FAIR WARNING

Και μόνο το γεγονός ότι οι τρομεροί FAIR WARNING κυκλοφό- ρησαν νέο άλμπουμ μας έκανε ιδιαίτερα χαρού- μενους. Οι πρώτες κριτικές είναι θετικές για το “Aura” και διαπιστώ- νουμε ότι η μπάντα με την ωριμότητα και το ταλέντο που διαθέτει δικαίως συνεχίζει να θεωρείται από τα κορυφαία συγκροτήματα του χώρου.

Πήραμε λοιπόν το θάρρος και συνομιλήσαμε με τον μπασίστα του συγκροτήματος τον Ule W. Ritgen σε μία άκρως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέντευξη.

Δώσατε τον τίτλο “Aura” στο νέο σας άλμπουμ. Από που εμπνευστήκατε τον τίτλο και πιστεύετε ότι επικρατεί άνεμος αλλαγής στο συγκρότημα;
Για εμένα η λέξη “Aura” είναι συνώνυμη με την πιθανή μαγική δύναμη ενός τραγουδιού, η οποία είναι ένας συνδυασμός στοιχείων όπως η σύνθεση, οι στίχοι, ο ήχος, προσέγγιση στο παίξιμο, οι προσωπικότητες των μουσικών κλπ, αλλά και κάτι ακόμα περισσότερο.
Εκπροσωπεί το μουσικό πεδίο που μπορεί να υπερβεί όλα τα γλωσσικά, πολιτιστικά, ψυχολογικά ή πνευματικά εμπόδια, διότι επικοινωνεί από την καρδιά του μουσικού στην καρδιά του ακροατή. Αυτή η δύναμη μπορεί να σε εμπνεύσει, να σου δώσει ενέργεια, μπορεί να είναι δάσκαλος ή θεραπευτής, μπορεί ακόμα και να σου αλλάξει τη ζωή.
Διαλέξαμε τον τίτλο “Aura” διότι αντιπροσωπεύει όλά αυτά τα χαρακτηριστικά στη μουσική μας, τα οποία βρίσκονται πίσω από τις νότες που παίζουμε και τους στίχους που τραγουδάμε.
Δε θα έλεγα ότι πνέει κάποιος άνεμος αλλαγής στο συγκρότημα, πιστεύω ότι έχει να κάνει με την πρόοδο μας ως μουσικοί, και, ελπίζουμε, και ως άτομα.

Ποιοι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την δημιουργία των συνθέσεων στο νέο άλμπουμ και ποια τραγούδια ξεχωρίζεις;
Έγραψα 9 από τα 12 τραγούδια του δίσκου και ο Helge τα υπόλοιπα 3. Όσο για το ποια κομμάτια ξεχωρίζω, νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς ακόμα, μιας και δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τις ηχογραφήσεις, προκειμένου να μπορώ να κρίνω αντικειμενικά.
Πιθανά να μπορούσα να αναφέρω τα ‘Here comes the Heartache´ ή το ‘Hey Girl´, αλλά αμέσως αισθάνομαι ότι αδικώ τα υπόλοιπα κομμάτια. Οπότε για την ώρα είμαι ικανοποιημένος με το συνολικό αποτέλεσμα και τη ροή των κομματιών του “Aura”, διότι συγκροτούν ένα συμπαγές σύνολο.

Ο ερωτικός στίχος σας χαρακτηρίζει σαν μπάντα. Πιστεύετε ότι είναι κλασικό γνώρισμα των rock συγκροτημάτων;
Για εμένα οι έννοιες “αγάπη” και “ζωή” είναι ταυτόσημες, χωρίς την αγάπη τίποτα δεν έχει νόημα. Αυτό σαφώς δεν αναφέρεται μόνο στη “ρομαντική” πλευρά της αγάπης, αλλά και σε όλη τη δημιουργική δύναμη που βρίσκεται πίσω από την κάθε είδους δημιουργία, την πνευματική αγάπη. Υπάρχουν αρκετά είδη αγάπης και στους στίχους μας μπορεί να βρει κανείς αναφορές σε πολλά από αυτά.

