ACELSIA

Κι ενώ εδώ στην Ελλάδα βιώνουμε όλα όσα βιώνουμε καθημερινά, στη Νορβηγία οι ρυθμοί ζωής εξακολουθούν να είναι ιδανικοί για μπάντες όπως οι Acelsia, ώστε να παράγουν την μουσική τους. Ιδιαίτεροι, με ένα προσωπικό ύφος και αρκετή μελαγχολία στις συνθέσεις τους παρουσιάζουν την πρώτη τους μόλις δουλειά. Ανοίγουμε κουβεντούλα με την τραγουδίστρια του σχήματος, Malene Markussen, για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με το “Don’t go where I can’t follow” που μόλις κυκλοφόρησαν…

Γεια σου Malene, κάνει πραγματικά κρύο αυτές τις μέρες στην Ελλάδα και δεν τολμώ καν να σκεφτώ για τις καιρικές συνθήκες στην Νορβηγία, γι’ αυτό θα σε ρωτήσω κάποια πράγματα που αφορούν στην ζεστασιά και την ευαισθησία των τραγουδιών σας. Δεν ήταν τόσο απλό για εμένα να περιγράψω την μουσική σας στους αναγνώστες μας, οπότε θα ήθελες να κάνεις κι εσύ μια προσπάθεια;
Γεια χαρά, κάνει πραγματικά κρύο και στην Νορβηγία επίσης και αυτή τη στιγμή έχουμε και πολύ χιόνι. Συμφωνώ πως είναι δύσκολο να περιγραφεί η μουσική μας αλλά μας αρέσει να την αποκαλούμε μελωδικό hardrock με επιρροές από είδη όπως η pop,το doom, indie κλπ. Προσπαθούμε να δημιουργούμε μουσική που είναι συναρπαστική, συναισθηματική και ανυψωτική. Ο σκοπός είναι να εμπνεύσει και να αγγίξει τον ακροατή.

Ποια είναι η ιστορία της μπάντας και της ονομασίας της;
Η μπάντα ξεκίνησε πίσω στο 2006 ως solo project, αλλά σύντομα έγινε πλήρης μπάντα στο 2007, όταν ο Odd Henning Skyllingstad (σ.σ. κιθάρα) μπήκε στο γκρουπ. Από τότε περάσαμε κάποιο διάστημα προσπαθώντας να βρούμε το μουσικό μας στυλ και μας πήρε λίγο χρόνο να βρούμε και τα σωστά μέλη. Μέχρι στιγμής είμαστε μόνο τρεις αλλά ελπίζουμε σύντομα να γίνουμε πλήρης μπάντα ξανά. Το όνομα είναι εμπνευσμένο από το λουλούδι Celsia που συμβολίζει την αθανασία.



Επίσης μου αρέσει πραγματικά και ο τίτλος του album…
Ναι κι εμένα μου αρέσει ο τίτλος του album. Μου τον πρότεινε ο κιθαρίστας μας (σ.σ. Odd Henning). Ο τίτλος είναι “δανεισμένος” από έναν καλλιτέχνη comic με όνομα Anders Nilsen, στο βιβλίο του οποίου έπεσε πάνω, στην βιβλιοθήκη που εργάζεται ο Odd. Περιέχει πολλές ερμηνείες, ο φόβος του να μείνεις μόνος, ο φόβος του να χάσεις κάποιον, η επιβεβαίωση των ελλείψεων…

Ποιο είναι το συστατικό στην συνταγή των Acelsia που τους κάνει να ακούγονται τόσο ξεχωριστοί;
Δεν ξέρω πραγματικά… πες μου εσύ (γέλια)! Το ότι είναι δύσκολο για τον κόσμο να μας κατατάξει σ ένα συγκεκριμένο είδος ίσως να έχει να κάνει με το ότι δεν το σκεφτόμαστε κι εμείς το θέμα με τις κατηγορίες. Την ίδια στιγμή είναι σημαντικό για εμάς να κρατάμε την μουσική μας γνήσια και συναισθηματική. Φτιάχνουμε την μουσική που αγαπάμε ελπίζοντας ότι και άλλοι θα την αγαπήσουν.



Ποια η διαδικασία που ακολουθείτε για την σύνθεση αλλά και την ηχογράφηση των κομματιών;
Συνεργάστηκα με τον Odd Henning για την σύνθεση. Ένας από εμάς ερχόταν με μια ιδέα ή μελωδία και μετά προσπαθούσαμε από κοινού να την αναπτύξουμε. Ο Odd είναι πολύ καλός με τον προγραμματισμό γι’ αυτό και συνήθως είναι εκείνος που διαμορφώνει και ηχογραφεί τα βασικά στον υπολογιστή κι έπειτα το δοκιμάζουμε μαζί με την μπάντα να δούμε πως δουλεύει. Ο Odd έβαλε πολύ δουλειά και στον προγραμματισμό κατά την ηχογράφηση του album. Επίσης έπαιξε όλες τις κιθάρες και μπάσο. Εγώ έκανα τα φωνητικά και έπαιξα πιάνο και είχαμε guest στα drums τον Bjorn Tore Erlendsen (σ.σ. Aspherium).

