SYRON VANES: “Evil Redux”

30 χρόνια ζωής μετράνε πλέον οι Σουηδοί Syron Vanes που επανέρχονται εν έτη 2013 με το 5ο τους πόνημα “Evil Redux”.

Ένα album κάθε έξι χρόνια δεν είναι ότι πιο παραγωγικό αλλά σε κάποιες περιπτώσεις το να κρατάς τη φλόγα, έστω και σε χαμηλή ένταση, έχει την αξία του. Το συγκρότημα μετά από ένα μικρό διάλλειμα 6 ετών από τη προηγούμενη κυκλοφορία του ( το διάλλειμα θεωρείται μικρό μιας και έχει υπάρξει και ένα άλλο από το 1986 έως το 2003) έρχεται από το Μάλμε ορεξάτο προσφέροντας σε όσους παραμένουν αμετανόητοι μία καλή δόση από κλασσικό Heavy Metal.

Πιο Power και λιγότερο NWOBHM σε σχέση με τις παλαιότερες κυκλοφορίες τους το “Evil Redux” προσπαθεί να βρει τη θέση του στη σημερινή σκηνή. Θα τα καταφέρει; Η απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν έχει ιδιαίτερη αξία μιας και η μπάντα κάνει το κομμάτι της χωρίς να την ενδιαφέρει τι, πως και γιατί.

Με 14 κομμάτια να συμπεριλαμβάνονται στη κυκλοφορία ουδείς μπορεί να παραπονεθεί για τη ποσότητα αλλά ούτε και για τη ποιότητα που στο τέλος της ημέρας αυτό έχει αξία. Κομμάτια όπως τα Only Hell Remains, God’s Gift, Tyrant Angel και Devils Dancing θα κάνουν σίγουρα κάποιους σβέρκους να ακολουθήσουν τους ρυθμούς τους. Τα φωνητικά του Rimbert, χαμηλά και υψηλά,  παραμένουν σε αρκετά καλά επίπεδα παρότι τα 50 δεν είναι το ίδιο με τα 20. Τα riff του Anders πυροβολούν ενώ το rhythm section όντας στιβαρό δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, όποιος γουστάρει Ηeavy Metal στα χνάρια των Saxon (στα χνάρια όμως, γιατί το συγκρότημα έχει τη δικιά του προσωπικότητα και φυσιογνωμία) τότε καλό θα ήταν να ακούσει το album. Το  album δεν κάνει καμιά ιδιαίτερη κοιλιά στη διάρκειά του και ακούγεται εύκολα από την αρχή ως το τέλος. Μην ξεχάσω να επισημάνω ότι η παραγωγή του album είναι άκρως επαγγελματική γεγονός που προσδίδει αξία σε όποιον δώσει τον οβολό του. Αυτά τα καλούδια για το “Evil Redux” και όσοι ασχοληθείτε μαζί τους ρίξτε και ένα άκουσμα στο πρώτο δίσκο του συγκροτήματος, Βringer of Evil, το οποίο κατά τη ταπεινή μου άποψη είναι μακράν η καλύτερη δουλειά τους. Για περιοδεία δεν υπάρχουν πληροφορίες ακόμα πέρα από τη συμμετοχή της μπάντας στο Headbangers open air το καλοκαίρι στη Γερμανία. 

ΥΓ Η μπάντα αναφέρει στην επίσημη σελίδα της ότι το πρώτο της album έχει πουλήσει 100.000 κόπιες. Αλήθεια ή όχι, είναι κάτι το οποίο αξίζει να αναφερθεί.      

469