως θα ήταν καλό να προσέξουμε λίγο περισσότερο την παραγωγή αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε αρκετός χρόνος γι αυτό. Αυτό για μένα θα ήταν ίσως κάτι το οποίο θα ήθελα να αλλάξω.

Πέρυσι όμως είχαμε και άλλη μία Napalm Death κυκλοφορία. Ένα self-released split με τους Converge. Ακολούθησε ένα split με τους Insect Warfare και ετοιμάζετε και ένα ακόμη με τους Melvins, αν δεν κάνω λάθος. Είναι μία “split περίοδος” για τους Napalm Death; Υπάρχουν μήπως και κάποιες άλλες μπάντες που θα θέλατε να κυκλοφορήσετε κάτι μαζί;
Όχι, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πλάνο να κυκλοφορούμε splits. Απλά, πριν το “Utilitarian” συνειδητοποιήσαμε ότι είχε περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που κάναμε ένα split και θεωρήσαμε ότι θα ήταν διασκεδαστικό να κάνουμε ένα πάλι. Ο Shane (σ.σ. Shane Embury, bass guitar) είχε ήδη μιλήσει με τους Converge και ενδιαφέρονταν και αυτοί. Το ίδιο και με τους Melvins. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες για μια τέτοια κυκλοφορία καθώς πιστεύω ότι είμαστε μια μπάντα που ταιριάζει αρκετά με πολλές μπάντες του ακραίου ήχου. Θα ήταν ωραίο να κάνουμε και κάτι με κάποιους όπως οι Swans ή γενικά με εκείνη την πλευρά των συγκροτημάτων. Από την κλασική ακραία hardcore σκηνή ίσως με κάποιον όπως οι Los Crudos ή οι Slang από την Ιαπωνία. Από την death metal σκηνή με του Cretin από την Καλιφόρνια, οι οποίοι έχουν αυτήν την ωμή death metal προσέγγιση που προσωπικά προτιμώ.



Πολλές μπάντες διασκευάζουν κομμάτια σας, πολλές άλλες ξεκινούν να παίζουν μουσική εξαιτίας των Napalm Death και ολόκληρος ο μουσικός κόσμος σας αναγνωρίζει ως μία από τις πιο σημαντικές μπάντες στην ιστορία του ακραίου ήχου. Πως αισθάνεσαι που είσαι μέρος όλου αυτού και τι είναι αυτό που έχει πετύχει με τους Napalm Death για το οποίο αισθάνεσαι περήφανος;
Αλήθεια δεν ξέρω, δεν το σκέφτομαι και τόσο πολύ. Πραγματικά δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο από αυτά που έχω πετύχει με την μπάντα και νιώθω στ’αλήθεια υπόχρεος για όλα αυτά τα όμορφα πράγματα που ο κόσμος λέει για τους Napalm Death. Απλά, είμαι ακόμη ένας άνθρωπος, μέρος μιας κατάστασης που προέρχεται από μία μίξη ήθους, πάθους και επιθυμίας να κάνουμε πράγματα ανεξάρτητα και με τους δικούς μας όρους. Με άλλα λόγια ο οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει αυτό αν το κάνει με την καρδιά του. Όσο νιώθουμε ενθουσιασμένοι και πεπεισμένοι ότι μπορούμε να κάνουμε “ζωντανά” πράγματα τόσο στα live όσο και δισκογραφικά τότε απλά το προσπαθούμε. Το πιο δύσκολο είναι νομίζω να είσαι από την φύση σου συνεπής. 

Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που σας κρατάει ενεργούς όλα αυτά τα χρόνια;
Όπως προείπα, το γεγονός ότι ακόμη αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Αν αυτή η αγάπη αρχίζει να εξασθενεί νομίζω ότι θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Προσωπικά δεν θα ήθελα να δίνω το 50% ή το 75% για την μπάντα. Αυτό θα σήμαινε ότι κοροϊδεύω και την μπάντα και τον κόσμο που την υποστηρίζει. Ως μέλη αυτού του συγκροτήματος είμαστε και φίλοι και ρεαλιστές. Ρεαλιστές όσον αφορά το τι μπορούμε να περιμένουμε με το να είμαστε σε μία μπάντα που έχει τέτοιο ύφος.



Ποια είναι η γνώμη σου για την grind-core σκηνή σήμερα;
Είμαι ακόμη φίλος του είδους από καρδιάς φυσικά, οπότε υπάρχουν ακόμη πολλά grind-core σχήματα που είναι πραγματικά καλά, αλλά από την άλλη υπάρχουν μερικά που δεν ταιριάζουν και τόσο πολύ με τις προτιμήσεις μου. Προτιμώ κυρίως αυτά που είναι χαοτικά και επηρεασμένα από το hardcore αλλά παρόλα αυτά είμαι ανοιχτός σε οτιδήποτε έχει κάτι αξιοσημείωτο. Βασικά θα έδινα σε οτιδήποτε μία ευκαιρία. Η grind-core σκηνή θα πάρει την πορεία που θα τις δώσουν τα συγκροτήματα που την αποτελούν και αυτό είναι κάτι καλό, ακόμη και αν υπάρχουν πράγματα που δεν μου αρέσουν. Δεν νομίζω ότι έχουν οι Napalm Death το δικαίωμα να ορίσουν πως θα πρέπει να είναι η grind-core σκηνή. Όλες οι μπάντες είναι μαζί σε αυτό παρόλο που η κάθε μία κινείται ανεξάρτητα.

