DISPERSE: “Living Mirrors”

Η Πολωνία είναι μια από της χώρες που τα τελευταία χρόνια παράγουν συστηματικά πολύ καλές progressive μπάντες με εξαιρετικό υλικό, που θα ζήλευαν τα μεγάλα ονόματα του χώρου.

Εκεί ακριβώς κατατάσσονται και οι Disperse που με το δεύτερο πόνημά τους, πατάνε γερά το πόδι τους στη μουσική βιομηχανία και άπαξ και τους αγνοήσεις, θα έχεις να λες ύστερα από μερικά χρόνια (όντας στοιβαγμένος σε κάποιο venue για να τους δεις live) το πόσο κρίμα ήταν που δεν είχες ασχοληθεί μαζί τους νωρίτερα.

Το “Living Mirrors” συνεχίζει εκεί που σταμάτησε το “Journey Through the Hidden Gardens”, ακολουθώντας όμως την πορεία που επιτάσσει η σωστή αντιμετώπιση του εν λόγω είδους: ευθεία μπροστά! Ούτε ριζικές διαφοροποιήσεις δηλαδή, αλλά ούτε αγκίστρωση στην ίδια συνταγή.

Το album ξεκινάει με το πολύ όμορφο instrumental “Dancing With Endless Love” και συνεχίζει με το “Enigma of Abode” και αυτό που καταλαβαίνεις ευθύς αμέσως είναι πως δεν πρόκειται για μια ακόμη progressive δουλειά, αλλά για ένα δίσκο που θέλει να σου ξυπνήσει τις αισθήσεις και να σε ταξιδεύσει μέσα από τις ιδέες και τους ρυθμούς του.

Όσο συνεχίζει το cd, το ταξίδι εξελίσσεται και εικόνες εμφανίζονται από όλες τις κατευθύνσεις, δίνοντας την εντύπωση πως το “Living Mirrors” μοιάζει περισσότερο με έναν καμβά γεμάτο χρώματα και ιδέες που απλά μετουσιώνονται σε ήχους, παρά σε μια μουσική κυκλοφορία. Με αυτή τη λογική, τα μέλη της μπάντας έχουν το ρόλο του ζωγράφου που εξαπολύει επίθεση συναισθημάτων στο κενό πανί και φροντίζει να μη σταματήσει ωσότου καλύψει και την τελευταία λεπτομέρεια/ πτυχή του έργου του.

Και μπορεί ο “ζωγράφος” να μη μετράει πολλά χρόνια στο μουσικό στερέωμα, από την άλλη όμως παρουσιάζει ένα έργο κλάσεις ανώτερο και ωριμότερο από αυτό συναδέλφων του, που βαδίζοντας πάνω σε πεπατημένες, βασίζουν την ύπαρξή τους σε επιτυχίες του παρελθόντος τους.

Από την αρχή ως το τέλος, το “Living Mirrors” αποτελεί μια ολοκληρωμένη μουσική πρόταση που αξίζει να αφεθείτε στην ταξιδιάρικη υφή της. Γνωρίστε τους Disperse άμεσα!

539

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.