ENSLAVED: “RIITIIR”

Το “RIITIIR” είναι ο δωδέκατος δίσκος των Νορβηγών Enslaved και πρόκειται για το album με τη μεγαλύτερη διάρκεια για το συγκρότημα, ξεπερνώντας αρκετά τη μια ώρα.

Επίσης, στο “RIITIIR” ο Grutle Kjellson με τον Herbrand Larsen πραγματοποιούν τις περισσότερες εναλλαγές black και clean φωνητικών που έχουν ηχογραφηθεί από το συγκρότημα. Τα σημεία δε που τα καθαρά φωνητικά κυριαρχούν μπροστά από τη black-progressive παλέτα το αποτέλεσμα πλησιάζει τον ήχο των Therion.

Τα περισσότερα κομμάτια υπερβαίνουν τα οκτώ λεπτά κατά τα οποία οι Enslaved παίζουν progressive metal που black χαρακτηρίζεται μόνο απ’ τα φωνητικά του, αποτυπώνουν κολλητικές και ευκολομνημόνευτες μελωδίες και refrains (χάρη στα καθαρά φωνητικά στη πλειοψηφία) και ηχογραφούν μερικές από τις πιο “διαφορετικές” γι’ αυτούς, μέχρι και mainstream, κιθάρες που έχουν τολμήσει.

Πραγματικά, στο “RIITIIR” δεν υπάρχει κομμάτι που να ξεχωρίζει. Και τα οκτώ διαπρέπουν σε πρωτοτυπία, μοναδικούς progressive ήχους, δυναμική και ακούγονται ιδιαίτερα… ζεστά και εξωστρεφή. Πιθανότατα να είναι και one time thing. Ο νέος δίσκος των Enslaved έρχεται με άψογο ήχο και γενική παραγωγή οπότε το πράγμα είναι ξεκάθαρο.

486