Υπάρχουν και στο νέο άλμπουμ έντονα τα μελωδικά στοιχεία αλλά αυτή την φορά ακούγονται με την ωριμότητα που χαρακτηρίζει μία θρυλική μπάντα και όχι με την νεανική ορμή του παρελθόντος. Νιώθετε όντως πιο ώριμοι και σοφοί ή σας έχει κουράσει η διαδικασία να αποδείξετε πόσο καλή μπάντα είσαστε;
Σαφώς και όλοι έχουμε ωριμάσει σε διάφορους τομείς, και πιστεύω ότι πραγματικά προσθέτει κάτι ξεχωριστό στη μουσική μας – τα συγκεκριμένα σημεία είναι πιο δυναμικά, αυτό τον καιρό, απλώς λίγο πιο επικεντρωμένα. Πιστεύω ότι αυτό μας κάνει καλύτερο συγκρότημα.

Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε την καλλιτεχνική διαδρομή των μελών του συγκροτήματος κατά το παρελθόν πολλοί πιστεύουν ότι το δυνατό χαρτί των Fair Warning είναι ο τραγουδιστής Tommy Heart.
Τελικά έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι ένας καλός performer μπορεί να «κλέψει» την δόξα από τους υπόλοιπους που σίγουρα έχουν προσφέρει σημαντικά πράματα στην μπάντα.

Πάντα ήθελα να δημιουργώ μουσική που να είναι επικεντρωμένη στα φωνητικά και στον τραγουδιστή. Οπότε ήταν μια συνειδητή επιλογή να δώσουμε βάρος στον τραγουδιστή, και όταν συνάντησα τον Tommy, κατάλαβα αμέσως ότι ήταν το κατάλληλο άτομο για τη μουσική που είχα στο μυαλό μου..
Όταν ηχογραφούμε κάποιο album ο Tommy και εγώ περνάμε πολύ χρόνο ώστε να πετύχουμε μια δυνατή ερμηνεία στα φωνητικά και πραγματικά ευχαριστιόμαστε αυτή τη διαδικασία.
Πέρα από αυτό, αν ακούσεις και τους υπόλοιπους μουσικούς, θα διαπιστώσεις πόσο καλοί μουσικοί είναι – οπότε πιστεύω ότι δεν έχουμε τίποτα να αποδείξουμε.

Θέλουμε να μας περιγράψεις τα ιδιαίτερα μουσικά χαρίσματα όλων των μελών των Fair Warning και τι προσφέρει το κάθε μέλος στη σύνθεση των τραγουδιών.
Δε μπορώ να πω ότι υπάρχει συνεισφορά στον τομέα της σύνθεσης ενός κομματιού, διότι όλα τα κομμάτια είναι ολοκληρωμένα όταν ξεκινάμε να δουλεύουμε, ως μπάντα, πάνω σε αυτά.
Νομίζω ότι στους Fair Warning είναι η δυνατή και διακριτή προσωπικότητα κάθε μουσικού που γεμίζει το κάθε κομμάτι με ζωή. Ο τρόπος που ο CC παίζει τύμπανα, για παράδειγμα, είναι πολύ ζωντανός και, κατά μια έννοια χαλαρός, πράγμα που τον κάνει ωμό και με αρκετό συναίσθημα. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους, πράγμα που κάνει τους Fair Warning μοναδικούς. Είναι αυτό που λέμε χημεία.

Γιατί υπήρξε αυτή η περίοδος αδράνειας από το άλμπουμ “Four” μέχρι την επανασύνδεση του “Brother’s Keeper”. Εκτός από την φυσική κούραση υπήρχαν κι άλλοι λόγοι που το συγκρότημα είχε διαλυθεί;
Καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις, αλλά ήμασταν όλοι αρκετά δραστήριοι εκείνη την περίοδο, οπότε κανείς δεν είχε πέσει σε κατάθλιψη ή κάτι τέτοιο.
Απλά ο Tommy ήθελε να εξερευνήσει κάποιες από τις δικές του μουσικές ιδέες και έτσι καταλήξαμε να έχουμε ένα παρατεταμένο διάλειμμα μέχρι να κάνουμε το επόμενο μας album (γέλια).

