THERAPY?

“There is a light at the end of the tunnel”. Αυτή τη φράση δείχνει η οθόνη της συσκευής κινητής τηλεφωνίας που κατέχω και πιστεύω, πραγματικά, πως είναι ένας από τους πιο αισιόδοξους στίχους στην ιστορία της rock μουσικής. Όπως, λέει και πιο πριν στο τραγούδι, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που πρέπει να θυμάμαι και προσπαθώ να το τιμώ προσωπικά.

Οι Therapy? μπήκαν πριν αρκετά χρόνια και κατοίκησαν την εφηβική μου ψυχή μέσω του μουσικού καναλιού MTV που πραγματικά, μεσουρανούσε τότε τη δεκαετία του ‘90. Με την τεράστια επιτυχία του “Troublegum”, έκαναν θόρυβο στην τότε mainstream rock κοινότητα που αναγκάστηκε να κοιτάξει στα ίσα τους Ιρλανδούς.

Δεν είχα καταφέρει να τους δω ζωντανά μέχρι το 2005, οπότε τότε κάτοικος νότιας Σουηδίας, είδα τους Therapy? σε ένα μέρος, όπου κάποτε στεγαζόταν κάποιο γαλακτοκομείο. Ξανά ως τρίο τότε περιόδευαν για την προώθηση του “Never Apologise Never Explain” και παρόλο που, ο Andy είχε κάποια κιλάκια παραπάνω τότε, με εντυπωσίασαν με την αμεσότητα των εκτελέσεων της μουσικής τους και σήκωσαν τον κόσμο στον αέρα. Από τότε, υποσχέθηκα στο εαυτό μου, όποτε έχουν live κάπου κοντά μου να μη χάνω την ευκαιρία.



Οι Therapy? σχηματίστηκαν το 1989 από τον Andy Cairns (κιθάρα/φωνή) και τον Fyfe Ewing (τύμπανα) στην πόλη Larne της Βορείου Ιρλανδίας.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε μια συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα, όπου ο Fyfe έπαιζε με μια tribute punk μπάντα. Ο Andy γούσταρε το παίξιμο του και του πρότεινε να τζαμάρουν μαζί και το ίδιο καλοκαίρι ηχογράφησαν το πρώτο τους demo (Thirty Seconds of Silence), στο οποίο o Andy κάλυπτε και τη θέση του μπασίστα, παίζοντας μάλιστα, με το μπάσο του συμμαθητή του Fyfe, Michael Mc Keegan.

Αποφασισμένοι να παίξουν ζωντανά, έβαλαν τον κάτοχο του μπάσου στο παιχνίδι και παίξανε το παρθενικό τους live στη Σχολή Τεχνών του Μπέλφαστ, support στους Decadence Within τον Αύγουστο του ‘89.



Αμέσως μετά, δημιούργησαν ένα ακόμη demo (Meat Abstract) και ο ήχος τους είχε αρχίσει να επηρεάζεται ιδιαίτερα από συγκροτήματα του τότε κινήματος τους indie rock, όπως οι The Jesus Lizard και οι The Membranes.

Το πρώτο τους single, “Meat Abstract”, κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 90, σε 100 αντίτυπα μέσω της δικής τους εταιρίας Multifuckinational Records. Εκείνο το καλοκαίρι, περιόδευσαν το Ηνωμένο Βασίλειο , με τους The Beyond, όπου έπεσαν στην αντίληψη του θρυλικού DJ John Peel.



Εκείνη τη περίοδο, παράλληλα με την μπάντα ο Andy εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο της Michelin, αλλά παρόλη την κούραση το συγκρότημα έπαιζε support όπου μπορούσε. Έτσι, οι Therapy? βρέθηκαν στη σκηνή με ονόματα σαν τους Inspiral Carpets, Fugazi και Teenage Fanclub και με το μη συμβατικό τους στυλ άρχισαν να γίνονται όλο και πιο γνωστοί.



