Paul Roland, Mani Deum (15/12/12) Gagarin 205

Μια διαφορετική βραδιά επρόκειτο να αποτελέσει αυτή του Σαββάτου, 15 Δεκεμβρίου, στο Gagarin205.

Ο Paul Roland, ο πολυμήχανος Βρετανός από το Kent, έφερε τη δική του συλλογή του Psych pop μπροστά από τα μάτια των παρευρισκομένων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν καθήμενοι. Όπως είχε γίνει γνωστό, τα 250 πρώτα εισιτήρια προορίζονταν για κανονικές θέσεις. Έτσι, με την είσοδο στο Gagarin βρεθήκαμε μπροστά σε τεράστιες σειρές από καρέκλες, οι οποίες ήδη γέμιζαν.

Σαν μια ωραία αντίθεση… γενεών, οι Mani Deum, ένα εγχώριο “folk n’ roll” συγκρότημα εμφανίστηκαν και ξεκίνησαν να ντύνουν με τις μελωδίες τους το χαλί στο οποίο θα περπατούσε ο βετεράνος της βραδιάς. Από αυτούς, αλλά και από τον Roland, δεν υπάρχουν παράπονα ήχου μιας και όλα τα όργανα αποδίδονταν όμορφα σε standard επίπεδα. Σε συνδυασμό με τον οπτικό τομέα αλλά και τις ίδιες τις συνθέσεις, οι Mani Deum άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις αποδεικνύοντας τον λόγο της θέσης τους σ’ αυτό το ιδιαίτερο event. Plus και το χορταστικό τους setlist.

Mani Deum setlist:
Wave Goodbye
Summer Ocean
Love Like Berlin
Everything’s and Nothings
Bloodbath
Velvet Stomach Spasms
Wolves
At the End
The Room Falls Silently
Roses in an Endless Field

Το πανέμορφο ακουστικό set του Paul Roland ξεκίνησε κυριολεκτικά στιγμές αργότερα. Έτσι λοιπόν γρήγορα και απλά, ο Edgar Allan Poe του ήχου μαζί με τη συνοδεία ενός μπάσου κι ενός (εξαιρετικού) βιολιού ξεκίνησε ένα ακόμα πιο γεμάτο set απ’ τον προκάτοχο του στη σκηνή. Εδώ μιλάμε για περισσότερες από είκοσι συνθέσεις, όλες εκτελεσμένες με έναν μεθυστικό τρόπο, ο οποίος όμως με τη σειρά του έδειχνε την επήρεια των χρόνων στον τραγουδιστή.

Ο Roland έδειχνε να ευχαριστιέται την πιο άμεση επικοινωνία με το κοινό, φανερώνοντας έτσι – ιδιαίτερα γι’ αυτούς που τον έβλεπαν για πρώτη φορά – έναν επικοινωνιακό και συμπαθητικό άνθρωπο. Έναν άνθρωπο με απόλυτο σεβασμό σε συνθέσεις μέχρι και δεκαετιών καθώς κι έναν μουσικό που ξέρει πολύ καλά να επιλέγει τους συνεργάτες του. Η Jenny Benwell (βιολί) και ο Joshua Roland (μπάσο) αξίζουν ένα μπράβο που κατάφεραν, όχι μόνο να μην επισκιαστούν, αλλά και να αποσπάσουν ένα μεγάλο μερίδιο της προσοχής και του χειροκροτήματος του κοινού.

Ένα όμορφο, με απλό τρόπο, live που ξεχώρισε απ’ τα πολλά των καιρών μας. Ελπίζουμε σε νέο live του Roland στη χώρα μας, κάτι που όπως όλα δείχνουν θα συμβεί.

Paul Roland setlist:
Re-animator
Chain Gang
Captain Nemo
Bates Motel
Cairo
The puppet master
Arkham
fairies
poets & painters
dice with the devil
the great Edwardian air-raid
the ratcatcher’s daughter
Voodoo doll
Kail
Demon in a glass case
Wyndham Hill
The sea Captain
Nosferatu
encore
Gabrielle Buccaneers
Crowley
Dr Cream
Hanging Judge/Teenage Zombie/Fu Manchu

photos: Ειρήνη Σταματογιαννοπούλου

763