Πράγματα στην ζωή που σε ενέπνευσαν και μουσικές επιρροές; Τί ήταν εκείνο που σας έκανε να φύγετε από το gothic/doom υλικό των demo σας και να περάσετε σε ένα πιο ξεκάθαρα εναλλακτικό και προοδευτικό δρόμο;
Πρώτα από όλα η ζωή γενικά με εμπνέει. Τα πάντα, από διαφορετικά συναισθήματα μέχρι να ακούω άλλες μεγάλες μπάντες. Πάντα με ενέπνεαν μπάντες που τολμούσαν να είναι ειλικρινείς και αληθινές. Δεν μας είχα δει ποτέ ως μια gothic/doom μπάντα παρότι είναι γεγονός πως μπορείς να ακούσεις doom επιρροές σε μερικά κομμάτια μας. Αφού ξεκινήσαμε ως πλήρη μπάντα το 2007, αρχίσαμε φυσικά να κινούμαστε σε ολοένα και πιο βαρύ ήχο μέχρι το Quietude demo, το 2010. Έπειτα απλά κάναμε ένα βήμα πίσω και αποφασίσαμε πως δεν ήταν αυτός ο δρόμος που θέλαμε να ακολουθήσουμε. Δε νομίζω πως η φωνή μου ταιριάζει τόσο σε heavy μουσική όσο σε πιο soft rock. Σε γενικές γραμμές νιώθω πολύ πιο άνετα με αυτό το είδος μουσικής που κάνουμε τώρα.



Αν και το album κυκλοφόρησε λίγες ημέρες πριν, θα ήθελα να σε ρωτήσω για το τι feedback παίρνετε ως τώρα από τον τύπο και τους ακροατές;
Μέχρι τώρα έχουμε ένα καλό μείγμα. Πιστεύω ότι έχουμε λάβει περισσότερο θετικό feedback απ’ ότι αρνητικό, αλλά δεν μπορείς πραγματικά να ικανοποιήσεις τους πάντες. Επίσης έχουμε μερικούς θαυμάσιους καινούργιους fan οι οποίοι δείχνουν να αγαπούν τη δουλειά μας και αυτό είναι το σημαντικότερο. Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένη με το feedback ως τώρα.

Μια άλλη, “πρώιμη” ίσως και αυτή ερώτηση, αφορά στα μελλοντικά σας σχέδια, μια νέα ηχογράφηση, μια περιοδεία, οτιδήποτε έρχεται!
Νομίζω πως τώρα είναι καιρός να επιστρέψουμε πίσω στην σύνθεση κομματιών ξανά. Αλλά! Το σχέδιο για φέτος ήταν να κυκλοφορήσουμε το album και να παίξουμε ζωντανά όσο περισσότερο γίνεται. Μόλις τελειώσαμε το Νορβηγικό release tour αλλά ευτυχώς θα έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε και σε περισσότερα gigs ακόμη κι έξω από την Νορβηγία.



Υπάρχει περίπτωση να έχουμε την ευκαιρία να σας δούμε και να σας ακούσουμε ζωντανά στην Ελλάδα;
Ναι, ίσως υπάρξει μια πιθανότητα. Όπως ανέφερα σκεφτόμαστε να κάνουμε κάποια show έξω από τη Νορβηγία. Θα ήθελα πραγματικά να έρθω στην Ελλάδα για κάνα-δυο live κι ελπίζω να τα καταφέρουμε.

Πόσο οικεία σου είναι η Ελλάδα και η rock/metal σκηνή της;
Γνωρίζω την χώρα. Έχω περάσει κάποιες διακοπές μου εκεί (γέλια). Αλλά δεν είμαι τόσο εξοικειωμένη με την rock/metal σκηνή εκεί… Αυτό είναι λυπηρό γιατί πραγματικά επιθυμώ να έρθουμε για κάποιο live εκεί!



Αν είχες την ευκαιρία να αλλάξεις ή να βελτιώσεις κάτι στο album σας από που θα ξεκινούσες;
(σκέφτεται) Λοιπόν, αν και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το album ξέρουμε ότι η επόμενη δουλειά μας θα είναι ακόμη καλύτερη. Πιστεύω πως επιτέλους ξεκινήσαμε να βρίσκουμε τους εαυτούς μας, αλλά πιστεύω πως το album μας δείχνει ότι ακόμη είμαστε λίγο στο ψάξιμο. Έχουμε κάποια killer tracks όπως τα “Roads”, “The Mender” και το “Hold my breath” τα οποία πιστεύω αντιπροσωπεύουν τι θέλουμε να κάνουμε. Έτσι πιστεύω στο επόμενο album αυτό θα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο.

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου, υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να συμπληρώσεις;
Κλείστε τους Acelsia για την Ελλάδα (πολλά γέλια) ή απλά αγοράστε το album “Don’t go where I can’t follow”! Θα το βρείτε στα itunes, spotify κλπ ή ζητήστε μια κόπια στα www.cdon.eu και www.acelsia.com. Επίσης θυμηθείτε να κάνετε like στο www.facebook.com/acelsiaband . Σε ευχαριστώ κι εγώ!

169