Η χρήση του κιθαριστικού feedback, η εναλλακτική δομή των κομματιών τους και οι έξυπνοι στίχοι τους κέρδισε την προσοχή της Λονδρέζικης εταιρίας Wiiija Records, που μετά από συμφωνία κυκλοφόρησε το ντεμπούτο τους “Babyteeth” (1991) και το δεύτερο “Pleasure Death”. Τα δύο αυτά albums είχαν αρκετή επιτυχία (πιάνοντας την πρώτη θέση στα UK Indie Charts), για να βοηθήσουν τους Therapy? να κάνουν ένα βήμα παραπάνω, μπαίνοντας στο roster της A&M Records.



H αναγνωρισιμότητα που έλαβαν στην underground κοινότητα, τους έφερε να σαπορτάρουν τις Hole στο Uk Tour τους και μετά, συλλογή από τα 2 πρώτα τους album κυκλοφόρησε στην Αμερική με τον τίτλο ”Caucasian Psychosis”, που τους έφερε να περιοδεύουν στην ήπειρο τον Οκτώβριο του 1992.



Αμέσως μετά, ήρθε η ώρα για την πρώτη τους δουλειά με τη μεγάλη εταιρία και έτσι, γεννήθηκε το “Nurse”, που μπήκε στη λίστα UK’s TOP 40 Album Chart και έκανε κόσμο να συγκρίνει τους Therapy με τους ηγέτες τις αναδυόμενης, τότε grunge σκηνής των Η.Π.Α, Nirvana. Οι βαριές κιθάρες και τα γεμάτα φαντασία τύμπανα, που είχαν γίνει το σήμα κατατεθέν πλέον, για τους Therapy τους έφερνε πιο κοντά στο grunge παρά μακριά του.

Η πρώτη single επιτυχία τους, “Teethgrinder” μαζί με την πρώτη τους επίσκεψη πέρα από τον Ατλαντικό τους βάζει στην όμορφη θέση να ανοίγουν τις συναυλίες των Screaming Trees.



Η χρονιά ορόσημο για τους Ιρλανδούς ήταν το 1993, όποτε με την κυκλοφορία του “Shortsharpshock EP” ανέβηκαν στην θέση 9 του TOP 40, έχοντας σαν τεράστια επιτυχία το εκπληκτικό “Screamager”,  το οποίο έφερε στο συγκρότημα να εμφανιστεί στην ιστορική τηλεοπτική εκπομπή Top of the Pops.



Δύο ακόμα EPs (“Face The Strange” και “Opal Mantra”) κυκλοφορούν και μπαίνουν και αυτά στο TOP 40 και οι Therapy θα έχουν την τιμή να ταξιδέψουν πάλι στις Η.Π.Α. και να παίξουν μαζί με τους King’s X, Helmet και The Jesus Lizard, καθώς επίσης, να δημιουργήσουν τις πρώτες τους εμφανίσεις στην Ιαπωνία.



Ο μεγάλος εμπορικός κρότος όμως, έγινε το Φεβρουάριο του 1994 με την κυκλοφορία του μεγάλιθου “Troublegum”, που έκανε μεγάλα φεστιβάλ να ενδιαφερθούν να τους συμπεριλάβουν στις αφίσες τους και τους έφερε και το πρώτο βραβείο στα Kerrang! Awards.



Χωρίς να χρονοτριβούν, τον Ιούνιο του 1995 έρχεται και η κυκλοφορία του “Infernal Love”, που δίχασε τους ακροατές και τους κριτικούς, επειδή ήταν λιγότερο τραχύ και γρήγορο από τον προκάτοχο του. Οι Therapy θα βρεθούν στο Donnington, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, με απαίτηση των Metallica τώρα και θα δουν τα singles “Stories” και “Loose” να μπαίνουν στα charts και το συγκινητικό “Diane” να πιάνει θέση στο Τοπ 10 15 Ευρωπαϊκών χωρών.



