WILLIAM J TSAMIS: “Sea Of Tranquility”

Μια από τις αγαπημένες μου ασχολίες υπήρξε η κατασκευή puzzles. Όποιος έχει καταπιαστεί με αντίστοιχες συναρμολογήσεις θα έχει ξεκάθαρο στο μυαλό του πως ακόμη και η ομορφότερη εικόνα είναι ατελής χωρίς το τελευταίο της κομμάτι. Ακόμη και το πιο αταίριαστο τεμάχιο αποκτά το δικό του ξεχωριστό νόημα όταν μπει δίπλα στα υπόλοιπα.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την προσωπική δουλειά του Βασίλη Τσάμη, του “δικού μας” ανθρώπου που τόσο πολύ αγαπήσαμε από τα τραγούδια που συνέθεσε, είτε μέσα από τις κυκλοφορίες των Warlord, είτε των Lordian Guard αργότερα. Όλα τους μικρά έργα τέχνης που στοιχειοθετούν στο μουσικό καμβά το φαινόμενο “Tsamis”.

To “Sea Of Tranquility” ηχογραφήθηκε κατά τα έτη 1993 και 1994 με αποκλειστική χρήση πλήκτρων και πιάνο με μια διάχυτη New Age τεχνοτροπία να είναι διάχυτη στα 8 ορχηστρικά κομμάτια που το απαρτίζουν. Οι λίγοι τυχεροί που το άκουσαν τότε υπήρξαν άνθρωποι από τον κύκλο του Tsamis στους οποίους έστειλε την κασέτα (τότε) ταχυδρομικά. Φέτος η δουλειά αυτή κυκλοφορεί για πρώτη φορά επίσημα από την ελληνική No Remorse records. Ο ίδιος ο Τσάμης έχει πει για το SOT πως “υπήρξε μια δουλειά που συνέθεσα σε καιρούς μεγάλης απόγνωσης και πως αν κάποιος ποτέ θελήσει να μάθει ποιος πραγματικά υπήρξα θα πρέπει να δώσει ένα προσεκτικό άκουσμα στις ηχογραφήσεις αυτές γιατί εκεί είναι που πραγματικά κατοικεί η ψυχή μου”.

Κάποιος ιδέες από το SOT χρησιμοποιήθηκαν μετέπειτα σε κομμάτια των Lordian Guard (η ανθολογία των οποίων θα κυκλοφορήσει προσεχώς επίσης από την ίδια εταιρεία). Ο ήχος έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία και το αποτέλεσμα είναι πεντακάθαρη απόδοση των ηχογραφήσεων. Στο booklet περιλαμβάνονται προσωπικές σημειώσεις από τον Tsamis σχετικά με την ιστορία του SOT, ενώ το ευφάνταστο εξώφυλλο που πραγματικά κοσμεί το album είναι δημιούργημα του Dimitar Nikolov.  Κυκλοφορεί σε 500 κόπιες (499 αν εξαιρέσουμε την δική μου που έχω ήδη προπαραγγείλει) και αποκλειστικά σε ψηφιακό δίσκο.

520