Παρατηρώ μία έντονη συναυλιακή δραστηριότητα για τους Napalm Death το 2013. Θα ξεκινήσετε μία Ευρωπαϊκή περιοδεία αμέσως μετά την Αμερικάνικη σχεδόν χωρίς διάλειμμα. Πόσο εξαντλητικό είναι αυτό για εσάς αν λάβουμε υπόψιν ότι δεν είστε ακόμα έφηβοι; Πως διασκεδάζεις σε προσωπικό επίπεδο τις συναυλίες σας;
Δεν είναι και τόσο έντονη η συναυλιακή μας δραστηριότητα όταν γυρίσουμε από την Αμερική. Περισσότερο κάποιες σποραδικές συναυλίες τα Σαββατοκύριακα παρά ένα κανονικό tour, οπότε θα έχουμε τον χρόνο να φροντίσουμε και άλλα πράγματα ενδιάμεσα. Προσωπικά αισθάνομαι το ίδιο καλά, αν όχι καλύτερα, με την περίοδο που ήμουν 20 χρονών. Αρχικά, δεν χρειάζεται να βάζεις σκέψεις που περιορίζουν τον εαυτό σου, όπως “όσο γερνάμε τόσο πέφτει η απόδοσή μας”, και επίσης, σε προσωπικό επίπεδο τουλάχιστον, φροντίζω αρκετά την υγεία μου. Ακόμη και έτσι μία περιοδεία μπορεί να είναι εξαντλητική τόσο σε φυσικό όσο και σε εγκεφαλικό επίπεδο, αλλά ευτυχώς έχω μάθει μέσα από την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια να ανταπεξέρχομαι. Στην πραγματικότητα, σε μία περιοδεία επισκεπτόμαστε μέρη που ποτέ δεν θα μπορούσαμε υπό φυσιολογικές συνθήκες να επισκεφτούμε και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το διασκεδάζεις στο μέγιστο βαθμό.



Θα συμμετάσχετε στο Heavy By The Sea Festival στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, μαζί με τους Slayer, τους Down κ.α. Παρόλα αυτά αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα έρθετε στην Ελλάδα. Ποια είναι η γνώμη σου για το Ελληνικό κοινό και τι θα πρέπει να περιμένουμε από τους Napalm Death αυτή τη φορά;
Ξέρεις, είναι δύσκολο να κάνω διαχωρισμούς μεταξύ του κόσμου που έρχεται στις συναυλίες μας σε όλο τον κόσμο. Για μένα παντού το κοινό είναι εξαιρετικό. Αυτό σημαίνει ότι και στην Ελλάδα ήταν απολύτως ανεβαστική η κατάσταση τις τελευταίες φορές που παίξαμε εκεί. Μου άρεσε πραγματικά αυτό το club στην Αθήνα όπου το κοινό στέκεται λίγο πολύ δίπλα σου (σ.σ. An Club). Νομίζω ότι οι Napalm Death ταιριάζουν σε μία τέτοια κατάσταση. Προσπαθούμε τελευταία να αναμιγνύουμε το set-list μας όσο πιο συχνά μπορούμε οπότε θα υπάρχουν και φέτος κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις για τους φίλους των Napalm Death.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου Napalm Death κομμάτι που διασκεδάζεις περισσότερο όταν το παίζετε live;
Είναι δύσκολο να διαλέξω κάποιο. Τελευταία παίζουμε το “Multinational Corporations Part 2” ως εισαγωγή για τα live και το αγαπάω γιατί είναι βασικά μία κόπια από ένα κομμάτι των Swans (γέλια). Και είναι πολύ “βαρύ” επίσης!



Τι να περιμένουμε από τους Napalm Death στο μέλλον;
Περισσότερες συναυλίες! Ελπίζω περισσότερες συναυλίες σε “καινούργια” μέρη. Θα παίξουμε στο Καζακστάν σύντομα και νομίζω θα είναι η πρώτη συναυλία κάποιας δυτικής μπάντας εκεί. Κάποια στιγμή θα πρέπει επίσης να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το καινούργιο μας άλμπουμ.

Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους φίλους των Napalm Death στην Ελλάδα;
Ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα στην χώρα σας, οπότε ευχαριστώ για την συνεχόμενη υποστήριξη και για τα καλά σας λόγια. Και μην ξεγελιέστε από την Χρυσή Αυγή!

Κάτι τελευταίο που θα ήθελες να προσθέσεις;
Για πρώτη φορά, δεν ξέρω τι άλλο να πω (γέλια)! Λοιπόν, αν είστε δίπλα στην θάλασσα, θα τα πούμε στην θάλασσα!

152

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.