Τον επόμενο χρόνο όμως, ο συνιδρυτής Fyfe Ewing αποχωρεί από την μπάντα και αντικαθίσταται από τον Graham Hopkins και την πρόσληψη του τσελίστα, Martin McCarrick στη δεύτερη κιθάρα. Παρόλα αυτά, η μπάντα περιοδεύει εκτενώς στη Βόρεια Αμερική και στο τέλος της περιοδείας, το συγκρότημα αποφασίζει να κάνει ένα μικρό διάλειμμα και 6 μήνες μετά ξεκινάνε δουλειά για το επόμενο album τους.



Το “Semi-detached” βγήκε στο φως του κόσμου τον Μάρτιο του 1998 και αν και δεν ήταν κακό, η A&M Records δεν το προώθησε ως έπρεπε και έτσι, αυτό ήταν το τελευταίο Therapy κάτω από τις φτερούγες της. Χωρίς την οικονομική συμπαράσταση κάποιας εταιρίας, οι Cairns και McKeegan αναγκάστηκαν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι την Ευρωπαϊκή περιοδεία.



Το 1999 οι Ιρλανδοί, μετά από συμφωνία με την Αμερικάνικη Ark21, θα κυκλοφορήσουν το πέμπτο τους album, “Suicide Pact – You First”. Δύσκολο ηχητικά και χωρίς να έχει κάποιο ευκολάκουστο hit στις τάξεις του, που ενδεχομένως θα κέρδιζε λεπτά ραδιοφωνικού χρόνου, δεν είχε την προσοχή που του έπρεπε. Οι Therapy? Πειραματιζόμενοι και πάλι με τη μουσική του δημιουργούν εκπληκτική ατμόσφαιρα, που όμως δεν είναι αρεστή σε εκείνους που τους είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο δίσκος περιέχει ένα από τα πιο όμορφα τους τραγούδια, το “Jam Jar Jail”.



Στις αρχές του 2001, οι Therapy βρίσκονται στο Seattle για την ηχογράφηση του νέου τους album, “Shameless” με παραγωγό τον Jack Endino (Nirvana, Bruce Dickinson), όμως η Ark21 καθυστερεί την έκδοση του ως το Σεπτέμβριο, διαλύοντας τη συνεργασία με το συγκρότημα.



Επιπλέον της λήξης συνεργασίας με την Ark21, αποχωρεί από την μπάντα ο τυμπανιστής Graham Hopkins νιώθοντας πως περιορίζεται δημιουργικά από το ρόλο του στην μπάντα και αντικαθίσταται από τον drummer των 3 Colours Red, Keith Baxter για την περιοδεία στην Ευρώπη και προσέλαβε ως μόνιμη λύση τον Neil Cooper (ex-The Beyond).



To συγκρότημα βρίσκει στέγη στην Spitfire Records και ηχογραφεί με αυτή τη σύνθεση, το “High Anxiety” (2003) και κυκλοφορεί κατόπιν, το πρώτο τους home video “Scopophobia”, που περιέχει μια ολόκληρη συναυλία στο Μπέλφαστ.

Το “High Anxiety” έλαβε διθυραμβικές κριτικές και αποκατάστησε τη χαμένη δόξα των Therapy. Δυστυχώς, η περιοδεία θα ολοκληρωθεί χωρίς τον McCarrick, ο οποίος έπαθε βλάβη στο τύμπανο του αυτιού του.



Ως τρίο ξανά, οι Therapy? ηχογραφούν το 2004 το όγδοο τους album, “Never Apologise Never Explain”, το οποίο αν και απέσπασε καλές κριτικές δεν κατάφερε να εισαχθεί στα UK Charts. Γυρνώντας ξανά στο κλειστοφοβικό τους ήχο, ξανασυστήνονται ως τρίο στον λαό τους, βγαίνοντας ξανά στο δρόμο για τα καθιερωμένα χορταστικά τους live.