Μπορείτε να εξηγήσετε την λατρεία ειδικά των Ιαπώνων οπαδών στο πρόσωπό σας συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες.
Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;
Πιθανά επειδή στην Ιαπωνία πολύς κόσμος είχε τη δυνατότητα να μάθει τους Fair Warning μέσω της τηλεόρασης, του ράδιο, πριν καν ακόμα παίξουμε εκεί. Στην Ευρώπη ποτέ δεν είχαμε το πρόβλημα να μην είμαστε “αρεστοί” στον κόσμο οι περισσότεροι απλά δεν είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τη μουσική μας. Οι οπαδοί στην Ιαπωνία μου λένε συνέχεια ότι εκτιμούν την ακεραιότητα μας ως μουσικοί, διότι πάντα προσπαθούσαμε, ανεξάρτητα από τις εκάστοτε μόδες, να κρατήσουμε και να εξελίξουμε την προσωπική μας ταυτότητα και το προσωπικό μας στιλ.

Τι έχει αλλάξει στο συγκρότημα από το 1992 που ηχογράφησε το πρώτο του δίσκο μέχρι και σήμερα;
Όλοι έχουμε κερδίσει πολλές εμπειρίες και γνώσεις, σχετικά με τους εαυτούς μας, τη μουσική μας αλλά και τη μουσική βιομηχανία γενικότερα. Έχουμε μάθει τον τρόπο να εξελίσσουμε τη μουσική μας, χωρίς να χάνουμε την ταυτότητα μας – για εμένα οι Fair Warning είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στο άγνωστο και είμαι ακόμα περίεργος για το τι θα βρούμε ακόμα μπροστά μας.

Πιστεύετε ότι η μουσική βιομηχανία, λαμβάνοντας υπόψη το πώς λειτουργεί τώρα, μπορεί πραγματικά να υποστηρίξει συγκροτήματα σαν τους Fair Warning;
Όλα αυτά τα χρόνια που είμαι επαγγελματίας μουσικός, έχω μάθει να μη βασίζομαι ιδιαίτερα στη μουσική βιομηχανία, μια και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγάλουν λεφτά.
Η μόνη δύναμη, στην οποία βασιζόμαστε, είναι οι οπαδοί μας, οι οποίοι μας στηρίζουν στα εύκολα και στα δύσκολα. Και για αυτό τους είμαστε ευγνώμονες.

Τα άλλα project ή groups που κατά καιρούς έχουν δημιουργήσει τα μέλη της μπάντας θα συνεχίσουν να υπάρχουν ή αποτελούν οριστικό παρελθόν.
Φυσικά και θα συνεχίσουν. Έχω διαπιστώσει ότι η ύπαρξη των ´Souldoctor´ και των ´Dreamtide´ έχει επιδράσει θετικά στους Fair Warning, διότι ο Tommy και ο Helge έχουν τη ευκαιρία να αποκτήσουν νέες εμπειρίες που δε θα μπορούσαν να τις βιώσουν μέσω των Fair Warning.
Παράλληλα τους έχει δώσει τη δυνατότητα, βλέποντας τα πράγματα απ’ έξω, να διαπιστώσουν τι πραγματικά έχουν στη μπάντα μας.

Στις μέρες μας με τη χρήση του διαδικτύου (κυρίως με το myspace) μια μπάντα μπορεί σχετικά εύκολα να γίνει γνωστή, ενώ πριν από κάποια χρόνια έπρεπε πραγματικά να δουλέψει σκληρά για να το πετύχει αυτό. Ποια είναι η γνώμη σας για το ρόλο παίζει το διαδίκτυο γενικότερα;
Γενικά το θεωρώ ως ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, με μια εποικοδομητική αλλά και μια αρνητική πλευρά ταυτόχρονα.
Από τη μια μεριά προσφέρεις νέες δυνατότητες, όσον αφορά στην επικοινωνία και στις παρεχόμενες πληροφορίες. Από την άλλη δίνει καταφύγιο σε ένα σωρό παράνομες δραστηριότητες, όπως η παιδική πορνογραφία κλπ. Εάν υπήρχε τρόπος να εξαφανίσουμε αυτές τις αρνητικές πλευρές, θα ήταν ένα θαυμάσιο μέσο για να κάνει τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος.

Υπάρχει ελπίδα να σας δούμε ζωντανά στη χώρα μας;
Έχουμε προγραμματίσει πολλά πράγματα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα παίξουμε κάποιες συναυλίες στην Ελλάδα.

Δώσε ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του Rockway.gr, τους ακροατές του Rockway Radio καθώς και για τους Έλληνες οπαδούς σας.
Τσεκάρετε το ´Aura´ – ελπίζουμε να σας όσο αρέσει και σε εμάς. Ανυπομονούμε να έρθουμε στην Ελλάδα όσο το δυνατόν συντομότερα.


272