H τρίτη και τελευταία τους δουλειά για την Spitfire Records (“One Cure Fits All”), παράγεται τον Απρίλιο του 2006 από τον Pedro Ferreira (The Darkness) και ο καλογυαλισμένος ήχος του διχάζει και πάλι τα πλήθη, αλλά καταφέρνει να μπει στα UK TOP 200 στη θέση 152.

Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, οι Therapy? αποφασίζουν να κάνουν ένα live show στο studio με τραγούδια που επέλεξαν οι οπαδοί τους μέσα από μία μακριά λίστα στο site τους. Ηχογραφήθηκαν και βιντεοσκοπήθηκαν και τέθηκαν διαθέσιμα για αγορά μέσω του site τους. Μην το ψάχνετε όμως, γιατί δεν είναι διαθέσιμο πια!



Νέα δισκογραφική εταιρία είναι αυτή τη φορά η Demolition Records, η οποία αναλαμβάνει την κυκλοφορία του δέκατου δισκογραφήματος των Ιρλανδών, με τίτλο “Crooked Timber” (2009)  και στη θέση του παραγωγού, τον Andy Gill, παραγωγού του ντεμπούτου των Red Hot Chili Peppers.



Ο δίσκος αυτός δείχνει μία στροφή του βάρους στο ρυθμό παρά τη μελωδία, με το μπάσο και τα τύμπανα να βγαίνουν λίγο πιο μπροστά από ότι συνήθως.

Οριακά μπαίνει και στα UK Charts και στις 6 πρώτες βδομάδες κυκλοφορίας του πουλήσει στην Ευρώπη 30,000 αντίτυπα. Το “Crooked Timber” εκτός από CD, κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό και σε λευκό βινύλιο.



Το 2010 το σχήμα, προκειμένου να γιορτάσει τα είκοσι χρόνια καριέρας του, κυκλοφόρησε το διπλό live album, “We’re Here to the End”, το οποίο εμπεριείχε 36 συνθέσεις από (σχεδόν) όλο το φάσμα της καριέρας τους, ηχογραφημένες στο Λονδίνο.



Και φτάνουμε στο Φεβρουάριο του 2012, όταν οι Therapy? θα κυκλοφορούσαν το 13ο τους album “A Brief Crack of Light”, το οποίο έκανε τον παγκόσμιο τύπο να χοροπηδάει από τη χαρά του και να θεωρεί πως η παρέα του Andy Cairns βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα, φτάνοντας μάλιστα στο νούμερο 16 των US Charts.



Δυο χρόνια αργότερα, η Universal Records επανακυκλοφορούν τα “Infernal Love” και “Troublegum” σε πολυτελή έκδοση, καθώς και μια συλλογή με singles, που τιτλοφορείται “Stories: The Singles Collection”. Οι Therapy? για να προωθήσουν από τη μεριά τους την κίνηση αυτή, αρχίζουν να ανεβάζουν στο διαδίκτυο βίντεο υλικό από εκείνη την εποχή.

2015 ήρθε η πιο πρόσφατη “μανιώδης” επίθεση των Ιρλανδών με τίτλο “Disquiet” (review), η οποία αν και ανέβηκε στο νούμερο 22 στην Αμερική, δεν ήταν και αυτό που περίμεναν οι ορκισμένοι οπαδοί τους. Πρώτη τους δουλειά που κυκλοφορεί η βρετανική Amazing Record co., σε παραγωγή του Tom Dalgety (Royal Blood, Turbowolf, Band of Skulls)

Οι τρελοιρλανδοί επισκέπτονται ξανά τη χώρα μας, αυτή τη φορά για να συμμετάσχουν στο 10o Chania Rock Festival, όπου και θα είναι στην κορυφή της πρώτης ημέρας (δελτίο τύπου).

Μπορείς λοιπόν, εσύ που θες να τους ξαναδείς να πάρεις τους φίλους σου που δεν τους έχουν δει και να συνδυάσετε μια δυνατή συναυλία με τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Οι Therapy?, αλλά και η μαγευτική πόλη των Χανίων εγγυούνται πως θα περάσετε τέλεια!

Μην το χάσετε!

670

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.